En Sıcak Konular

Faizler 6 ayın en düşük seviyesine geriledi

22 Mayıs 2014 17:22 tsi
Garanti Yatırım Stratejisti Cömert: "Kısa vadeli tahvil faizlerinin bir süre cari seviyelerde dengelenmesini bekliyoruz"

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını 50 baz puan indirmesinin ardından gösterge tahvilin bileşik faizi yüzde 8,68'e geriledi. Gösterge tahvilin bileşik faizi en son 19 Kasım 2013'te yüzde 8,65 seviyesini görmüştü.

Güne yüzde 9,07 seviyesinden başlayan gösterge tahvilin bileşik faizi, TCMB'nin bir hafta vadeli repo ihale faiz oranında 50 baz puanlık indirim kararının ardından gelen alışların etkisiyle son altı ayın en düşük seviyesine geriledi.

Analistler, faiz indiriminin kısa vadeli faizler için olumlu bir gelişme olduğunu belirterek, teknik olarak gösterge tahvilin bileşik faizinde yüzde 9 seviyesinin önemli destek konumunda olduğunu, bu seviyenin altında kalıcı olunması durumunda orta vadede yüzde 8,60 ve yüzde 8,20 seviyesinin gündeme gelebileceğini kaydediyor.

Garanti Yatırım Stratejisti Tufan Cömert, konuya ilişkin değerlendirmesinde, TCMB’nin politika faizini 50 baz puan indirmesinin ardından tahvil faizlerinde ilk aşamada ciddi bir hareket olmadığını, sonrasında ise gelişen ülkelere girişlerle birlikte faizlerde yine düşüşün görüldüğünü söyledi.

Bu düşüşün aynı hızla devamını öngörmediklerini vurgulayan Cömert, toplantı öncesinde zaten 1 yıl içinde 100 baz puan civarında bir faiz indirimi yapılacağının fiyatlara yansıdığını dile getirdi.

TCMB'nin toplantı notlarından görüldüğü kadarıyla faiz indirimlerinin devam edeceğine ilişkin net bir mesaj olmadığına işaret eden Cömert, ancak global şartlar elverirse haziran ayında 50 baz puan daha indirim yapılabileceğini aktardı. Cömert, "Bu çerçevede, uzun vadeli tahvillerde bir miktar faiz yükselişi görülebileceğini düşünüyoruz. Kısa vadeli tahvil faizlerinin ise bir süre cari seviyelerde dengelenmesini bekliyoruz" dedi.

Cömert, bundan sonraki dönemde TCMB, haftalık repo ihalesini piyasa ihtiyacı kadar açar ve fonlama maliyeti yüzde 9,50 seviyesinde oluşursa orta ve uzun vadeli tahvil faizlerindeki prim potansiyelinin de azalacağını anlattı.

- "Gösterge tahvilin bileşik faizinde yüzde 8,50 seviyesinin ilk aşamada hedefleneceğini düşünüyoruz" 

Ata Yatırım Fon Yönetim Direktörü Cem Tözge ise TCMB'nin genelde sürpriz olarak nitelendirilen faiz indirimi sonrası gösterge tahvil bileşik faizinin hızla gerilediğini kaydederek, faiz indiriminin kısa vadeli faizler için olumlu bir gelişme olduğunun altını çizdi.

Bu faiz indirimiyle fonlama maliyetinin daha da ucuzlayacağını vurgulayan Tözge, "Gelecek süreçte TCMB'nin faiz indirimlerine devam edebileceği yönündeki yaygın görüş, tahvil faizlerini aşağı yönde baskılıyor. Gösterge tahvilin bileşik faizinde yüzde 8,50 seviyesinin ilk aşamada hedefleneceğini düşünüyorum" görüşünü de paylaştı.

AA



Bu haber 565 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,149 µs