En Sıcak Konular

'Parti liderleri cumhurbaşkanı olmasın'

11 Mayıs 2014 17:24 tsi
CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, "Birleşin, güçlü olun. Söz veriyorum. Parlamentoda sizin sesiniz olduk, olmaya da devam edeceğiz" dedi.

 CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Atatürk Kültür, Sanat ve Kongre Merkezi'ndeki "Engel Tanımayanlar Buluşuyor" etkinliğinde yaptığı konuşmada, insanı mutlu etmek için, onun için çalışmak, onun sorunlarını gidermek gerektiğini belirterek, siyasetin temel amacını "mutlu bir aile, mutlu bir toplum, mutlu bireyler" meydana getirmek olduğunu kaydetti.

Engelli vatandaşlar için zorlukların olduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

"Bunu biliyoruz. Bir yasa çıkarıldı, 2005 yılında. 2012'ye kadar bütün kentler Eskişehir gibi olacaktı. Maalesef sürenin dolmasına 3 gün kala süreyi önce 2015'e sonra 2018'e uzattılar. Belediye başkanlarımızın büyük bir kısmı bunu gerçekleştiremedi. Demek ki siyasette karar almak yetmiyor. Kararın arkasında durmak ve o kararın da ne kadar uygulandığını da izlemek gerekiyor. Engelli yurttaşlarımızın çok sorunları var. Önce onlardan bir isteğim var, onu dile getireyim. Kendi aranızda çok bölündünüz. Çok sayıda dernek, çok sayıda konfederasyon var. Sesiniz ortak çıkmıyor. Dağıldığınız için sesiniz gür çıkmıyor. Önce birleşin. Birleşin ve güçlenin. Sesiniz daha gür çıkar."

"Kenti kent yapan, kentte yaşayanların mutlu olmasıdır"

Kılıçdaroğlu, her yurttaşın ilgi duyduğu gibi engelli yurttaşların da siyasete girmek istediğini bildirdi.

Engellilerin toplumun yönetiminde söz ve karar sahibi olmak istediğini vurgulayan Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

"Kenti kent yapan, kentte yaşayanların mutlu olması demektir. Kenti kent yapan, kentte yaşayanların kentte özgürce dolaşmaları demektir. Onun alt yapısını oluşturmakta kentin belediye başkanına düşer. Eskişehir bu açıdan bütün Türkiye'ye örnek bir kenttir, pek çok alanda olduğu gibi. Maliye Bakanlığında çalıştığım yıllarda, vakıflarla ilgili daireden sorumluydum. Eskişehir'de de bir vakıf vardı ve vergi muafiyetinde bulunuyordu. Maliye Bakanlığından ben, Devlet Planlama Teşkilatından da Ülker Hanım, ikimiz beraber Eskişehir'e geldik ve vakfı gezdik. Oradaki engelli çocuklarımızı gördük. O vakıf, sonra vergi muafiyeti aldı ve Türkiye'de çığır açtı. O nedenle Sayın Büyükerşen sadece belediye başkanı olduğu için bunları yapmıyor. Yüreğinde insan sevgisi olduğu için daha hocalığından başlayarak mutlu insanları bir kente, aileye kazandırmak için özel çaba harcıyor."

"Birleşiniz, taleplerinizi daha gür dile getiriniz"

Kılıçdaroğlu, engellilerin sorunlarını gidermenin siyasetçilerin görevi olduğunu vurguladı.

Yapmak, karar almak, kararları uygulamak ve sonuçlarına bakmak gerektiğine değinen Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

"Bütün engelli yurttaşlarıma şu çağrıyı yapmak isterim. Birleşiniz, taleplerinizi daha gür dile getiriniz. Zaman zaman medyaya yardım talepleri de yansır. 'Bize yarım edin' diye. Bire bir görüştüğüm bütün engelliler, 'biz yardım değil, biz iş istiyoruz' diyorlar. Çalışmak istiyorlar, üretmek istiyorlar, alın teri dökmek istiyorlar, yasalarla getirilen ayrıcalıklardan yararlanmak istiyorlar. Bu sağlanabilir mi? Elbette sağlanabilir. Yasalarda hükümler var. Özel sektör için de, kamu sektörü için de yükümlülükler var. Maalesef az önce örneğini verdiğim 'kentler engelliler için engel olmasın' diye yasa çıktı. Gereği yapılmadı. Süre 2018’e uzatıldı. Engellilerin çalışmasıyla ilgili kamuda ve özel sektörde binlerce boş kadro var. Binlerce engelli iş bekliyor. O açıdan engelli kardeşlerime sesleniyorum. Birleşin, güçlü olun. Söz veriyorum. Parlamentoda sizin sesiniz olduk, olmaya da devam edeceğiz."

Konuşmanın ardından Kekeça Beden Perküsyon Topluluğu, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Zihinsel Engelliler Salas Topluluğu ve Tepebaşı Belediyesi Zihinsel Engelliler Halkoyunları Ekibi birer gösteri sundu.

Siyasal parti liderlerinin Cumhurbaşkanı adayı olmasını istemiyorum

Kılıçdaroğlu, Atatürk Kültür, Sanat ve Kongre Merkezi'ndeki "Engel Tanımayanlar Buluşuyor" etkinliğinin ardından düzenlenen "Engellilerin Kırmızı Koltuğu"nda soruları yanıtladı.

Bedensel engelli Soner Çoban'ın "Cumhurbaşkanlığı'na adaylığı düşünüyor musunuz?" sorusunu Kılıçdarolu, şöyle yanıtladı:

"Şu anda Türkiye yanlış bir şeyi tartışıyor. Kim, Cumhurbaşkanı olacak onu tartışıyor. Oysa ilk kez bir Cumhurbaşkanı seçimi yapacağız. Tartışmamız gereken şu, 'Nasıl bir cumhurbaşkanını seçeçeğiz?' Bunu hiç tartışmıyoruz. Biz nasıl bir Cumhurbaşkanı istiyoruz? Öfke dolu bir Cumhurbaşkanı mı istiyoruz? Yoksa sakin, huzurlu bir Cumhurbaşkanı mı istiyoruz? Toplumu bölen bir Cumhurbaşkanı mı istiyoruz? Bütün toplumu kucaklayan bir Cumhurbaşkanı mı istiyoruz? Devletin bütün organlarının uyum içinde çalışmasını öngören bir Cumhurbaşkanı mı istiyoruz? Devlette şu veya bu şekilde ayrımcılık yapan bir Cumhurbaşkanı mı istiyoruz? Şaibesiz bir Cumhurbaşkanı mı istiyoruz? Yoksa 'Şaibesi önemli değil, herhangi bir kişiyi getirip Cumhurbaşkanı seçilim mi?' diyoruz. Asıl tartışmamız gereken nokta bu. Kendi vicdanımızın sesini dinlemeliyiz. Nasıl bir Cumhurbaşkanı, Cumhurbaşkanlığı koltuğunda oturmalı. Çünkü o koltuk sıradan bir koltuk değil. Orada oturacak kişi bayrağı temsil ediyor, vatanı temsil ediyor, ülkeyi temsil ediyor, bütün toplumu temsil ediyor.

Toplumu ayrıştıran değil, kucaklayan birisi olması lazım. Devlet öfkeyle değil, akılla yönetilir. Eğer siz devleti öfkeyle yönetmeye kalkarsanız, toplumu bölersiniz. Huzuru sağlamanın değil, huzursuzluğun kaynağı olursunuz. Seçeceğimiz Cumhurbaşkanında arzu ettiğimiz bu nitelikleri yakalayabilirsek, sakin, herkesi kucaklayan, bilgili, birikimli, dünyayı ve Türkiye'yi iyi bilen, hiç kimseyi ötekileştirmeyen, herkesi kucaklayan, hoşgörülü olan, eleştirilere karşı tebessüm eden, onları dinleyen, her eleştiriden ders çıkartan bir Cumhurbaşkanı istiyoruz. Böyle bir Cumhurbaşkanı istiyorsak, önümüzdeki süreçte 'çıkan adaylardan hangisi benim istediğim bu nitelikleri taşıyor?' diye düşüneceğiz ve sandığa öyle gideceğiz. Siyasal parti liderlerinin, ben Cumhurbaşkanı adayı olmasını istemiyorum. Çünkü biz siyasetçi olarak şu ya da bu şekilde toplumun bir kesiminden sevgi, bir kesiminden eleştiri alabiliriz. Ben inanıyorum ki Türkiye'de bu niteliklere sahip bir çok insan var. Bunlar Cumhurbaşkanı adayı olduğunda da toplumdan büyük destek göreceklerdir."

AA



Bu haber 660 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,520 µs