En Sıcak Konular

Soma'da 1913'ten beri kömür çıkartılıyor!

14 Mayıs 2014 11:16 tsi
İlçedeki Ege Linyit İşletmeleri'nde 1950'lerden bu yana en az 79 maden çalışanı hayatını kaybetti. 2013'te ise Soma'da sekiz işçi öldü.

Eynez Karanlıkdere Linyit kömür ocağında 13 Mayıs'ta meydana gelen yangında en az 201 madenci hayatını kaybetti. Ocak, Soma Holding'e bağlı Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'ye ait.

Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gürkan olan şirket, 1984’te Soma Kömür A.Ş adıyla kurulup Geventepe sahasında kömür çıkartarak kömür madenciliğine başladı.

2005′te Türkiye Kömür İşletmeleri’nden (TKİ) devralma suretiyle yaklaşık 18 milyon ton kömür rezervinin rödovans (kömür payı) karşılığında işletilmesi işini üstlendi. Aylık ortalama 250 bin ton kömür üretiyor.

Üretilen kömürün tamamı TKİ tarafından satın alınıp sanayi ve ısınma amaçlı olarak piyasaya sürülüyor.

Eynez bölgesindeki madenin işletmesini 2009′da Ciner Grubu'ndan devraldı. Bu maden sahasının15 milyon tonluk kömür rezervini ve yıllık 2 milyon 500 bin ton kapasitesi var.

Beş bini yeraltında olmak üzere beş bin 550 kişilik bir personeli var. Personel içindeki 130 civarında mühendisten oluşan teknik ekip de iş güvenliğinden sorumlu.

1913'TEN BERİ KÖMÜR ÇIKARTILIYOR



Soma Manisa ilinin kuzeyinde yer alıyor. Kuzeyden, Balıkesir'in Savaştepe ve İvrindi ilçelerine komşu, güneyinde Manisa'nın Akhisar ilçesinin Akhisar belediyesi, doğusunda Kırkağaç ilçesi bulunuyor. İlçenin nüfusu 105 bin 391.

1913 yılında Soma'da kömürün bulunmasıyla linyit madenciliği başladı. 1939 yılında Etibank'a devredilerek işletilen kömür ocakları 1957 yılında Türkiye Kömür İşletmeleri'ne (TKİ) devredildi. 800 milyon tonluk linyit rezervi bulunan Soma'da yıllık 10 milyon ton kömür üretiliyor. 1981 yılında ilk kez enerji üreten Soma Termik Santrali, linyit kömürünü kullanıyor.

İlçede TKİ'ye bağlı Ege Linyit İşletmeleri'nde 1950'lerden bu yana en az 79 maden çalışanı hayatını kaybetti.

DİSK'e bağlı Dev Maden Sen'in 2013 yılı raporuna göre madenlerde 95 işçi öldü, 191 işçi yaralandı. Rapora göre, sadece Soma'da 2013'te sekiz işçi öldü.

Çalışme ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk çelik, soru önergesine verdiği yanıtta 2010, 2011 ve 2012 yıllarında "kömür ve linyit çıkarılması, metal cevheri madenciliği ve diğer madencilik ve taş ocakları" sektörlerinde 293 işçinin hayatını kaybettiğini açıklamıştı.(BK)

* Ege Linyit İşletmeleri'nde 1950'lerden bu yana hayatını kaybeden işçilerin isimlerini görmek için tıklayın.

Bu haber 1,071 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,306 µs