En Sıcak Konular

Almanya ziyaretinde güvenlik endişesi

20 Mayıs 2014 15:44 tsi
Almanya ziyaretinde güvenlik endişesi Başbakan Erdoğan'ın katılımıyla UETD 10. yıl etkinliğinin yapılacağı spor salonuna yakına mesafede bazı sivil toplum kuruluşlarınca protesto yürüyüşü gerçekleştirilecek olması dikkatleri güvenlik önlemlerine çevirdi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla Avrupalı Türk Demokratlar Birliği'nin (UETD) 10. yıl etkinliğinin yapılacağı spor salonuna yakın mesafede bazı sivil toplum kuruluşlarınca protesto yürüyüşü gerçekleştirilecek olması güvenlik konusunda endişelere neden oldu.

UETD'nin 10. yıl etkinliğinin düzenleneceği Köln Lanxess Arena’ya 3 kilometrelik mesafede Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu’nun (AABF) protesto yürüyüşü yapacak olması dikkatleri güvenlik önlemlerine çevirdi.

Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde Alman kamuoyunu etkilemeye çalışan göçmen ve yabancı karşıtı hareketlerin de UETD'nin etkinliğinin yapıldığı stada sadece 800 metre mesafedeki Deutz Tren İstasyonu’nda eylem yapmaya hazırlandıkları bildirildi. Söz konusu grupların şu an için Köln Emniyet Müdürlüğüne başvurmadıkları öğrenildi.

Köln Emniyet Müdürlüğü Sözcüsü Andre Fassbender, AA muhabirinin, farklı görüşteki gruplara neden aynı saatlerde, yakın bölgelerde gösteri yapma imkanı tanındığı sorusuna, "Almanya yasalarına göre barışçıl gösteri bir hak. Bunun için bizden onay almaları gerekmiyor. Yalnız gösteri için önceden bize yazılı beyanda bulunmaları gerekli" yanıtını verdi. Sözcü, gruplar arasında gerginlik yaşanmaması için önlemler alacaklarını kaydetti.

Şu ana kadar sadece Avrupa Alevi Birlikleri Federasyonu'nun (AABF) Ebertplatz’da yürüyüş düzenlemek konusunda yazılı beyanda bulunduğunu belirten Fassbender, yabancı karşıtı PRO NRW adlı partinin de gösteri düzenleyeceğini duyurduğunu ancak henüz kendilerine yazılı bir beyanın ulaşmadığını belirterek, gösteri düzenlemek isteyen grupların sayısının gelecek günlerde artabileceğini kaydetti.  

PRO NRW’nin yaklaşık 50 kişilik bir grupla protesto gösterisi planladığını belirten Fassbender, “Yaklaşık yarım saat kalacaklarını ve barışçıl bir şekilde dağılacaklarını tahmin ediyoruz” dedi.

Köln polisinin, kentte cumartesi günü yoğun güvenlik önlemi alacağını belirten Fassbender, “Farklı görüşteki gruplar arasında gerginlik yaşanacağı korkusu taşımıyoruz.  Öncelikle farklı görüşteki grupların aralarında mesafe var. Tabii polis ekipleri de o gün orada olacak. Göstericilerin karşı karşıya gelmemeleri için önlem alacağız. Gerekirse onları birbirlerine karşı koruyacağız” şeklinde konuştu.

AABF gösterisinin Ren Nehri'nin bir tarafında, UETD'nin etkinliğinin nehrin diğer tarafında olacağını dile getiren Fassbender, “Geçmişte de benzer durumlarla karşılaştık, bu konuda iyi bir deneyim sahibiyiz. Çok yakından takip ediyoruz. Mümkün olduğunca fazla bilgi edinmeye çalışıyoruz. Tarafların temsilcileriyle de her gün görüşüyoruz” ifadelerini kullandı.

Köln’de cumartesi günü alınacak önlemler konusunda değerlendirmelerinin sürdüğünü kaydeden Fassbender, “Cumartesi günü çok sayıda polis görev yapacak.  Kesin sayıyı şu anda açıklayamam. Ama yüzlerle ifade edilen bir sayı olacak. Bazı sokaklar güvenlik amacıyla ulaşıma kapatılacak.  Bunu daha sonra, muhtemelen cuma günü netleştireceğiz ve duyuracağız” dedi.

-"Herhangi bir problem olmayacaktır"

Avrupalı Türk Demokratlar Birliği Genel Başkanı Süleyman Çelik ise Almanya'da geçmişte de bazı sivil toplum kuruluşlarının Türkiye'deki mevcut hükümeti protesto ettiğini ancak herhangi bir problemin yaşanmadığını söyledi.

Etkinliğin sorunsuz şekilde tamamlanması için her türlü önlemi aldıklarını ve planlamayı yaptıklarını dile getiren Çelik, "Çok yoğun bir katılım olacak. Ona göre de tüm hazırlıklarımız tamam. Spor salonu 18 bin kişi, dışarda ise 15 bin kişi olacak. Sadece 300 kişilik ekibimiz izdiham ve koordinasyon için görevlendirildi. Her şey mükemmel olacak inşallah" diye konuştu.

Son bir haftadır Alman medyasının çok sert bir şekilde Başbakan Erdoğan'ın yapacağı ziyareti eleştirdiğine dikkati çeken Çelik, şöyle devam etti:

"Alman medyası Başbakanımız gelmesin' diye propaganda yaptı. Bu nedenle güvenlik konusuna özel önem verdik. Ren Nehri'nin karşısında protesto gösterisi düzenlenmesinin bizim açımızdan bir sakıncası yok. Hepimiz Avrupalı Türkleriz. Sorunlarımız aynı. Olumsuzluğa kesinlikle mahal verilmeyecektir. Her iki tarafta sağduyuludur. Bizim açımızdan hiçbir sıkıntı yoktur. Protesto yürütüşü Köln'ün batı tarafından olduğundan dolayı arada 3-4 kilometre ve nehir var. Herhangi bir problem olmayacaktır. "

- "Bizim sorumluluğumuz altında olumsuz olmaz"

AABF'nin bağlı olduğu Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu'nun (AABK) genel başkanı Turgut Öker ise 24 Mayıs'ta 5 kilometrelik bir protesto yürüyüşü yapacaklarını söyledi. Yürüyüşün amacının bugün Türkiye'de uygulanan politikaları teşhir etmek olduğunu ifade eden Öker, demokrasiyi, kardeşliği, barışı vurgulayarak çatışma zemininden uzak bugünün Türkiyesine yakışır şekilde çözüm amaçlı bir miting yapacaklarını bildirdi.

Alman kamuoyundan da kendilerine çok ciddi bir destek olduğunu vurgulayan Öker, "Son dönemde siyasi partiler ve sivil toplum örgütleri bu doğrultuda açıklamalar yaptı. Şu an bildirilen otobüs sayısı itibarıyla Köln'ün son yıllarda görmüş olduğu en kitlesel yürüyüş olacak. O yürüyüş bizim açımızdan herhangi bir taşkınlık olmaz. Biz bugüne kadar sayısız miting yaptık ve her mitingten sonra polis yetkilileri bize teşekkür etmiştir. Bizim sorumluluğumuz içerisinde asla herhangi bir provokasyonlar olmaz. Bizim sorumluluğumuz altında olumsuz olmaz"  diye konuştu.

Yapacakları eylemin demokratik bir hak olduğunu ve insanların medeni şekilde tepkilerini hukuk zemininde barışçıl şekilde ifade edeceğini anlatan Öker, sözlerini şöyle tamamladı:

"Olumsuzluklar olabilir' yaklaşımı bence doğru bir yaklaşım değil. Buradaki göçmen insanlar kendilerine yakışır şekilde kendilerinden beklenen olgunlukta yürüyüş de miting de yapabilecek durumdadır. Almanya'nın 50 yıllık göç tarihinde bizlere yakışmayacak bir görüntü olmamıştır bugüne kadar. O anlamda da bizler artık o medeni düzeydeyiz. Burada Erdoğan'ı dinlemeye gideceklerle onu protesto edeceklerin büyük bir kısmı Avrupa aynı semtlerde oturmakta aynı fabrikalarda çalışmakta. O açıdan halk nezdinde hiçbir problem yok."

AA



Bu haber 888 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,866 µs