En Sıcak Konular

'Bu günler dayanışma günleridir'

14 Mayıs 2014 17:44 tsi
'Bu günler dayanışma günleridir' Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Soma'daki maden kazasıyla ilgili "Bu acıyı paylaşan hangi siyasi görüşten olursa olsun bütün vatandaşlarımız aslında bugünlerin nasıl bir birlik günü olduğunu dünyaya göstermiş oldular'' dedi.

Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da yapılan Saraybosna İş Forumu'na katılmasının ardından gazetecilere açıklama yapan Davutoğlu, ''Bir kez daha yaşadığımız bu büyük facia dolayısıyla bütün şehit kardeşlerimizin ailelerine ve bütün milletimize başsağlığını ve taziyelerini sunmak istiyorum. Gerçekten tarihimizin en elim kazalarından biri, çok büyük acı hissettik, bütün gece boyu Sayın Başbakanımıuz, Sayın Cumhurbaşkanımız, bizler, yakından takip ettik. Allah acıyı yaşayan vatandaşlarımızı sabır ihsan eylesin, şehitlerimizin mekanını Cennet eylesin inşallah daha fazla acı, kayıp yaşamayız'' diye konuştu.

''Bütün bir millet olarak her zaman olduğu gibi büyük bir seferberlik halindeyiz'' ifadesini kullanan Davutoğlu, şöyle devam etti:

''Zor günlerde bizim milletimizin nasıl omuz omuza verdiği, küçük ihtirasları nasıl unuttuğunu ve acıyı yürekten, bütün 75 milyon olarak hissettiği herkesin malumudur. Van depreminde böyle olmuştu, Sakarya depreminde de bunlar yaşanmıştı. Bu acılar tabii milletimizi daha da kenetleyecek, bütün sivil toplumun, hükümetimizin bütün birimlerini tam bir eşgüdüm içinde büyük bir gayretle tek bir canı kurtarabilmek için gece boyu nasıl harekatlar yaptığına bizzat şahit olduk. Çalışmalara katılan kuruluşlarımıza, kurumlarımıza teşekkürlerimi takdirlerimizi ifade ediyoruz.''

Türk vatandaşların gösterdiği birlik ve beraverliğinin devam etmesi gerektiğini diyen Davutoğlu, ''Bu acıyı paylaşan hangi siyasi görüşten olursa olsun bütün vatandaşlarımız aslında bu günlerin nasıl bir birlik günü olduğunu dünyaya göstermiş oldular. Bu birlik ve beraberliğimizi bütün bu facia süresince, kurtarma çalışmaları esnasında sürdürmeliyiz. Mutlaka her türlü değerlerindermeler yapılır, tedbirler alınır, bir şekilde böyle bir faciayla karşı karşıya kalınmışsa yapılması gereken -ki yaptığımız, yapılan budur- tek bir yürek olmak, tek bir his dünyasında bulunmak. Bu büyüklüğü, azizliği milletimiz herzaman göstermiştir'' diye konuştu.

-Taziye mesajları ve yardım teklifleri

Davutoğlu, ''Dün akşamdan itibaren, olayın ilk anından itibaren dünyada da büyük yankı uyandı. Çok sayıda mesaj, telefon geldi. Birçok ülkenin dışişleri bakanları hala sırada bekliyorlar görüşebimek için, yazılı mesajlar geldi'' dedi.

Sabah saatlerinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile milli yas ilan edilmesi konusunda istişare ettiklerini anlatan Davutoğlu, bütün yurtdışı temsilciliklerde bayrakların yarıya indirildiği 220’yi aşkın temsilcilikte tek bir yürek olarak acının hissedildiğini ve taziye defterlerin açıldığını kaydetti.

Açılan taziye defterlerine çok sayıda mesajların yazıldığını ifade eden Davutoğlu, ‘’Bu Türk milletinin dünyanın her yerinde kurduğu dostluk haklasının da bir sonucudur, herkes bu hissiyatı paylaştı'' dedi.

Saraybosna İş Forumu’nun açış oturumunda Soma’da hayatını kaybedenler için saygı duruşunun düzenlediğini anımsatan Davutoğlu, ‘’Hiçbir konuşma yapılmadan önce şehitlerimiz için, kardeşlerimiz için saygı duruşu yapıldı ve dua okundu. Daha sonra buraya katılan cumhurbaşkanları, başbakanlar, dışişleri bakanları hepsi taziyelerini illeti'' diye konuştu.

Davutoğlu, kendisini telefonla arayarak ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile Yunanistan, Danimarka, Azerbeycan, İran ve birçok ülkenin dışişleri bakanların taziye mesajlarını illettiğini aktardı.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, "ABD,  Avrupa Birliği, Fransa, Polonya, Katar, İran ve İsrail, yardım ıhtiyacı olması durumunda her türlü yardım yapabilecekleri bilgiisni bize ilettiler. Bütün ülkelere insanlık vicdanına hitap eden bu yaklaşımları dolayısıyla teşekkürlerimizi ifade ediyoruz’’ dedi.

-"Bu günler dayanışma günleridir"-

Bugünlerin dayanışma günleri olduğunu ifade eden Davutoğlu, "Geçmişte biz de başka ülkeler, dost ve kardeş ülkeler, komşu ülkeleri, hata çok uzakta, Haiti’de ve Şili’de bu tür acılar yaşandığında oradaki insanlık kardeşlerimize yardım eli uzatmakta hiç tereddüt etmemiştik. Allah bir daha bu acıyı milletimize göstermesin" ifadelerini kullandı.

Türkiye’ye yardım teklif eden ülkelere yanıtına da değinen Davutoğlu, "Şu anda Türkiye’deki kurumlarda yakın temas halindeyiz. Teşekkür ettik her şeyden önce, sonra herhangi bir iktiyaç olması halinde tabii bu yardıma başvurabileceğimizi ifade ettik ama bu teknik değerlendirmeleriyle bağlanacak bir husus. Bazen de bu tür durumlarda çok fazla farklı ülkelerden gelen ekip aynı anda devreye girdiğinde yürüyecek faaliyetlerde sıkıntıyla karşılaşabilir. Herhangi bir talep olduğu durumunda ilgili ülkelerle görüşülebilecek" diye konuştu.

AA



Bu haber 611 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,699 µs