En Sıcak Konular

Trablus'a darbeye karşı askeri takviye

21 Mayıs 2014 08:15 tsi
Libya'nın başkenti Trablus'a, güvenliğin sağlanması ve darbe girişimleriyle mücadele amacıyla yüksek donanımlı askeri güç takviye edildiği bildirildi.

Askeri kaynaklardan alınan bilgiye göre, Libya Genelkurmay Başkanı ve Milli Genel Kongre (MGK) Başkanı Nuri Ebu Sehmeyn'in talimatıyla Mısrata kentinden Trablus'a, kentte güvenliğin sağlanması ve darbe girişimlerinin engellenmesi amacıyla bin askeri araç, 4 bin asker ve devrimci savaşçılardan oluşan Libya Orta Kalkan Güçleri takviye olarak gönderildi.
 
Libya Orta Kalkan Güçleri tarafından yayımlanan yazılı açıklamada da kalkan güçlerinin halktan ve halk iradesinden yana olduğu belirtilerek, "Demokratikleşme süreci sabote edilmemeli. Bu haram aylarda (Hicri takvime göre Zilkade, Zilhicce, Muharrem ve Receb ayları haram aylar olarak kabul edilir) tarafları sağduyulu olmaya ve çatışmalara son vermeye çağırıyoruz" ifadesi kullanıldı.
 
Libya ordusunun ihtiyat kuvvetlerinden olan, silah ve mühimmat gücü bakımından ilk sırada yer alan Libya Orta Kalkan Güçleri, bünyesindeki asker ve devrimcilerle ülkenin güney bölgelerinde güvenliği sağlıyor.
 
Öte yandan Tobruk askeri, hava ve kara üsleri, istihbarat birimi, askeri polis, Ömer Muhtar Taburu ve Tobruk Emniyet Müdürlüğü'nde görevli polisler, ordu birlikleriyle çatışan emekli general Halife Haftar'a bağlı gruplara katıldığını açıkladı.
 
Eski Libya Başbakanı Ali Zeydan, orduya bağlı birliklerle çatışan emekli general Halife Haftar liderliğindeki gruplara destek verdiğini duyurmuştu.
 
Libya Savunma Bakanı Yardımcısı Halid eş-Şerif, pazar günü yaptığı açıklamada, Şubat 2011 devriminden sonra Libya'da kurulan en büyük milis gruplardan El-Ka'ka' ve Es-Savaık'ın meclis binasına baskın girişiminde bulunduğunu ve bazı milletvekilleriyle görevlileri kaçırdığını belirtmişti.
 
MGK ve çevresindeki bakanlık binalarına saldırı düzenleyen El-Ka'ka' ve Es-Savaık adlı silahlı gruplara talimat verdiği iddia edilen Haftar'a bağlı birlikler, meclisin çalışmalarını durdurmasını talep ediyor.
 
Libya Sağlık Bakanlığı, cuma gününden bu yana Bingazi'de emekli general Halife Haftar'a bağlı birlikler ile orduya bağlı Ra'fallah es-Sehati Tabur'u arasında çıkan çatışmalarda 75 kişinin öldüğünü, 141 kişinin yaralandığını açıklamıştı.
 
Libya'daki İhvan Başkanı Kebti: Diyaloğun alternatifi yok
 
Öte yandan, Libya'daki Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) Başkanı Beşir el-Kebti, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ''Diyaloğun alternatifi yok, dış müdahaleyi reddediyoruz'' dedi.
 
Kebti, ülkedeki krizin, tarafların müzakere masasına oturması ve hızlı bir şekilde görüşmelerin başlamasıyla çözüleceğini düşündüklerini söyledi.
 
Emekli general Halife Hafter, bu müzakerelerin bir parçası olabilir mi'' sorusuna Kebti, "Bizim için önemli olan Libya'nın çıkarıdır. Hafter veya başka biri olsun, önemli olan herkesin aynı konuda anlaşmasıdır. Aksi takdirde herkes silah diliyle hareket edecek ve herkes zarar edecek" cevabını verdi.
 
Hafter'in, dün eş-Şark el-Avsat gazetesine verdiği demeçte, İhvan'ı ''radikal'' diye nitelemesi ve yargılamakla tehdit etmesini ise Kebti, siyaset arenasına girmek ve destek almak için bölgesel ve dış taraflarla flört etme ve pazarlık yapma çabası olarak niteledi.
 
Kebti, "Biz Libya halkının bir parçasıyız. Hafter ise şiddetten ve terörden zarar görmüş ve bunları yapması mümkün olmayan bir cemaatten bahsediyor" yorumunda bulundu.
 
İhvan'ın kendisine karşı yapılacak operasyona hazır olup olmadığı sorusunu da yanıtlayan Kebti, "Bizim için en önemlisi Libyalıların çıkarıdır. Biz yönetimde değiliz, sadece bir kısmımız Adalet ve İnşa Partisi'ne katılmış durumda. Her zaman çatışmaya karşı durmaya devam edeceğiz" dedi.
 
Trablus'ta füze saldırısı
 
Bu arada, başkent Trablus'un güneyinde bulunan es-Sidra bölgesindeki ev tekstil ürünleri satan mağazaların üzerine bir Grad füzesi düştü.  Olayda, 1 kişi yaşamını yitirdi, 5 kişi yaralandı.
 
Görgü tanıkları, füzenin kentin güneybatısından geldiğini tahmin ettiklerini dile getirdi.
 
Füzenin, üzerine düştüğü mağazalarda yangına neden olduğunu ifade eden görgü tanıkları, saldırının hedefinin, bölgenin yakınında konuşlanan silahlı milisler olduğunu düşündüklerini kaydetti.

aa


Bu haber 403 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,276 µs