En Sıcak Konular

Türkiye'de 'yaşam odaları' zorunluluğu yok

15 Mayıs 2014 15:36 tsi
Soma'daki maden faciasında dikkatlerin çevrildiği 'yaşam ya da kaçış odaları'nın aslında Türkiye'de zorunlu olmadığı belirtiliyor

Soma'daki facianın ardından tartışılan en önemli konulardan biri de madenlerdeki iş güvenliği. "Kaçış veya Yaşam Odaları"nın böyle durumlarda hayati önemde olduğu ancak Türkiye'de zorunlu olmadığı için bu tip odaların birçok madende bulunmadığı belirtiliyor.

Soma'daki facianın ardından madenlerin güvenliği bir kez daha gündeme geldi. Madenlerdeki güvenlikte önemli bir yer tutan "Kaçış veya Yaşam Odaları"nın önemi tartışılıyor.

Dünyanın birçok ülkesindeki madenlerde zorunlu olan bu odalar Pakistan, Afganistan gibi ülkelerin yanısıra Türkiye'de de zorunlu değil.

Bu nedenle Türkiye'deki birçok maden ocağında yaşam odaları bulunmuyor. Oysa bu odalar herhangi bir kaza anında yaşam şansını oldukça artırıyor.

Konteynırı andıran bu odalar 40 kişiye kadar koruma sağlayabiliyor. Bu odalarda içerdekiler için 30 günden fazla yetecek şekilde su, yiyecek, oksijen, sağlık çantası ve telefon gibi yaşamsal ihtiyaçlarlar bulunuyor. Bu odaların fiyatı yaklaşık 250 bin dolar. 2010 yılında Şili'de meydana gelen maden kazasında mahsur kalan madenciler 69 gün sonra kurtarılmıştı.

TÜRKİYE'DE SADECE 4 İŞLETMEDE VAR

Maden Mühendisleri Odası’nın araştırmasına göre Türkiye‘de sadece 4 madende 20 işçinin 55 saat yaşayabileceği sığınma odaları bulunuyor. Sığınma odaları; Siirt‘teki Madenköy bakır madeni, Kastamonu‘daki Eti Bakır İşletmeleri, Rize Çayeli‘ndeki bakır madeni ile Bergama‘daki Koza Altın İşletmesi‘nde mevcut.

O ODA ŞİLİ'DE 30 MADENCİYİ KURTARMIŞTI

Şili'deki madencileri kuratarn konteynır tarzı bir yaşam odası değil, madenin içine inşa edilen "kaçış odasıydı". Kaçış odasına sığınan madencilerin hayatta olduğu 17 gün sonra anlaşılmıştı.

17 gün kaçış odasındaki yiyecek, su ve oksijenle hayatta kalan Şilili madencilere daha sonra sondaj borusuyla ek malzeme gönderilmişti.



Bu haber 575 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,449 µs