En Sıcak Konular

TDK'nın Kürtçe sözlüğü satışta

22 Mayıs 2014 13:09 tsi
Türk Dil Kurumu Başkanı Mustafa Kaçalin, çalışmalarına 1,5 yıl önce başlanan Kürtçe sözlüğün tamamlandığını ve satışına başlandığını bildirdi.

Türk Dil Kurumu (TDK) Başkanı Mustafa Kaçalin, çalışmalarına 1,5 yıl önce başlanan Kürtçe sözlüğün tamamlandığını ve satışına başlandığını bildirdi.
 
TDK Başkanı Kaçalin, AA muhabirine, anadilleri Kürtçe olan öğretim üyesi ve doktora öğrencilerinden oluşan komisyonun, Kırmançi lehçesiyle hazırladığı Kürtçe sözlüğe ilişkin bilgiler verdi.
 
İlk etapta 50 bin sözlük bastıklarını belirten Kaçalin, eserin Kürtçe'den Türkçe'ye ve Türkçe'den Kürtçe'ye iki dilli bir sözlük olduğunu anlattı.
 
Kaçalin, "Türkçe-Kürtçe bölümü 12 bini aşkın, Kürtçe-Türkçe bölümü 13 bini aşkın madde başlığı içermektedir. Bunu hazırlarken bizim ilkokullar için hazırladığımız sözlüğü esas aldık. Üç sözlüğümüz var;  bir ilkokullar için olan, bir ortaokul ve lise için bir de büyük Türkçe sözlük. Biz ilk kademeyi esas aldık" dedi.
 
Seçmeli dersle okullarda ihtiyaç doğdu
 
Kürtçe'nin okullarda seçmeli ders olarak okutulmaya başlanmasıyla bu dersi alan, Türk vatandaşı olan öğrencilerin eğitim ve öğretimlerinde yararlanmaları için Kürtçe-Türkçe/Türkçe-Kürtçe sözlüğe ihtiyaç doğduğunu belirtti.
 
TDK'nın kuruluşundan bu yana Türkiye'de farklı alanlarda ihtiyacı hissedilen sözlükleri hazırladığını anlatan Kaçalin, sözlükçülük konusundaki tecrübesine bağlı olarak kurumun, söz konusu kaynağı hazırlama çalışmalarına başladığını söyledi.
 
Ekip özveriyle çalıştı
 
Ders kitaplarında yer alan kelimelerin de sözlüğe dahil edildiğini dile getiren Kaçalin, sözlüğü hazırlayan ekibin büyük bir özveriyle çalıştığını vurguladı.
 
Kaçalin, sözlük hazırlamanın zorluklarına da değinerek, ekibin, sözlüğün yazımından baskısına kadar bütün ayrıntıyla yakından ilgilendiğini ifade etti.
 
Sözlüklerin satışına başladıklarını anlatan Kaçalin, üst makamların ve MEB'in uygun görmesi halinde istenirse okullarda dağıtılabileceğini bildirdi.
 
Prof. Dr. Kaçalin, sözlüklerin 12 liradan satıldığını ancak TDK'nın binasında yer alan satış merkezinden alındığında yüzde 25 indirim de yapıldığını sözlerine ekledi.

aa


Bu haber 485 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,183 µs