En Sıcak Konular

3 bin 180 sahada faaliyetler durduruldu

17 Mayıs 2014 12:38 tsi
TBMM Enerji Komisyonu Başkanı Mazıcıoğlu "Bugün itibarıyla 3 bin 180 sahanın çeşitli nedenle faaliyetleri durduruldu ve eksiklikler giderilmeden üretime izin verilmeyecek" dedi.

 TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Halil Mazıcıoğlu,  AA muhabirine yaptığı açıklamada, Soma'daki maden faciasında hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yakınlarına da başsağlığı diledi.

Facianın Türkiye'de meydana gelen en büyük maden kazası olduğunu belirten Mazıcıoğlu, "Gün, birlik beraberlik günü. Gün, siyaset yapma, karalama, kötüleme günü değil" diye konuştu.

Hükümet, muhalefet ve tüm devlet büyüklerinin Soma halkının yanında olduğunu ifade eden Mazıcıoğlu, şunları söyledi:

"Türkiye her şeyin üstesinden birlik beraberlikle geliyor. Maden şehitlerini toprağa verdiğimiz bu acılı günlerimizde, başka şeyleri bahane ederek devlet büyüklerimizi protesto etmek gibi yanlış yollara girilmesin. Şehitlerimizi incitmeyelim. Hep birlikte, 'ne yaparsak şehitlerimizin yarasını sarabilir, geriye bıraktıkları çocuklarımızın nasıl yüzünü güldürebiliriz' diye düşünmemiz lazım."

Herkesin kendi yakınını kaybetmiş gibi üzüldüğünü aktaran Mazıcıoğlu, vatandaşların sağduyulu davranarak marjinal grupların oyununa gelmemesini istedi.

"3 bin 180 sahada faaliyetler durduruldu"

Mazıcıoğlu, madencilik sektörüyle ilgili Meclis'te yapılan çalışmalarla ilgili bilgi verdi.

Meclis'te 2009'da kurulan "Madencilik Sektöründeki Sorunların Araştırılarak Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırması Komisyonu" çalışmalarıyla sektörün sorunlarını tespit ettiklerini ve çözüm önerileri getirdiklerini anımsatan Mazıcıoğlu, sundukları raporun ardından 2010'da "5995 Sayılı Maden Kanunu"nun çıkarıldığını belirtti.

Kanunla spekülatif amaçlı ruhsat bulundurmanın önüne geçildiğini kaydeden Mazıcıoğlu, 43 bin olan ruhsat sayısının denetimlerle 21 bin civarına düştüğünü vurguladı.

Yıllık 17 bin olan müracaat sayısının da 5 bin civarına indiğini ifade eden Mazıcıoğlu, şu bilgileri verdi:

"Sondaj miktarı yıllık 750 bin metreyken kanundan sonra 2 milyon metreye yükseldi. Denetimler 3 yılda bir yapılırken her yıl yapılmaya başlandı. 2010'da 6 bin 199, 2011'de 6 bin 315, 2012'de 7 bin 107, 2013'de 6 bin 898, 2014'ün 14 Mayıs tarihine kadar da 2 bin 371 sahanın denetimi yapıldı. Bugün itibarıyla 3 bin 180 sahanın çeşitli nedenlerle faaliyetleri durduruldu ve eksiklikler giderilmeden de üretime izin verilmeyecek."

Mazıcıoğlu, madencilik sektörünün gayrisafi yurt içi hasıla içindeki payının ise 2013 sonunda 11,4 milyar dolara yükseldiğini sözlerine ekledi.

Bu haber 646 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,392 µs