En Sıcak Konular

Almanya'dan o referanduma itiraz

12 Mayıs 2014 15:51 tsi
Almanya Hükümet Sözcüsü Seibert: ''(Ukrayna'nın doğusundaki referandum) Böyle bir oylamayı uluslararası toplum kabul etmeyecek''

Almanya Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, Ukrayna'nın doğusundaki Donetsk ve Lugansk bölgelerinde yapılan referandumun sonucunu uluslararası toplumun kabul etmeyeceğini bildirdi.

Seibert, Federal Basın Merkezi'nde düzenlendiği basın toplantısında, Donetsk ve Lugansk bölgelerinde yapılan referandumun Ukrayna'nın anayasasına uygun yapılmadığını belirtti. Kırım'da da daha önce uluslararası anlaşmalara aykırı bir referandum düzenlediğine dikkati çeken Seibert, ''Böyle bir oylamayı uluslararası toplum kabul etmeyecek'' dedi.

Ukrayna'daki durumun çok gergin olduğunu ve hemen hemen her gün insanların hayatını kaybettiğine işaret eden Seibert, burada gerilimin düşürülmesi yönünde adımlara ihtiyaç duyulduğunu, ülkenin doğusunda yapılan referandumun böyle bir adım olmadığını kaydetti.

Alman hükümetinin Cenevre Sözleşmesi ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nın (AGİT) izlediği yol konusunda çaba sarf ettiğini belirten Seibert, somut olarak Ukrayna'nın doğusunda işgal edilen kamu binalarının boşaltılmasını, silahların bırakılmasını ve özellikle ulusal diyaloğun AGİT’in katılımıyla yapılmasını istediklerini belirtti.

Ukrayna'da 25 Mayıs'ta düzenlenecek olan devlet başkanlığı seçimlerinin önemine dikkati çeken Seibert, seçimlerin ülkeye istikrar getirmesi açısından önemli olduğunu, Rusya'nın da etkisini kullanarak ülkenin istikrarlı olması için katkıda bulunmasını istedi.

Seibert, Ukrayna'da tarafları toplayacak olan yuvarlak masa toplantılarının yapılması yönünde somut hazırlıkların bulunmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, ilk yuvarlak masa toplantısının çarşamba günü yapılmasının öngörüldüğü kaydetti.

Dışişleri Bakanı Sözcüsü Martin Schaefer de eski Münih Güvenlik Konferansı Başkanı Alman diplomat Wolfgang Ischinger'in söz konusu yuvarlak masa toplantısında eşbaşkan olacağından dolayı memnuniyet duyduğunu ifade etti. ​Ischinger'in tecrübeli bir diplomat olduğunu vurgulayan Schaefer, Ischinger'e başarılar diledi.

Schaefer, Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier'in yarın Ukrayna'ya gideceğini ve yetkililerle görüşeceğini, çarşamba günü de Paris'te yapılacak hükümet toplantısında mevkidaşı Laurent Fabius ile bir araya geleceğini kaydetti.

Martin Schaefer, Martin Ukrayna'nın doğusundaki referandumda herhangi bir uluslararası standardın uygulanmadığını ifade ederek, seçimlerde gözlemci bulunmadığına, seçim listelerinin hazırlanmadığına ve çok sayıdaki kişinin birçok kez oy kullanabildiğine işaret etti. 

AA



Bu haber 532 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,426 µs