iyibilgi Ankara iyibilgi Ankara

En Sıcak Konular

Bizi sevmeyen Berlin hangisi?

21 Mayıs 2014 11:22 tsi
Bizi sevmeyen Berlin hangisi?
Berlin-Ankara ilişkileri değişik bir süreçten geçiyor. "Erdoğan gelmesin" diyorlar ama Almanlar Türkiye’ye akıyor. Yine de bu ilişkinin sonu iyi olabilir! Tabii Berlin duruma intibak edebilirse! iyibilgi Ankara

Almanya Cumhurbaşkanı ile Dışişleri'nin Türkiye'ye soğuk yaklaşımı ile Merkel'in ve iş dünyasının sıcak yaklaşımını her tarafa çekmek mümkün. İyi polis-kötü polis olarak da değerlendirilebilir, Berlin'in Avrupa'daki yeni dış politika prensiplerine gösterdiği komplikasyonlar olarak da.

Malum, Almanya hem Gezi olayları hem de 17 Aralık operasyonu sürecinde, Türkiye karşıtı pozisyonunu sık gösterdi. Şu an, Başbakan Erdoğan'ın 24 Mayıs'ta gerçekleşecek Almanya ziyareti öncesi medya ve kimi siyasetçiler hayli sert açıklamalar yapıyor ve Başbakan'ın ziyaretini istemiyor.

Denge-siz!

Öte yandan Alman iş dünyasının Türkiye ile bir sorunu olmadığı gibi, yeni ve büyük yatırımlar için Türkiye'ye geliyor. Bu konuda en taze gelişme Alman kamyon üreticisi MAN'ın ülkedeki otobüs fabrikasını da kapatarak üretimini, Türkiye'ye kaydıracak olması. MAN'ın ana şirketinin Volkswagen olduğunu da hatırlatalım! Kuşkusuz bu tercihte, Türk imalat sanayinde işçi başına saat ücretinin 5.17, Almanya'da 36.98 Euro olması önemli. Fakat bu çapta bir yatırımın gideceği ülkede istikrar aramaması, hele bunu en azından orta vadede görmemesi imkânsız.

Bir başka örnek daha ilginç. Almanya'da iki yılda bir düzenlenen "ILA Berlin Airshow 2014"un açılışı Almanya Başbakanı Angela Merkel ile birlikte Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan birlikte yaptı.

Bakan Elvan'ın şu cümleleri önemli; "Uzay ve havacılık alanında dünyadaki tüm firmaları burada görebilmeniz mümkün. Almanya burada Türkiye'yi ortak ülke ilan etti. Türkiye açısında gurur verici bir hadise" dedi. Türkiye ve Almanya'nın savunma sanayi alanında 4 Milyar Euro'luk projeyi yürüttüğü bilgisi de eklenmeli.

Görülüyor ki Almanya'nın Türkiye'ye bakışı "homojen" değil. Ama gittikçe homojenleşebilir! Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Almanya ziyareti bu noktada ipuçları üretebilir.

twitter.com/iyibilgi



Bu haber 1,641 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler

    3,659 µs