En Sıcak Konular

Türkiye’den AB’ye yasa dışı geçişlerde düşüş sürüyor

14 Mayıs 2014 16:29 tsi
AB’nin dış sınırlarının kontrolünden sorumlu birimi Frontex’in raporu, AB'ye yasa dışı girişte artış, Türkiye üzerinden geçişte ise düşüş olduğunu gösteriyor

Avrupa Birliği’nin (AB) dış sınırlarının kontrolünden sorumlu birimi Frontex, birlik ülkelerine yasa dışı yollardan giriş yapmaya çalışan üçüncü ülke vatandaşlarının sayısında sert artış yaşandığını belirtirken, aynı kurum tarafından hazırlanan yıllık değerlendirme raporu, Türkiye üzerinden geçişlerde düşüş eğiliminin sürdüğünü gösteriyor.

Frontex tarafından hazırlanan "Yıllık Risk Analizi 2014" başlıklı raporda, 2012’de 72 bin 500 yasa dışı geçiş tespit edilirken, 2013’te bu sayının yüzde 48’lik bir artışla 107 bine ulaştığı belirtiliyor.

Yasa dışı geçiş yapmaya çalışanlarda Suriyelilerin sayısındaki artışa dikkat çekilen belgede, Türkiye’den geçişleri de kapsayan "Doğu Akdeniz yolu" bağlantılı geçişlerde düşüşün sürdüğüne vurgu yapılıyor. Raporda, 2011’de bu yolu kullanarak AB ülkelerine yasa dışı yollardan girmeye çalışan 57 bin 25 kişi tespit edildiği, bu sayının 2012’de 37 bin 214’e, 2013’te de 24 bin 799’a düştüğü vurgulanıyor.

Frontex, bu düşüşü büyük ölçüde son yıllarda Yunanistan’ın sınır kontrolünü güçlendirmesine ve devriyeleri artırmasına bağlıyor. Belgede, Türk-Yunan sınırında alınan önlemlerin geçiş denemelerini Ege Denizi ve Türk-Bulgar sınırına kaydırdığı kaydediliyor.

AB sınırlarından geri çevrilen ve birlik ülkelerine giriş izni verilmeyen ülke vatandaşları sıralamasında Rusya, Ukrayna ve Arnavutluk ilk sırayı oluştururken 2999 "ret" ile Türkiye dokuzuncu sırada yer alıyor. AB’nin giriş izni vermediği üçüncü ülke vatandaşlarının toplam sayısı ise 128 bin 902 olarak tespit edildi.

Geri çevrilme oranı giderek düşen Türk vatandaşlarının, AB'ye girişine izin verilmemesinin en önemli nedenlerini geçerli vize ve oturum iznine sahip olunmaması, seyahatin gerekçesine uygun belge bulundurulmaması ve geçerli seyahat belgesine sahip olunmaması oluşturuyor.

Frontex raporunda yer alan dikkat çekici bir başka unsur ise üçüncü ülkelerden AB’ye hava yoluyla yapılan girişlerde ilk iki sırada Türk havalimanlarından yapılan çıkışların yer alması. 2013’e yönelik Frontex sıralamasında İstanbul Atatürk Havalimanı, 6,06 milyon kişiyle ilk sırada yer alırken 5,7 milyon kişiyle Antalya Havalimanı ikinci sırada yer alıyor. Bu iki havalimanını Dubai, New York ve Tel Aviv izliyor.

AA



Bu haber 570 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,111 µs