En Sıcak Konular

AP seçimlerinde son dönemeç

25 Mayıs 2014 10:56 tsi
AP seçimlerinde son dönemeç Avrupa Parlamentosu’nun 751 yeni üyesini belirlemek üzere yapılan seçimlerde şu ana kadar sandık başına gitmeyen AB ülkelerinde oy verme işleminin başlamasıyla son dönemece girildi.

Avrupa Parlamentosu'nun (AP) 751 yeni üyesini belirlemek üzere 22 Mayıs'ta başlayan seçim sürecinde, şu ana kadar sandık başına gitmeyen Avrupa Birliği'nin (AB) birçok ülkesinde oy verme işleminin başlamasıyla son dönemece girildi.
 
Nüfusu 500 milyonu aşan AB'de 400 milyon civarında insanı ilgilendiren seçimlere 22 Mayıs'ta İngiltere ve Hollanda'dan başlandı. 23 Mayıs'ta İrlanda ve Çek Cumhuriyeti sandık başına giderken dün de Letonya, Malta ve Slovakya'da oy kullanıldı. Geri kalan AB ülkelerinin tamamı ise bugün sandık başına gidiyor.
 
AB genelinde 524 partiden 17 bin adayın 751 koltuk için yarıştığı seçimlerde, oy kullanma işlemlerinin tarihleri değişse de resmi sonuçlar, son seçim bürosu kapanana kadar açıklanmıyor.
 
Bugün oy verme işleminin tamamlanmasının ardından sandık çıkış verilerine dayalı bir projeksiyon yapılması, ardından da TSİ 00.00'dan itibaren de resmi sonuçların açıklanması bekleniyor.
 
AP'de en fazla koltuğa 96 üye ile Almanya sahip olacak. Bu ülkeyi, 74 üyeyle Fransa, 73 üyeyle İngiltere ve İtalya izleyecek. AP'ye en az üye gönderecek AB ülkeleri ise 6 üyeyle Lüksemburg, Malta, Estonya ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi olacak.
 
Şu an AP'de en büyük grup olan Hristiyan Demokratların seçim sonrasında da bu konumlarını koruyacağı ancak koltuk kaybedeceği öngörülüyor. Seçim sonuçlarına yönelik kamuoyu araştırmaları, aşırı sağın ciddi şekilde güç kazanacağına işaret ediyor.
 
Avusturya'da halk, sandık başında
 
Avusturya halkı, Avrupa Parlamentosu'na göndereceği 18 parlamenteri seçmek için sandık başına gitti.
 
Başkent Viyana'da seçmenler, okullarda kurulan sandıklarda sabah saat 07:00 itibariyle oy vermeye başladı. Resmi rakamlara göre ülke genelinde 6 milyon 410 bin 390 seçmen bulunuyor. Sandıklar, 17:00'da kapanacak.
 
Seçmen yaşının 16, seçilme yaşının 18 olduğu Avusturya'da yüzde 4 seçim barajı uygulanıyor.
 
Seçmenler, 9 partinin gösterdiği adaylar arasından 18 ismi Avrupa parlamentosu'na gönderecek. Ülkede yaklaşık 300 bin Türk yaşıyor. Siyasi partilerden hiçbiri Türk aday göstermedi.
 
Seçimlere katılım oranının düşük kalacağı yorumları yapılırken, Avusturya'da ilk defa 1996 yılında yapılan Avrupa Parlamentosu seçimlerinde yüzde 67 olan katılım oranı, 2009'da yüzde 45'e düşmüştü.
 
AP'de daha önce 19 parlamenterle temsil edilen Avusturya, Hırvatistan'ın AB üyesi olması nedeniyle yapılan yeni düzenlemede bir koltuk kaybetmişti.
 
Hırvatistan'da oy verme işlemi başladı
 
Avrupa Parlamentosu'nun 11 sandalyeye sahip Hırvatistan'da oy verme işlemi başladı.
 
Avrupa Birliği'ne (AB) 1 Temmuz 2013'te üye olan Hırvatistan'da, AP'deki 11 sandalye için 25 seçim listesinden 275 aday yarışıyor. Hırvatistan'da, AB'ye üye olmadan önce yapılan AP seçimlerinin ardından ülkede ikinci kez yapılan seçimlerde, 6 bin 337 sandıkta, 3.8 milyon kayıtlı seçmen oy kullanacak.
 
Hırvatistan Cumhurbaşkanı İvo Yosipoviç, yayımladığı açıklamada, AP seçimlerinin Hırvatistan için son derece önemli olduğunu belirterek, oy kullanma hakkı olan tüm vatandaşları sandık başına gitmeye çağırdı.

aa

Bu haber 668 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,967 µs