En Sıcak Konular

''İşsizliğin azaltılması için önemli kararlar alındı''

14 Mayıs 2014 19:30 tsi
Dışişleri Bakanı Davutoğlu,Bo sna Hersek'te özellikle gençler arasında büyük sorunlara neden olan işsizliğin azaltılması ve ülkede ekonomik canlanmanın sağlanması için önemli kararlar aldıklarını belirtti.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Katar ve Bosna Hersek temsilcileriyle yaptığı toplantıda, Bosna Hersek'te özellikle gençler arasında büyük sorunlara neden olan işsizliğin azaltılması ve ülkede ekonomik canlanmanın sağlanması için önemli kararlar aldıklarını belirtti.
 
Bakan Davutoğlu, AA'nın medya sponsorluğunda gerçekleştirilen ve Balkanlar'ın Davos'u olarak adlandırılan Saraybosna İş Forumu'nun açılışının ardından Bosna Hersek Bakanlar Kurulu Başkanı Vyekoslav Bevanda ve eski Slovenya Cumhurbaşkanı Danilo Turk ile bir araya geldi.
 
Davutoğlu, görüşmelerin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, şubat ayında Bosna Hersek'te ciddi siyasi kriz yaşandığı ve kitlesel gösteriler düzenlendiği sırada, programını acil değiştirip bu ülkeye ziyarette bulunduğunu hatırlattı.
 
Bakan Davutoğlu, şöyle devam etti:
 
"Bosna Hersek liderleri, Boşnak, Hırvat ve Sırp liderlerle gün boyu görüşüp, onların kanaatlerini alıp sonra ortak bir tutum etrafında bütünleşmeleri sağlanmış ve gösteriler o zaman benim ziyaretimden kısa bir süre sonra kontrol altına alınmıştı. O zaman bir proje etrafında bir girişim başlatmanın kararını almıştık. Hem Avrupa Birliği ile görüşerek hem de Ortadoğu ülkeleriyle Bosna Hersek'e daha çok yatırım, daha çok iş imkanı oluşturacak bir proje inisiyatifi geliştirmek için... Çünkü bütün bu olumsuzlukların, siyasi istikrarsızlığın kökeninde, işsizlik sorunu var. Bosna Hersek’in yüzde 40 veya 50 oranında gençlerin arasında işsizlik var."
 
Daha önceki görüşmelerde, Katar ile Türkiye’nin birlikte eşgüdüm içinde Bosna’da projelere destek olması ve özellikle istihdam yaratacak faaliyetlerde bulunması kararına vardıklarını anlatan Davutoğlu, bugün Türkiye, Katar ve Bosna Hersek olarak bir araya geldiklerini belirtti.
 
Bu toplantıda iki ana konu üzerinde durulduğunu ifade eden Davutoğlu, Bosna Hersek'teki gençlerin işsizlik sorununu en hızlı şekilde çözebilecek şekilde küçük ve orta ölçekteki işletmelerin yayılması için düşük faizli kredi sağlanması ile uzun dönemli stratejik yatırımlar konularında ciddi kararlar aldıklarını kaydetti.
 
Bosna Hersek'in birliği, beraberliği, huzuru ve esenliğinin Türkiye için her zaman stratejik öncelik olduğunu dile getiren Davutoğlu, Katar'daki birçok kurumun da Saraybosna'da farklı alanlardaki işbirliğini öngören anlaşmalar imzaladığını aktardı.
 
Ekim ayında seçime gidecek Bosna Hersek’te siyasi istikrarın korunmasını arzuladıklarını söyleyen Davutoğlu, şöyle konuştu:
 
"Ekonomik bakımından bir canlılık olsun ve Allah muhafaza Ukrayna veya başka ülkelerde gördüğümüz tarzda sıkıntılar Bosna’da yaşanmasın çünkü Bosna’da yaşanacak böyle bir sıkıntı bütün Balkanlar’ı 1990’lı yıllarda olduğu gibi ateş hattına sürükler. Türkiye’nin bu yaptığı girişimler önleyici girişimlerdir, muhtemel kötü senaryoları önleyip, iyi senaryolara doğru önce Bosna Hersek’i sonra Balkanlar'ı nasıl taşırız çerçevedeki çalışmalardır."
 
Saraybosna'nın ardından Londra'ya gideceğini kaydeden Davutoğlu, Suriye'nin Dostları Çekirdek Grubu toplantısına katılacağını, toplantıya 11 ülkenin dışişleri bakanının katılacağını bildirdi.
 
Davutoğlu, "Suriye'de, özellikle Cenevre-2 sürecinin akamete uğraması ve dün Sayın El Ahdar el-İbrahimi'nin istifasından sonra ortaya çıkan yeni durumu birlikte değerlendireceğiz" dedi.
 
Suriye rejiminin insani yardımları engellediğini vurgulayan Davutoğlu, buna Humus'u örnek gösterdi ve oradaki halkın kıtlık, açlık ile teslim olmak arasında karar vermek zorunda bırakıldığını söyledi.
 
Bakan Davutoğlu daha sonra Londra'ya gitmek üzere Uluslararası Saraybosna Havaalanı’na hareket etti.

aa


Bu haber 556 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,155 µs