iyib" /> iyib"/>

En Sıcak Konular

'Araba yapmayanlar' niye homurdanıyor?

13 Mayıs 2014 15:17 tsi
'Araba yapmayanlar' niye homurdanıyor? Türkiye’nin en belirgin gelişme odaklarından birini savunma sanayi oluşturuyor. Geçmiş yıllarla kıyas zaten mümkün değil. Bitirilenler dışında 334 proje üzerinde çalışılırken, 'içeriden söylenenler' ne demek istiyor?.. iyib

Özellikle son 5 yıl içinde hemen her gün gazetelerde Türk Savunma Sanayi’nin ayrı bir adımı veya TSK’ya katılan yeni bir “askeri güç”ün haberi yayınlanıyor. Bu kimi zaman “nano postal” oluyor, kimi zaman tamamı Türk yapımı görünmez savaş gemileri kimi zaman uydular veya tanklar. Hatta şu espri bile yapılıyor, “araba yapmadan uçak yapan ülke”!

Bu yarı esprili göndermenin ciddi yarısı, “araba yapmayanlar”ın ve onların medyasının “homurdanmalarıyla” ilgili. Dün Türk Silahlı Kuvvetleri, “Türkiye’nin ilk stratejik amaçlı A400M Atlas uçağını” teslim aldı. Düzenlenen törende sanki bugün yazılacakları görmüş gibi Cumhurbaşkanı Gül ilginç bir cümle kurdu; “Bunu satın alıp kullanıyorlar zannedilmesin, biz de yapıyoruz, Türk bayrağı orada var ve olacak!”

Bugün ise “bazı” gazeteler, “Savunma Sanayii Müsteşarlığı’nın (SSM) kurum hazırladığı faaliyet raporunda çarpıcı tespitler yer aldı. İmzalanan projelerin son durumlarının anlatıldığı ve teknik verilerin yer aldığı raporda, Savunma Sanayii Destekleme Fonu’nun kullanımında planlama eksikliği olduğu bildirildi. Raporda, birçok askeri projenin gizlilikle yürütüldüğü kurumda ‘Çalışan bağlılığı düşük’ denildi.” Aslında personel politikası terimi olan bu tanımlamanın anlamı da açıklanmadı!

Aynı medyanın bir başka gazetesinde bir köşe yazarı şunu bile yazdı; “Bir zamanlar kendi uçağımızı ürettiğimiz eski fabrikada, yeni bakım merkezi sahasında, başkalarının ürettiği, parayla satın aldığımız uçak için şenlik düzenliyoruz. Ne için alındığını, ne işe yarayacağını, parasını nasıl ödediğimizi bilemesek de ‘Vatana, millete hayırlı olsun’ demekten başka yapacağımız bir şey yoktur.”

Yani esasında onu bile demiyor. Garip olan ise şu: Türkiye, 1938 sonrası dönemin en çaplı ve parlak atılımlarından birini, belki birincisini Savunma sanayinde yapıyor ve bunu da sadece ekonomik bir akıla yaslanarak değil, “bağımsızlık” fikri ile de yapıyor. Stratejik anlamı olan bir uçağın böyle bir bölge ve dünyada “ne işe yarayacağını” sormaları zaten ayrı bir konu ama belki şu konuda söyleyecek söz bırakmamak mümkün olur… Türkiye ne zamandan sadece bir projeye 500 mühendis tahsis edebiliyor?

www.iyibilgi.com



Bu haber 1,726 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler

    3,087 µs