En Sıcak Konular

AP seçimlerinde "aşırı sağ" tehlike

12 Mayıs 2014 17:24 tsi
Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Schulz: "Almanya’da seçimlere katılım yüksek olursa Neonaziler, Türklere karşı nefret propagandası yapan diğer bazı partiler, Avrupa Parlamentosu’nda tek bir sandalye elde edemeyecektir"

Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Martin Schulz, 25 Mayıs'ta yapılacak AP seçimlerine ilişkin, "Almanya’da seçimlere katılım yüksek olursa Neonaziler, Türklere karşı nefret propagandası yapan diğer bazı partiler, Avrupa Parlamentosu’nda tek bir sandalye elde edemeyecektir” dedi.

Berlin’deki SPD Genel Merkezi’nde bir grup Türk gazeteciyle bir araya gelen Schulz, Avrupa Parlamentosu seçimleriyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Avrupa’daki sosyal demokratların ilk kez AP seçimleri için Avrupa genelinde ortak bir liste başı aday belirlediklerini ve kendisini seçtiklerini ifade eden Schulz, yine ilk kez Avrupa genelinde sosyalist ve sosyal demokrat partiler olarak ortak bir seçim kampanyası yürüttüklerini kaydetti.

Almanya Anayasa Mahkemesinin AP seçimlerinde barajı kaldırması nedeniyle de 25 Mayıs’ta yapılacak seçimlerin daha fazla önem kazandığına işaret eden Schulz, aşırı sağcı ve ırkçı hareketler konusunda uyarıda bulunarak, şöyle konuştu:

"Eğer Avrupa Parlamentosu seçimlerine katılım düşük kalırsa şöyle bir durumla karşı karşıya kalabiliriz. 2. Dünya Savaşı'nın başlamasından 75 yıl sonra Adolf Hitler’in ideolojisinin savunucuları Avrupa Parlamentosu’nda bir sandalye elde edebilir. Buna izin veremeyiz. Bu insanların Almanya’nın adını uluslararası alanda kirletmesine izin veremeyiz.  Bu insanların politikalarında nasıl yabancı düşmanı, ırkçı ve bazen açıkça Türk karşıtı yaklaşımlara sahip olduklarını biliyorsunuz."

Schulz, son dönemde Avrupa genelinde daha fazla destek toplayan aşırı sağcı, Avrupa karşıtı ve popülist hareketleri eleştirirken, "Avrupa genelindeki bu aşırı sağcı partiler ve liderler, Le Pen, Wilders gibileri, her şey için bir günah keçisi buluyor ama hiçbir çözüm önerileri yok” şeklide konuştu.

Schulz, sözlerini şöyle sürdürdü:   

"Tüm vatandaşlara, seçimlere yüksek katılım için çağrıda bulunmak istiyorum. Almanya’da seçimlere katılım yüksek olursa Neonaziler, Türklere karşı nefret propagandası yapan diğer bazı partiler, Avrupa Parlamentosu’nda tek bir sandalye elde edemeyecektir.  Bu partileri önlemenin en seçimlere katılım oranının artmasını sağlamak."

- Türkiye'nin AB müzakere süreci

Schulz, Türkiye’nin AB sürecini desteklediğini ancak şu anda üyelik müzakerelerinin durma noktasına gelmiş olmasından dolayı üzgün olduğunu kaydetti.

“Türkiye, AB için çök önemli bir ülke. Ancak diğer yandan AB de Türkiye için çok önemli bir partner. Bir an önce çok yakın işbirliğine ihtiyacımız var”  diyen Schulz, müzakere sürecinin canlandırılması ve yeni başlıkların açılabilmesi için Türkiye’nin siyasi reform çabalarını hızlandırması ve AB üyesi ülkeler arasında da çoğunluğun desteğinin alınması ve karşılıklı şüphelerin aşılması gerektiğini vurguladı. 

AA



Bu haber 557 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,736 µs