En Sıcak Konular

Acınız acımız

15 Mayıs 2014 10:28 tsi
Acınız acımız Türkiye'ye dünyadan taziye ve destek mesajları yağdı....

Ülkeyi derinden sarsan Soma'daki maden faciası nedeniyle Türkiye'ye dünyanın birçok yerinden taziye mesajları geldi. İsrail Büyükelçiliği, kaza nedeniyle dün akşam yapılması planlanan resepsiyonu iptal etti. İsrail Büyükelçiliği Sözcüsü Nizar Amer'in yaptığı yazılı açıklamada 'Kaza nedeniyle yapılması planlanan, İsrail Devleti'nin 66. Kuruluş Günü resepsiyonu iptal edilmiştir' denildi. Açıklamada, 'İsrail devleti ve halkı Türk halkının acısını paylaşır, ölenlere rahmet, yaralılara acil şifa diler' denildi.

İLK ARAYAN PUTİN OLDU


Soma'da yaşanan maden ocağı faciası üzerine yabancı ülke liderlerinden Ankara'yı ilk arayanlardan biri Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin oldu. Putin, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a, Soma'da maden ocağında hayatını kaybedenler için başsağlığı diledi. Kremlin'in internet sayfasında yayımlanan mektupta, Putin, yaşanan hadise nedeniyle üzüntü duyduğu, hayatını kaybedenlerin aile ve yakınlarına başsağlığı, yaralılara acil şifalar dilediği bildirdi.

PAPA DÜNYADAN DUA İSTEDİ

Katolik dünyasının lideri Papa Franciscus, Diyarbakır'dan giden Ermeni, Süryani, Keldani temsilcileri ile Müslüman din alimlerinden oluşan 9 kişilik heyeti kabulünde, Soma'da yaşanan maden faciasına ilişkin başsağlığı dileğinde bulundu. Papa ayrıca, felakette hayatını kaybedenler için dua edilmesini istedi. Papa, haftalık genel kabülünde yaptığı konuşmada 'Sevgili kardeşlerim, sizleri Türkiye'de, Soma'daki madende ölen ve yeraltında sıkışıp kalmış madenciler için dua etmeye çağırıyorum. Tanrı ölenleri evine kabul etsin, ailelerine teselli versin' ifadelerini kullandı.

KKTC VE PAKİSTAN'DA YAS

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, yayımladığı mesajda, üzüntülerini bildirerek Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan'a başsağlığı dileklerinde bulundu.KKTC, 15-16 Mayıs tarihlerinde iki günlük yas ilan edildi ve 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı resmi törenleri dışındaki şenlikler iptal edildi. Pakistan'da faciası nedeniyle bir günlük yas ilan etti. Pakistan Başbakanlık Basın Ofisinden yapılan açıklamada, Başbakan Muhammed Navaz Şerif'in talimatıyla ülkede bugün bayrakların yarıya indirileceği belirtildi.

BÜYÜKELÇİLERDEN TAZİYE

Soma'da meydana gelen maden kazasının ardından Türkiye'deki büyükelçilikler, taziye mesajları yayımlayarak üzüntülerini paylaştı.

- ABD'nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone, Amerikan halkı adına, Soma'daki maden faciasında hayatını kaybedenlerin ailelerine ve yakınlarına taziye dileklerini sundu. Ricciardone, 'Mahsur kalan madencilerin sağ salim kurtulmalarını umuyoruz' dedi.

- Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Eberhard Pohl de maden işçileriyle ilgli haberleri büyük bir üzüntüyle aldığını söyledi. 'Bu zor saatlerde kurbanların ailelerinin acısını paylaştığını' belirten Pohl, 'Madende mahsur kalan maden işçileri ve ailelerinin yanındayız. Tüm kalbimle onların kurtarılmasını ümit ediyorum' dedi.

- İngiltere'nin Ankara Büyükelçisi Richard Moore yazılı açıklamasında, 'Mahsur kalmış işçilerin kurtulması için dua ediyorum' ifadesini kullandı.

- İran'ın Ankara Büyükelçiliği'nden yapılan açıklamada taziye dilekleri bildirildi. Açıklamada, 'Olayda hayatını kaybedenlere Yüce Allah'tan rahmet, kederli ailelerine ve geride kalanlarına sabrı-cemil ve metanet dileriz' denildi.

Soma'da 274 kişinin ölümüne neden olan maden kazasının ardından birçok ülkeden yardım önerisi geldi. Avrupa Birliği (AB) başta olmak üzere İsrail, Fransa, Polonya, Almanya, İran, ABD ve Yunanistan, Türkiye'ye yardım teklif etti.

İRAN: YARDIMA HAZIRIZ

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Merziye Afham, İran İslam Cumhuriyeti ve halkının, özellikle de kederli ailelerin olaydan duydukları acıyı derinden paylaştığını belirtti. Olayda yaralananlara acil şifalar dileyen Afham, İran'ın olayın yaralarının sarılmasında her türlü yardıma hazır olduğunu kaydetti.

AVRUPA'DAN DESTEK

AB'nin Genişlemeden Sorumlu Komiseri Stefan Füle, Türkçe ve İngilizce olarak yazdığı tweet'te 'Soma faciasından derin üzüntü duyuyorum, tüm ailelere taziyelerimi sunar mağdurlara sabır dilerim' diye yazdı. AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso Başbakan Erdoğan'a bir taziye mesajı gönderirken, AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy da, Türkiye'ye her türlü desteği sağlamaya hazır olduklarını vurguladı.

ALMANYA: YANINIZDAYIZ

Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, Soma'daki maden faciası nedeniyle Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e, Angela Merkel ise Başbakan Erdoğan'a taziye mesajı gönderdi. Gauck, Cumhurbaşkanı Gül'e gönderdiği taziye mesajında 'Bu trajik maden kazasından büyük bir şok ve üzüntüyle haberdar oldum. Vatandaşlarımız adına sizlere derin taziyelerimi ifade etmek istiyorum' dedi. Merkel de başsağlığı mesajında, Almanya'nın yardım önerisini iletti.

'KARDEŞ' MESAJI

Pakistan Başbakanı Navaz Şerif, bu acılı günde Türk kardeşlerinin yanında olduğunu belirterek, 'Türk halkı ve hükümetine desteğimizi belirtir ve acılarını paylaştığımızı ifade ederiz' dedi. Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev de Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan'a taziye mesajı gönderdi.

BOSNA: BİZİM DE ACIMIZ

Saraybosna İş Forumu'nda Soma'daki maden kazasında hayatını kaybeden işçiler için saygı duruşu düzenlendi ve dua okundu. Bosna Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Bakir İzzetbegoviç, 'Başınız sağolsun. Sizlerin acısı bizlerin acısıdır. Bu nedenle büyük üzüntü duyuyoruz' dedi.

VENİZELOS ARADI

Yunanistan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Evangelos Venizelos telefonla aradığı Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'na başsağlığı dileğinde bulundu. Venizelos, ülkesinin yardıma hazır olduğunu belirtti.

MADENCİ DAYANIŞMASI

Sibirya'daki Rus madenci şehri Kemerovo'dan da bir başsağlığı mesajı geldi. Kemerovo Valisi Aman Tuliyev, Türkiye'nin Moskova Büyükelçisi Aydın Adnan Sezgin aracılığıyla Soma'ya başsağlığı mesajını iletti. 

Yeni Şafak

Görsel Kaynağı



Bu haber 1,174 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,857 µs