En Sıcak Konular

MAZLUMDER Heyeti'nden: Kazada derin ihmaller var

16 Mayıs 2014 17:19 tsi
Mazlumder ve MMG'nin Soma gözlem heyetinde yer alanların ilk izlenimlerine göre kazada ihmaller zinciri var. Bir süre facia alanına alınmayan ve yarın alınacağı söylenen MAZLUMDER heyeti de, biraz önce sahaya girdi ve gözlemlerine başladı

İnsan Hakları ve Mazlumlar için Dayanışma Derneği (Mazlumder) ve Mimar ve Mühendisler Grubu (MMG) adına Soma'daki maden kazasını incelemek üzere bölgeye giden heyette yer alan İş Güvenliği Uzmanı Sunullah Doğmuş, ilk izlenimlerine göre olayda büyük ihmallerin olduğunu söyledi. Heyetten Jeoloji Mühendisi Arif Ayar da maden sahasına girmelerine izin verildiğini, sahada inceleme yapacaklarını söyledi.

Türkiye, madencilik tarihinin en büyük kazalarından birini yaşadı. Soma'da kömür madeninde çıkan yangında şu ana kadar 284 kişi hayatını kaybederken Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, içeride 18 madencinin daha olduğunu söyledi.

Dünya Bülteni'ne açıklama yapan Mazlumder ve MMG gözlem heyetinden Sunullah Doğmuş, madenin içine izin verilmediği için henüz giremediklerini fakat içeriden sızan dumanları gördüklerini dolayısıyla içeride yangının devam ettiğini söyledi.

Gözlem heyetlerine içeriye giriş izni verilmemesinin şüpheler doğurduğunu belirten Doğmuş, madenden sağ kurtulan madenciler ve yakınlarıyla görüştüklerini, görüşmelerden kazada derin ihmallerin olduğunun ortaya çıktığını ifade etti. Madende çalışanların düşük ücretlerle fakat ağır şartlar altında çalıştıklarını hatırlatan Doğmuş, "Devletin işlettiği madenlerde işçiler 3 bin lira maaş alırken bu madende 1000 - 1500 lira gibi rakamlardan söz ediliyor" dedi. Doğmuş, maden işletmesinin müdürünün maaşının ise 40 bin lira olduğunun iddia edildiğini kaydetti.

Kazanın iş güvenliği ile ilgisinin yanında insani boyutunun da olduğunu söyleyen Doğmuş, bu tarz kazalardan şirketlerin yanı sıra sendikaların ve işçilerin de sorumluluğu bulunduğunu savundu. İşçilerin kendilerini geliştirmediklerini ifade eden Sunullah Doğmuş, sendikaların da işçilerin eğitilmesine dair faaliyetlere ağırlık vermediklerini söyledi. Almanya'da sendikaların işçilerin eğitimi için tesisler kurduklarını hatırlatan Doğmuş, "Bizde ise sendikalar otel işletmeciliği yapıyor. Her sendikanın bir tatil köyü var neredeyse. İşçilerin eğitilmesi için ciddi bir faaliyette bulunmazlarken işçi aidatları ile sürekli yeni yatırımlar yapıyorlar" dedi.
"MEVZUATTAKİ YUVARLAK İFADELER DEĞİŞTİRİLMELİ"

Çalışma şartları ile ilgili mevzuatta ifadelerin net olmadığından yakınan Sunullah Doğmuş, sözlerini şöyle tamamladı:

"Örneğin yönetmeliklerde 'uygun yükseklik' ifadesi kullanılıyor fakat yüksekliğin ölçüsü verilmiyor. Mevzuattaki ifadeler işvereni koruyor. Çok muğlak ifadeler kullanılıyor. Bu konuda çok acil düzeltme yoluna gidilmeli.

Ayrıca işverenler de iş güvenliğini maliyet olarak görüyor. Oysa işçinin çalışma şartlarını ve güvenliğini üst düzeye çıkarmazsanız istediğiniz verimi elde edemeyeceğiniz gibi bu tarz kazalarla karşılaşırsınız. Bizde büyük markaların çıkmamasının da en önemli nedenlerinden birisi bu."

Heyette yer alan Jeoloji Mühendisi Arif Ayar'la ise görüştüğümüzde heyete maden sahasına giriş izni verilmişti ve ocağa giriyorlardı. Ayar, yaptıkları görüşmelere göre derin ihmaller olduğunu belirterek ocakta yapacakları incelemeler sonucunda daha detaylı bilgiler verebileceğini söyledi.



Bu haber 567 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,741 µs