En Sıcak Konular

Ölüm ocağına mühür!

16 Mayıs 2014 08:20 tsi
Ölüm ocağına mühür! ''Kara kutu'' olarak nitelendirilen raporlama defterlerine el konuldu.

Türkiye'yi yasa boğan Soma faciasının ardından gözler 300'e yakın işçinin yaşamını kaybettiği "ölüm ocağı"na çevrildi. Madenin "kara kutusu" olarak nitelendirilen raporlama defterlerine el konuldu. Arama kurtarma faaliyetleri tamamlandıktan sonra, ölüm ocağına soruşturma bitene kadar mühür vurulacak. Şirket ihmalinin ortaya çıkması durumunda maden ocağının tamamen kapatılması söz konusu olacak.

KARAKUTUYA İNCELEME

Sosyal Güvenlik Kurumu İş Teftiş Kurulu Başkanı Mehmet Tezel ve beraberindeki 20'ye yakın kişiden oluşan ekibin, savcılık eşliğinde inceleme yaptığı belirtiliyor. Bilirkişi ve müfettişler, iş güvenliği uzmanlarının günlük olarak tuttuğu rapor defterlerinde yaşanan faciayı haber veren notlar olup olmadığına bakıyor. Bakanlık onaylı defterde, maden ocağında o gün ne gibi değişimlerin meydana geldiğinin notları yer alıyor.

KUSUR BELİRLENİYOR

Çalışma Bakanlığı müfettişlerinin 2012-2013'te yaptığı incelemelerde, "Elektronik panolarda kilit sistemi olmadığı, acil toplanma yeri belirlenmediği, ateşçilerin antiseptik elbiselerinin eksik olduğu, bant taşıyıcılarında ikaz sistemi olmadığı" şeklinde 4 hayati eksiklik belirlendi. Yine 4 ay sonra yapılan incelemede mevzuat açısından noksanlık bulunmadığı tespiti yapıldı. İş müfettişleri ve savcılık son hazırlanan raporun doğruluğunu, gerçekten bu eksiklerin giderilip giderilmediğini inceliyor. İş müfettişleri tespitlerine ilişkin ön rapor hazırlayacak. Kusuru varsa şirketin sahibi de sorumlu olacak. İş Müfettişleri Derneği açıklamasında, teftişte belirlenen uygun durumun çalışma süresince devamının işverenin sorumluluğunda olduğuna dikkat çekildi.

"UYGUNLUK" MASADA

Çalışma Bakanlığı müfettişlerinin 2012 ve 2013'te 2'şer kez, son olarak da 13-14, 17-18 Mart 2014 tarihlerinde yaptığı denetimler yeniden gözden geçiriliyor. O dönem yapılan "mevzuata aykırı durum olmadığı" tespitinde de bir kusur olup olmadığına bakılacak.

Sabah

 



Bu haber 1,136 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,428 µs