En Sıcak Konular

Casusluğun yol haritası deşifre oldu

16 Mayıs 2014 08:24 tsi
Casusluğun yol haritası deşifre oldu Cumhuriyet Başsavcı Vekili Ali Doğan'ın hazırladığı iddianamede, Paralel Yapı'nın Ankara'dan Adana'ya uzanan yol haritası deşifre oldu.

MİT TIR'larını durduran askerler hain planlarını şöyle işletti: MİT'çilerin bilgilerini bir casustan aldılar. Uyuşturucu operasyonu adı altında telefonları dinlediler. Hedefleri "Türkiye, Suriye'de teröre destek veriyor" algısı yaratmaktı.

MİT'e ait TIR'ların durdurulmasıyla ilgili 13 askerin sanık sıfatıyla yer aldığı iddianame, Adana 7'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edildi. Cumhuriyet Başsavcı Vekili Ali Doğan'ın hazırladığı iddianamede, Paralel Yapı'nın Ankara'dan Adana'ya uzanan yol haritası deşifre oldu.

AÇIK KİMLİK BİLGİLERİNİ ALDILAR

İddianamede; Ankara İl Jandarma Komutanlığı İstihbarat Şube Müdürlüğü'nde Jandarma Astsubay olarak görev yapan şüpheliler Halil İbrahim Köse ve Mahmut Özcan'ın, 7 MİT görevlisinin açık kimlik, adres ve cep telefon bilgilerini meçhul bir casustan aldıkları belirtildi.

TELEFONLARI ARAYA SERPİŞTİRDİLER


7 MİT görevlisinin telefonlarının nasıl dinlediği ise şöyle açıklandı: "Bir uyuşturucu madde ticareti soruşturması kapsamında önleyici telefon dinlemesi adı altında toplam 29 kişiye ait 42 telefon numarası ile ilgili talep yazıları arasına söz konusu 7 MİT görevlisinin telefonları da serpiştirildiği ve yasadışı dinleme yapıldığı tespit edildi."

NEDEN BAŞKA BİR YER DEĞİL

TIR'ların takibine 7 MİT'çinin dinlenmesiyle başlandığını iddia eden savcı, "TIR'lar El Kaide örgütüne gittiği ve içinde patlayıcı yüklü olduğu gerekçesiyle birkaç saat boyunca Esenboğa'dan Gölbaşı'na kadar takip edildiği bilgisine iddianamede yer verdi. İddianamede şüphelilerin aydınlığa kavuşturamadığı noktaysa şöyle anlatıldı: "Gece 04.00 sularına dek süren takiplerinde, TIR'ları neden 10 saat sonra Adana'da durdurdukları konusundaki çelişkiyi açıklayamamışlardır."

HEDEF ULUSLARARASI KAMUOYU

Şüphelilerin MİT TIR'larını durdurma amaçları iddianameye şöyle girdi: "Dünya kamuoyuna deşifre etmek suretiyle Türkiye Cumhuriyeti hükümeti ve devletini, uluslararası toplumda zor duruma düşürüp, Suriye’deki terör örgütleri El-Kaide ve IŞİD’e yardım ettiği yönünde bir görüntü oluşturmayı amaçladıkları görülmüştür."

MÜEBBET HAPİSLERİ İSTENDİ

Tutuksuz yargılanan 13 asker hakkında; ‘Devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal veya askeri casusluk amacıyla temin etme, devletin gizliliğine ilişkin gizli kalması gereken bilgileri casusluk maksadıyla açıklama" suçundan müebbet hapis istendi.

TALEPLER REDDEDİLDİ

Savcı, TIR'ların durdurulmasıyla ilgili Ankara'da görev yapan askerlerin tutuklama ve arama taleplerine peş peşe gelen ret kararlarına da dikkat çekti: "Adana 3 Nolu Hakimliği, şüpheliler Hakan Gençer ve Gültekin Menge'nin tutuklanma, ev ve bilgisayarlarında arama yapılmasına ilişkin taleplerin tamamı reddedilmiştir. Bu nedenle şüphelilerin ev ve bilgisayarlarında herhangi bir arama yapılamamıştır."

İHBARDA EL-KAİDE GEÇMEDİ

İddianamede TIR ihbarını alan Adana İl Jandarma Komutanlığı bünyesinde ‘156 Harekat Merkezi’nde görevli Uzman Jandarma çavuş B.F'nin ifadesine de yer verildi. B.F. karşıdaki kişinin “Not alıyor musun” diye sorduğunu belirterek, “Ankara’dan çıkıp Adana’ya girmiş olabileceğini belirttiği TIR’ların silah taşıdığını söyledi. Ben de "Başka illere bildirdiniz mi" diye sordum ama telefon hemen kapandı" dedi. İstihbarat Müdürü olarak görev yapan B.K. ise "İhbarda ‘El-Kaide" sözü yoktu" dedi.

Akşam



Bu haber 1,194 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,376 µs