En Sıcak Konular

Afrika'da Fransız istilası

11 Mayıs 2014 11:09 tsi
Afrika'da Fransız istilası Eski sömürgeleri OAC ve Mali'de başarı elde edemeyen Fransa, Nijerya'da Boko Haram'ın konuşulduğu bir sırada Afrika'da revizyona gidiyor.

Mali, Nijer ve Çad'ı kapsayan Sahel bölgesine 3 bin asker sevk edeceğini açıklayan Fransa, operasyon merkezi olarak da Fildişi Sahilleri'ni seçti.

Afrika'da 'terörle mücadele' ve istikrar söylemleri arasında devam eden yabancı müdahalelerde başı çeken Fransa, kaos ortamından istifade yayılmacı politikasını da sürdürüyor. Orta Afrika Cumhuriyeti (OAC)ve Mali'deki müdahalenin yanı sıra son olarak Mali, Nijer ve Çad'ı kapsayan Sahel bölgesinde 'İslami gruplarla mücadele için' 3 bin asker sevk edileceğini açıklayan Fransa, operasyon merkezi olarak da Fildişi Sahilleri'ni seçti.

GÖZDEN GEÇİRDİLER

Nijerya'da Boko Haram örgütünün 300'e yakın kız çocuğunu kaçırması sonrası 'terörle mücadele' kartını yeniden eline alan Paris yönetimi, Sahel bölgesi karşısındaki Fildişi Sahilleri'nin bu mücadelede 'ana merkez' haline geldiğini duyurdu. Fransa Savunma Jean-Yves Le Drian, Fildişi Sahilleri Devlet Başkanı Alassane Ouattara ile yaptığı ortak basın toplantısında, 'Terörle mücadele kapsamında tüm bölgedeki askeri varlığı yeniden düzenlemeye karar verdik' dedi.

ZAMAN SINIRI YOK

Orta Afrika Cumhuriyeti ve Mali'deki çatışmalara katılan birliklere destek vermek amacıyla Burkina Faso, Nijer ve Çad'daki birliklerde düzenlemeler yapılacağını bildiren Le Drian ayrıca, Mali ve komşu ülkelere dağılmış olan grupların yeniden toplanmaya başladığını ve son aylarda operasyonlarını hızlandırdığını kaydetti. Fransa Savunma Bakanı, bin askerin Mali'de ve 3 bin askerin de Sahel bölgesinde 'gerekli olduğu müddetçe' kalacağını söylerken zaman sınırlaması da getirmedi.

Sınır ötesi 'keyfiyet'

Fransız savunma yetkilileri, operasyonlardaki yeni aşama ile silahlı gruplarla mücadele için kendi güçlerinin söz konusu sınırlarda rahatça görev yürütebileceğini ifade etti. Fransa, Boko Haram'ın kız çocuklarını kaçırması sonrası ABD, İngiltere ve Çin'le birlikte yardım teklif eden ülkelerin içinde yer alıyor. Paris yönetiminin son savunma hamlesi ile 3 bin asker konuşulandıracağı bölgeler (Mali, Nijer, Çad) ise Nijerya'nın kuzeyinde bulunuyor.

Afrika'da dört üs

Fransız bakanın açıklamasına göre, birlikler Afrika'da dört ayrı üssü kullanacak. Eski sömürge Mali'de bin asker ile Tiger savaş helikopterleri, Çad'da ise bin 200 asker ve Mirage savaş uçaklarıyla tanker uçakları konuşlanacak. Afrika'daki Fransız birliklerinin genel komutası Çad'da olacak. Fransız özel komando birlikleri ise Burkina Faso'ya, nakliye uçaklarıyla istihbarat birimleri Nijer'e yerleştirilecek. Fransa'nın ayrıca, yine eski sömürgelerinden Orta Afrika Cumhuriyeti'nde muharip birlikleri bulunuyor. Orta Afrika Cumhuriyeti topraklarında Afrika Birliği'nden yaklaşık 6 bin, Fransa'dan 2 bin asker var. Geçtiğimiz günlerde Seleka üyeleri ile çatışan Fransız askerleri 8 kayıp vermişti.

Yeni Şafak

Bu haber 917 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,855 µs