En Sıcak Konular

''Zübük gibi bir şey tarif ediyorlar''

13 Mayıs 2014 08:54 tsi
''Zübük gibi bir şey tarif ediyorlar'' Ahmet Kekeç , Devlet Bahçeli ve Kemal Kııçdaroğlu'nun çatı aday formülü değerlendirdi.

24 TV'de Halime Kökçe'nin moderatörlüğünü yaptığı  Politik Eksen programında  Ahmet Kekeç, Yusuf Ziya Cömert ve Yıldıray Oğur Metin Feyzioğlu'nun Danıştay'ın 146. kuruluş yıldönümünde yaptığı ve Başbakan Erdoğan'ın  tepki gösterdiği siyasi konuşmayı ve Devlet Bahçeli ve Kemal Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanlığı seçimi için ortaya attığı çatı aday formülü konuşuldu.

İşte programda konularla ilgili öne çıkan satırbaşları...

Yusuz Ziya Cömert: FEYZİOĞLU EDEPSİZLİK YAPTI

Yusuz Ziya Cömert, Metin Feyzioğlu'nun yaptığı konuşmayı edepsizlik olarak yorumladı ve şu değerlendirmeyi yaptı; Ben olsam mırıldanmaya başlardım ne söylüyor bu derdim. İşin birinci kısmı edepsizlik. İkinci kısmına geline bu arkadaşın yaptığı işi Haşim Kılıç'ın yada daha önce bu tür konuşma yapanların yaptığı gibi bir sıraya koymuyorum. Diğer şahısları biraz da devlet adına siyasete yön vermeye çalışıyor.  Baro başkanı sonuçta bir avukat, oraya çıkmış ileri geri konuşuyor.  Kendi kendini tatmin için bağlamı olmayan bir konuşma yapıyor.   Kalkıp orada hükümet Van depreminde iyi çalıştı dese de doğru olmazdı, orası yeri değildi. Bu yaşanan Ankara'da bir avukatın kendini tatmin çabasıdır. Daha ciddi tutarlı mesajlar verebilirdi. Bir insanın edebini, ahlakını bozmadan düzgün kuvvetli mesajlar vermesi mümkün. Metin Feyzioğlu'nun yaptığından hoşlanan CHPliler vardır ama hoşnut olmayan CHP'liler daha fazladır.  Cumhurbaşkanı'nın, Başbakan'ın huzurunda edepsizlik yapılmasından hoşlanmazlar. Aslında kendisine bir ilgi vardı. Ben bu ilgilinin bu olaydan sonra yaralandığını düşünüyorum.

Yıldıray Oğur ise konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede 'Bence siyaseten çok memnun olacağı bir olay oldu. Siyasi bir aktör olmaya çalışıyordu.  Sadece Twitter hesabına bakılsa bile siyasi lider izlenimi veren, siyasi bir aktör gibi bir izlenim vermeye çalıştığını görmeye çalışırız.  Hevesini aldı gibi bir tavır içindeydi bir saat konuştu.  Bu kötü geleneğin kaldırılması noktasında hayırlı oldu.' dedi.

Ahmet Kekeç ise Metin Feyzioğlu  siyasi konuşmasına tepki göstererek yargının kendi işini yapsın dedi İşte Kekeç'in konuya ilişkin değerlendirmesi; Metin Feyzioğlu   konuşması boyunca laf soktu. Siyasi iktidarı yargıladığı konular baro olarak kendilerinin sınıfı geçemeyeceği durumlar. Yargı kurumların siyasetin nasıl olması gerektiği belli şeylerin dikte edildiği toplantılar haline geldi. Politikaya hevesli kişiler varsa bu toplantılar onlara alan açıyor. Ahmet Necdet Sezer 'hukuk devleti' dedi diye cumhurbaşkanı seçilmişti.  Haşim Kılıç'ın en son çıkışı içinde benzeri yorumlar yapıldı. Ama onu gösterme yeri de bu tür toplantılarda öne çıkıp siyaseti haşlamak değildir. Biz kendimizi aydınlatırız, Yargı aydınlanmayı bize bakıp yargıyı daha iyi çalıştırsın. Mesela baroların duruma bakalım.  Feyzioğlu'nu Baro Başkanı yapan Mahmut Esat Bozkurt kimdir? Buna bir bakalım.  Çözüm sürecinin hiç bir tarafında yoktunuz. Bir çok demokratikleşme çabalarında yoktunuz.

MHP'NİN ÇATI ADAY FORMÜLÜ

Yıldıray Oğur:
CHP ile MHP birbirinin rakibi haline gelecek

Herkesi kucaklayacak, demokratik, halkçı, hukuğun üstünlüğüne inanan,  aydın, laik çağdaş , adaletli bunun gibi bir özelliği olan biri çok gıcık biridir bence.  Kemal Kılıçdaroğlu ve Devlet Bahçeli öyle bir tarif yapıyorlar ki bu tariflere kendileri uymuyor. Siyaset üstü bir aday diyorlar.  Siyaset bu kadar kötü bir şey ise sizde  siyaset yapmayın.  Laik olmayan aydın olmayan bir anlayışla karşılaştık. CHP ile ve MHP birbirinin daha fazla rakibi haline gelecek .  Bir tarafta Ak Parti uzak ara önde  geçilemeyecek bir fark var arada. İki parti arasında bir oy akışı var.  bundan sonra CHP ve MHP AK Parti'ye değil birbirine rakip olacaklar.  Önce Kılıçdaroğlu sonra Bahçeli catı aday önerisini yaptı.  Birbirlerine rekabet halindeler.  Herkes kendine yakın bir adayı çıkarmaya çalışıyor. Onunla diğerinin tabanını etkilemeye çalışıyor. Bu iki parti içinde riskli bir durum. Hangimizin tarafındaki aday çatı aday olacak gibi yarış var.  Hangisi daha iyi ikinci yönünde bir yarışma var. Ortak aday iki parti içinde riskli bir durum Yerel seçimlerde AK Parti yüzde 45 oy aldı.  Ancak bu iki partinin seçmenleri arasında birbirlerine oy akışı olabilir. Belki bu tehlikenin farkına varıp kendi adaylarını gösterebilirler.

Ahmet Kekeç: Zübük gibi bir şey tarif ediyorlar

Bahçelinin ve Kılıçdaroğlu'nun kriterleri çok ayıp. Maneviyatçı, milliyetçi, çağdaş muhafazakar böyle gerçekten olmayacak bir tarif yapıyorlar.Aslında demek istene şu sağcıyla sağcı, solcuyla solcu, muhafazakarla muhafazakar.  Çizilen kişiliksiz bir aday profili. Kılıçdaroğlu'nun tarifine baktığımızda geçmişteki cumhurbaşkanlarının hiç biri bu tarife uymuyor.  Ahmet Necdet Sezer çok mu kucaklayıcıydı. Bu kriterlere vurduğumuzda sınıfı geçecek bir cumhurbaşkanı adayı yoktur. Bu tür insanlar toplum içinde var. Benim akılıma Aziz Nesin'in kahramanı geliyor.  Zübük gibi bir şey tarif ediyorlar. Bu tariflerden başka bir şey çıkmaz.  Her tarafı idare eden bir cumhurbaşkanı vardı.  9. Cumhurbaşkanı böyleydi.  Asker olmuyorsa yargıç olsun kabulü yeni bir şey değil. Ahmet necdet Sezer'le icat edilmiş bir şey değil.

Yusuz Ziya Cömert:  CHPli olsun ama CHPli bilinmesin

CHP anlayışında insanların en faziletlisi askerlerdir.  Asker cumhurbaşkanıdır, asker olmazsa kim olabilir yargıç olabilir.  demokrat yada tarafsız kisvesi altında bir faşist özlemi var. Kenan Evren bu anlayışı bitirdi. Ondan sonra solcu kafası  olsa olsa en iyi hakim olur anlayış oluştu.

Bir CHP'linin tarafsız olsun kastındaki anlamı CHPli olsun ama CHPli bilinmesin.  Biraz muhafazakar tarafı olan birini koyacaklar. Hiç bir ilkenin, siyasetin peşinde değiller. Bu formülle acınası bir haldeler. Her şeye razılar. Sadece Tayyip Erdoğan'da çok oy alacak birisi olsun yeter diyorlar. Bu çok büyük bir buluş olur.  Alakasız birini aday olarak koyacaklar başlarına iş alacaklar.  Konulan aday ister istemez 10-15 milyon oy alacak ondan sonra al başına belayı. Kendileri bilir.

Halime Kökçe: Bahçeli ve Kılıçdaroğlu'nun siyasi liderliğini tartışmaya açılmış olacak

MHP ve CHP'nin çatı aday üzerinden cumhurbaşkanlığı seçimine gitmesi ve o adayında ister istemez  CHP'nin ve MHP'nin  tek başına aldıkları oydan fazla oy alması halinde Bahçeli ve Kılıçdaroğlu'nun siyasi  liderliğini tartışmaya açılmış olacak.  Kendi siyasi parti kimlikleriyle birer aday gösterip seçimi zorlamaya çalışıp, yada  çok iyi yarıştık ama yenildik sözünü söyleyecek bir performans sergilerlerse  en azından  genel seçim için terlemeye başlamış olurlar buda bir kazançtır.

stargazete.com


Bu haber 661 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,019 µs