En Sıcak Konular

Ermeniler için tarihi adım

25 Mayıs 2014 13:10 tsi
Ermeni toplumu, Cumhuriyet tarihinde ilk kez yeni bir okul binası inşa ediyor. İstanbul'un Bakırköy semtindeki yeni okul binası eylül ayında eğitim ve öğretime kapılarını açacak.

Ermeni toplumu, İstanbul'da 500 öğrenci kapasiteli bir okul inşa ediyor. Eylül ayında kapılarını açması planlanan okul Ermeni toplumu için bir ilk. Zira Cumhuriyetin kuruluşundan bu yana Ermeni toplumu ilk kez bir okul binası inşa ediyor.
 
Al Jazeera'dan Vercihan Ziflioğlu'nun haberine göre; Osmanlı döneminde İstanbul'da inşaa edilen çok sayıda Ermeni okulu vardı. Cumhuriyetin kuruluşunu takip eden yıllarda öğrenci noksanlığı ve maddi imkansızlıklar nedeniyle okullar birer birer öğrenime kapandı.
 
Halen İstanbul'da 6'sı Katolik olmak üzere 19 Ermeni okulu var. Okullardaki öğrenci sayısıysa 3 bin. Yeni inşaa edilen okul Ermeni toplumu tarafından finanse ediliyor.
 
Hali hazırda Bakırköy semtinde Dadyan isimli tarihi bir ilkokul var. Okulun 400 öğrencisi bulunuyor. Peki neden yeni okul binasına ihtiyaç duyuldu? Okulun bağlı bulunduğu Surp Asdvazsazin Kilisesi-Vakfı Başkanı Mesut Özdemir, şu yanıtı verdi:
 
"170 yıllık okulumuz artık bizim ihtiyaçlarımıza yanıt vermiyor. 400 öğrencimiz var ve onlara daha iyi, çağdaş ve modern eğitim imkanları sunmak istiyoruz. "

'ÇİVİ ÇAKMAK ZORDU'
 
Yeni okul binasının adı da Dadyan olacak. Binanın inşaa edildiği arazi eski okul binası ve kilisenin tam karşısında. Arazi vakfa ait olsa da, süreç içerisinde el konulmuştu. Özdemir, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Topbaş ve eski Bakırköy Belediyesi Başkanı Ateş Ünal Erzen'in yardımlarıyla arazinin kendilerine iade edildiğini söyledi.
 
2011 yılında çıkartılan 5737 sayılı Vakıflar Kanunu'nun işlerini kolaylaştırdığını vurgulayan Özdemir,"Cemaatimize ait vakıf binalarına bir çivi çakmanın bile sorun olduğu yıllardan geçtik, oysa şimdi bu kanun sayesinde sıfırdan bir bina inşaa ediyoruz' dedi.
 
1750 metrekare alana inşa edilen yeni okul son teknolojiyle donatılacak. Okul bünyesinde çok amaçlı olarak kullanılacak 300 kişilik bir konferans salonunun yanısıra bir de geniş bir spor salonu bulunacak.
 
Al Jazeera


Bu haber 571 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,566 µs