En Sıcak Konular

İnci kefali göçü kayıt altına alınıyor

25 Mayıs 2014 14:35 tsi
YYÜ Su Ürünleri Fakültesi, her yıl aynı dönemlerde Van Gölü'nün tuzlu ve sodalı suyundan çıkarak tatlı sulara gelen milyarlarca inci kefalinin bu yolculuğunu, su altı kameralarıyla kayıt altına alıyor

Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Su Ürünleri Fakültesi, her yıl aynı dönemlerde Van Gölü'nün tuzlu ve sodalı suyundan çıkarak tatlı sulara gelen milyarlarca inci kefalinin bu yolculuğunu, su altı kameralarıyla kayıt altına alıyor.
 
Van Gölü'nde yaşayan ve üreme dönemi olan 15 Nisan-15 Temmuz tarihlerinde tatlı su kaynaklarına geçerek suyun tersine yüzen inci kefalininin yolculuğu, yerli ve yabancı çok sayıda turiste görsel şölen sunuyor. 
 
Her yıl aynı dönemlerde Van Gölü'nün tuzlu ve sodalı suyundan çıkarak tatlı sulara gelen milyarlarca inci kefalinin bu yolculuğu, YYÜ Su Ürünleri Fakültesi'nin bu yıl başlattığı proje ile su altı kameralarıyla kayıt altına alınıyor.
 
Öğretim üyesi Doç. Dr. Mahmut Elp başkanlığında, fakülte görevlileri ve öğrencilerden oluşan bir ekip, yanlarında getirdikleri modern su altı fotoğraf makinaları ve kameralarla Erciş ilçesindeki göç güzergahlarından biri olan Balık Bendi'nde çalışma başlattı.
 
Konuyla ilgili AA muhabirine konuşan Doç. Dr. Elp, inci kefalinin göçüne şahitlik ettiklerini belirterek, Van'ı daha iyi tanıtmak adına bu göçü görüntülerle kayıt altına almaya çalıştıklarını söyledi.
 
Hedeflerinin tamamen görsel olarak insanlara inci kefalinin daha iyi anlatmak olduğunu anlatan Elp, şöyle konuştu:
 
"Bugün yaptığımız bilimsel bir çalışma değil, tanıtıma yönelik çalışmadır. Ancak daha önceki çalışmalarda inci kefalinin üremesi, büyümesi, göç hareketleri konusunda detaylı çalışma yapıldı. İnci kefali ülkemiz için önemli bir değer ve bu değerin mutlaka korunması gerekiyor. Temel üreme alanlarına baktığımız zaman 7 tane Van Gölü'ne dökülen ana kaynağımız mevcut. Bunlardan sağlıklı olarak devam eden, Deliçay ve Bendimahi çaylarıdır. Diğer kaynaklarımızda çok ciddi oynamalar, kaynaklar üzerinde manipülasyonlar söz konusu. Üreme ortamı tahribatı söz konusu. Bunlardan bir an önce vazgeçilmeli, inci kefalinin üreme ortamları koruma altına alınmalıdır. Eskiden turizm dendiğinde sadece güneş ve deniz akla gelirdi. Oysa günümüzde insanlar artık sadece güneş ve denizi değil, doğayı, güzellikleri, farklılıkları arıyor. Bu farklılıklar Van için değerlendirildiğinde en önemli kaynağımız belki de inci kefalidir. Bunu kullanabildiğimiz takdirde, kentimizi çok daha iyi tanıtabilir, insanların ilgisini buraya toplayabiliriz"
 
Yrd. Doç. Dr. Şenol Barut ise araştırma, tanıtma, bilgilendirme amaçlı başlattıkları çalışmaların birkaç gün devam edeceğini belirtirken, göçü izlemeye gelen vatandaşlar da gördükleri manzara karşısındaki hayranlıklarını dile getirdi.

aa


Bu haber 539 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,298 µs