En Sıcak Konular

'Aç kalırız da yer altına inmeyiz'

20 Mayıs 2014 09:30 tsi
Soma'daki maden faciasının ardından ilçenin gençleri kendileri için kader olan madenciliği yapmamakta kararlı. Çocukların gelecek planında ise doktorluk var.

Türkiye'yi yasa boğan Manisa'nın Soma ilçesinde maden faciasının yaşandığı Eynes bölgesine en yakın köy Arpaseki köyü. Her evin önünde sarı çizme ve kömür var. 127 yetişkinin olduğu 40 haneli köyde 51 yetişkin erkek var. 40'ı maden ocağında çalışıyor, kalan 11'i ise madenlerden emekli olmuş. Madencilerden 5'i facianın yaşandığı ocakta çalışıyor. 4'ü gece vardiyasında çalıştığı için, biri de raporlu olduğu ve işe gitmediği için hayatta kalabildi. Ölüm madeninden emekli olan Cafer Suay(55), "Eskiden bu köydeki aileler çiftçilik yapıyordu. 3-5 kişi madende çalışıyordu. Çiftçilik bittiği için 18 yaşına giren her çocuk madende çalışmaya mecbur" dedi. Maden işçisi Emrah Suay (28) da, "Madenin ağır şartları yüzünden sürekli sağlık problemleri yaşıyorum. İşe gitmediğim her gün maaşım kesiliyor. 600 lira maaş aldığım aylar oluyor. Artık kimse madende çalışmak istemiyor. Ama tarlamız yok" diye konuştu. İş saati geldiği zaman köyün erkekleri eşleriyle helalleşerek madene gidiyor. Köydeki çocuklardan kimi oyun oynayarak günü geçirirken kimi ise okula gidiyor. Onlardan biri Tahsin Suay.

'DOKTOR OLUCAM'

Maden kazasını televizyondan izleyen Tahsin, "Akrabalarımız madende öldü. Babam ölmesin diye doktor olacağım, avukat olacağım ama madenci olmayacağım" dedi. 8 yaşındaki Ela babası her gün eve siyah geldiği için "Benim babam arap gibi" diyormuş.

MADENCİLİK GÖZDEN DÜŞTÜ
 
Maden faciası Manisa'nın 105 bin nüfuslu Soma ilçesinde yaşanan gençlerin planlarını da değiştirdi. Her 7 kişiden birinin, yani 15 bin kişinin ocaklarda çalıştığı ilçede 'hazır meslek' olarak görülen madencilik gözden düştü. Gençler, "Her gün yapılan cenaze anonsları hafızamıza kazındı. Artık aç kalsak da madene girmeyiz" demeye başladı. Ayhan Çakmak (22) "Babam madenciydi, gözünün birini kaybetti. Buna rağmen madenci olmayı düşünüyordum ama bu saatten sonra beni hiçbir kuvvet yer altına indiremez" dedi. Emrah Çağman (19) son kazada yakın arkadaşını kaybettiğini belirterek, "İş sıkıntı var ama, ne kadar çaresiz kalırsam kalayım asla madende çalışmam" diye konuştu. Yakın zamanda madende çalışmaya başlayacak olan Soner Ernek (18) ise "Çaycılık yaparım ama madene gitmem artık" diyor. Babası madenci olan Mehmet Çağman da, "Gurbete giderim, anne baba hasreti çekerim ama yine de madenci olmam" şeklinde konuştu.

OYUNCAKLARI BARET VE KÖMÜR
 

Kömür kokulu köyün diğer afacanları ise Eda ve Melike Suay. Çok iyi arkadaş olan iki akraba çocuğun oyuncağı, babalarının bareti olmuş. Kafasında babasının baretiyle dolaşan Eda "Kömür çıkarttım" diye minik ellerini gösteriyor. Eda'nın oyuncak diye oynadığı o kömür, maden ocağından babasına verilen 4 ton kömürden kalan son parça.

Sabah


Bu haber 474 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,520 µs