En Sıcak Konular

Bu kadarı tesadüf olamaz!

20 Mayıs 2014 12:22 tsi
Bu kadarı tesadüf olamaz! Maltepe'deki baz istasyonu vatandaşın sağlığını tehdit etmeye devam ediyor. İstasyon, Altıntepe Mahallesi'nde kanser hastalığının artmasına neden oldu.

İstanbul’un Maltepe ilçesinin Altıntepe Mahallesi sakinleri son 5 senede mahallerinde ki kansere bağlı ölümlerin artması sebebiyle baz istasyonlarının kaldırılması için imza kampanyası başlattı. Altıntepe Mahallesi Galipbey Caddesi'nde Ayedaş'a ait trafonun üzerinde bulunan 2 ayrı GSM şirketine ait baz istasyonlarının karşısında ki NO:63 NO:65 VE NO:67 sayılı apartmanlarda kanser ve ölüm vakalarının artması sebebiyle mahalle sakinleri harekete geçti.

Mahalle sakinleri adına Haled Ataş Maltepe Çevre Koruma Müdürlüğü'ne başvurarak mahallelinin tedirginliğini belirtti ve gereğinin yapılmasını istedi.( Altıntepe Mahallesi Sakinleri ait 58735 sayıda kayıtlı dilekçe)

Apartmanlar Doğrudan Etkileniyor

Bunun üzerine harekete geçen Maltepe Çevre Koruma Müdürlüğü söz konusu baz istasyonlarının ölçüm değerlerini saptayabilmek adına Kadıköy Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü ile ortak olarak ölçümleri yaptı. Yapılan ölçümler sonucunda, "21.04.2011 tarih ve 27912 sayılı Elektronik Haberleşme Cihazlarından Kaynaklanan Elektromanyetik Alan Şiddetinin Uluslararası Standartlara Göre Maruziyet Limit Değerlerinin Belirlenmesi, Kontrolü ve Denetimi Hakkında Yönetmeliğin 16. Maddesinin (b) bendinde belirtilen " Çevre ve insan sağlığı dikkate alınarak; ihtiyati tedbir açısından tek bir cihaz için Uluslararası İyonlaştırmayan Radyasyon Koruma Komisyonu'nun (ICNIRP) belirlediği limit değerin dörtte birini (1/4) aşamaz" ( ICNIRP'nin belirlediği limit değer: 41 V/m2'dir. (Ülkemizde bu değerler 10 V/m olarak alınmaktadır.) Limit değerlerin üzerinde olduğu tespit edilmiş ve bununla ilgili rapor hazırlanmıştır. Yine aynı raporda baz istasyonlarının alçakta olduğu tespit edilip istasyon dalgalarının yukarıda belirtilen apartmanları doğrudan etkilediği tespit edilmiştir.

Hukuki Süreç Başlayacak

Maltepe Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü hazırladığı bu raporla Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu İstanbul Bölge Müdürlüğüne başvurarak gerekli işlemlerin yapılmasını talep etmiştir. Belediye yetkililerinden aldığımız bilgiye göre BTK'nın incelemelerinin sürdüğü belirtildi. Mahallelinin aleyhine bir durum çıkması halinde de söz konusu baz istasyonlarının sahibi olan GSM şirketlerine, Yargıtay 4. Hukuk Dairesi'nin, 11.06.2009 tarihli kararından hareketle (“ … kullanılan istasyonun konumuna göre uzun sürede kişi, çevre ve bitkilere zarar verdiği, bu nitelikteki bir istasyonun halen bulunduğu yerde kullanılmasının sakıncalı bulunduğu, bunun daha uygun ve yerleşim yerlerinden daha uzakta kurulması gerektiği anlaşılmaktadır.”) hukuki bir süreç başlatılacağı belirtildi.

Bu Kadarı Tesadüf Olamaz!

Söz konusu iddiaların doğruluğunu araştırmak için 63 nolu apartmanda oturan Perhuze Tuncer ile konuştuğumuzda durumun vahametini daha iyi anladık. Tuncer, göğüs kanserinden dolayı kemoterapi gördüğünü eşinin ise 2 sene önce beyin kanseri nedeniyle vefat ettiğini belirtirken," Apartmanımız 18 daireden oluşuyor benim bildiğim kadarıyla 6-7 dairede kanser tedavisi gören ve bu sebeple yakınlarını kaybeden var. Yan apartmanlarda da keza aynı şekilde... Baz istasyonları doğrudan etkilemiş midir bilmiyorum ama bu kadarı tesadüf olamaz" dedi.

Sesimizi Duyuramadık

Yine aynı apartmanda oturan apartman görevlisi Şahsigül Çakçi ile konuştuğumuzda da benzer serzenişleri duyduk. Çarkçi," 13 yaşında ki kızım 2 senedir kanser tedavisi görüyor. Kızım burada doğdu burada büyüdü.Daha öncede baz istasyonlarını kaldırtmak için çalışma yaptık ama sesimizi duyuramadık" diye konuştu.

Kimse İlgilenmiyor!

Şahsigül Çarkçi'nin sözleri üzerine olayı biraz daha araştırdığımızda mahallede bulunan Pınar Eczanesi öncülüğünde Aysun Levent Günay, 4 sene önce de bu baz istasyonlarının kaldırılması için bir imza kampanyası düzenlemiş fakat gerekli desteği bulamadığı için bu çalışmalarından sonuç alamamış. Günay, " Ben kendim de o illete yakalandım ve tedavi gördüm o zamanlar biz öncüsü olduk fakat gerekli desteği bulamadık, mahalle muhtarımıza bildirdik durumu o da çok ilgilenmedi sonuç olarak kaldıramadık" dedi.

İmza Kampanyası Başlatıldı

Ölçümler sonucunda normalin çok üstünde değerlere sahip olduğu anlaşılan baz istasyonlarının kaldırılması için düzenlenen imza kampanyasında 1000'e yakın imza toplanmış. Bu konuda kampanyaya öncülük edenlerden olan mahalle sakini İnan Satılmış," Yapılan araştırmalar sonucunda baz istasyonlarının, insan sağlığına ve çevreye olumsuz etkiler oluşturduğu, halkın psikolojisini kötü şekilde etkilediği bilinmektedir. Teknolojik gelişmeler insan yaşamının kalitesini artırmasına rağmen, doğru kullanılmaması ve ye gerekli tedbirlerin alınmaması halinde insan yaşamını ciddi şekilde riske atmıştır. Özellikle şehir merkezleri ve yerleşim alanlarında, bina teras ve çatılarına, su depolarına, baca işlerine, aydınlatma direklerine konulan baz istasyonları, yer seçimi olmak üzere, montaj ve kurulum esasları, limit değerleri, güvenlik mesafesi, görüntü kirliliği ve tesislere ilişkin uyarı-tehlike levhaları gibi bir çok kritere göre değerlendirildiğinde tesislerin insan sağlığına ve çevreye zarar verdiği görülmektedir. Bu sebeple baz istasyonlarının şehir merkezlerinden kesinlikle uzaklaştırılması gerekmektedir." dedi.

Kanser Riski Açısından Tedirginlik Yaratıyor

Ontoloji uzmanlarından aldığımız bilgiye göre ise, teknoloji korkusunun yani "teknofobinin" insanlarda kanser riski açısından tedirginlik yarattığını; ancak bilimsel verilere dayanmayan bilgilerin doğruluktan ziyade yanlış olduğunu ve kansere yol açtığı kanıtlanmış nedenlerden uzaklaşılmasına yol açabildiğini söyledi.

Haber10.com



Bu haber 868 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,525 µs