En Sıcak Konular

Soma'da 301 işçi hayatını kaybetti

17 Mayıs 2014 08:54 tsi
Soma'da 301 işçi hayatını kaybetti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, Soma'daki maden faciasında şu ana kadar toplam 485 işçinin kurtarıldığını, 301 işçinin de yaşamını yitirdiğini açıkladı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, Soma'daki maden faciasında şu ana kadar toplam 485 işçinin kurtarıldığını, 301 işçinin de yaşamını yitirdiğini açıkladı.

Yıldız, "Şu ana kadar 10 işçimiz vardı dışarı çıkarttığımız dolayısıyla 2 işçimiz de yer altındaydı, onların yeri tespit edildi. Bu saat itibarıyla ve çıkarılma işlemlerine başlandı" dedi.

Bakan Yıldız, DNA testlerinin de tamamlanmasıyla 3-4 saat içinde işçilerin büyük bölümünü ailelerine teslim etmeyi planladıklarını ifade ederek, şöyle konuştu:

"Belki 4-5 işçimiz biraz daha gecikebilir. Ama hedefimiz, amacımız bugün itibarıyla ailelerine bütün bu işçi kardeşlerimizi teslim etmek. Şu anda en fazla yer altında 3 işçimizin olabileceğini değerlendirdik. Arama faaliyetleri devam edecek. Bu arada farklı bir gelişme oldu. Şu ana kadar ocağın içerisinde çıkan yangından bağımsız olarak bir yerde lokal olarak tekrar bir yangın başladı. Önceki yangınla alakası olmayan, onunla ilintili olamayan ama metan seviyesinin yükselmiş olmasından dolayı bunu önemsiyoruz. Üretim yapılmadığı taktirde özellikle madencilerimiz bilirler, bunun farklı yerlerde çıkabileceğidir. O yüzden bu zamanı çok iyi değerlendirmemiz lazım.

Çünkü ocak şu anda denetlenmeye muhtaç, hem de kontrole muhtaç, ocağı kendi haline bırakamayız. Şu anda önemli kararlar da vermek durumundayız. İşçi kardeşlerimizi hızlıca çıkartmamız lazım, ancak kamuoyuyla paylaştığımız denetimle alakalı işlemlerin sürdürülmesi lazım. En önemlisi bunların sıhhatli şartlar, herhangi bir kişiyi riske etmeden yapılması gerekiyor. O yüzden arkadaşlarımızla tekrar bir değerlendirme yapacağız, ona göre de uygulamalarına geçeceğiz."

"Lokal yangın"

Yangının yaklaşık 250-300 metre daha ilerde olduğunu belirten Yıldız, "Lokal bir yangın ama önemli, dikkate almamız gereken, hızlıca işlem almamız gereken bir yangın. Maden ocaklarının hepsinde genelde vardır, kendi haline bırakamazsınız, üretim üzerine kurgulu bir ocak. Üretim durduğu anda onunla alakalı bir kısım komplikasyonlar çıkabiliyor. Bunların tedbirleri üzerinde davranıyoruz" diye konuştu.

Taner Yıldız, cesetlerin çıkarılmasının ardından madeni hızlıca denetimlere açacaklarına işaret ederek, şöyle devam etti:

"Fakat bu arada yangın yeni başlayan bir şey. Yarım saat, 45 dakika civarında oldu. Onu da kontrol altına almamız lazım. O maden ocağının hem denetlenmeye hem de kontrol edilmeye ihtiyacı var. Hem teknik hem de idari çalışmaları bir arada yürütülebilecek bir kararı vermemiz lazım. Dün, özellikle gece son derece verimli bir çalışma yapıldı. Allah razı olsun, bütün kurtarma ekibi sabaha kadar aralıksız çalıştı, 15 işçimizi dışarı çıkartmış olduk."

Yaşam odaları

Gazetecilerin "yaşam odaları konusunda düzenlemeye gidilecek mi?" şeklindeki sorusu üzerine de kazanın sıra dışı ve herkesi çok derinden yaraladığını vurgulayan Yıldız, "Bu kazanın yalnızca bir kurumumuzla değil, bütün bu yapıyla alakalı tekrar değerlendirmemiz gereken bir yanı olacak. Ne varsa alternatif, değerlendirmesi gereken bundan sonra onlar yapılacak Ondan yana müsterih olun" diye konuştu.

Bakan Yıldız, soruşturmayla ilgili bir soru üzerine de şu yanıtı verdi:

"Şu anda bana ulaşan bir konu yok. Mutlaka onlar bir değerlendirme yaptılar, fakat o değerlendirmeler sonucunda tamamladılar mı, yoksa devam ettirecekler mi kendileriyle konuşmamız gerekiyor. Konuştuktan sonra kamuoyuyla paylaşırız. Bilirkişiyle beraber, savcıyla, iş müfettişiyle beraber girilen ocakta çalışmanın sonuna varıp varmadıklarını da görüşeceğiz. Hata Çalışma Bakanımızın bu konuda bilgisi varsa o da paylaşabilir kamuoyuyla."

Yıldız, son olarak çıkan lokal yangını kontrol altına almadan, en fazla üç işçimizle alakalı işlem yapamayacaklarını, onu kontrol altına almaları gerektiğini söyledi.

Bu haber 686 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,318 µs