En Sıcak Konular

Rus yanlısı ayrılıkçılar yarın referandum yapacak

10 Mayıs 2014 13:30 tsi
Rus yanlısı ayrılıkçılar yarın referandum yapacak Donetsk ve Lugansk kentlerinde, Rus yanlısı ayrılıkçılar yarın referandum yapacak.

Kiev'de başlayan Kırım Özerk Cumhuriyeti Parlamentosu'nun tek taraflı bağımsızlık ilanı ve Rusya'ya ilhakıyla devam eden süreçte yarın yeni bir aşamaya gelinecek.

Ukrayna'nın doğusundaki kentlerde kamu binalarını işgal eden, orduyla çatışmaya giren, sözde "Donetsk Cumhuriyeti" ilan eden Rus yanlısı isyancılar, Donetsk ve Lugansk'ta pazar günü referandum yapacak.

Sandık başına gidenlere, bir federatif yapı halinde Ukrayna içinde mi kalmak istedikleri yoksa yine bir federasyon olarak Rusya’ya bağlanmak mı istedikleri sorulacak.

Referandumda "Rusya’ya bağlanma” kararının çıkması halinde, 25 Mayıs’ta Ukrayna genelinde yapılacak devlet başkanlığı seçimi için bölge halkı sandık başına gitmeyecek.

Sonucun Rusya lehinde çıkması durumunda Moskova yönetimi de ikilem içine girecek. Batılı devletlerin, Kırım'ı ilhakından sonra uyguladığı yaptırımlar nedeniyle uğradığı maddi kaybın artamasından endişe eden Rusya, Ukrayna'nın doğusunun topraklarına katılmasıyla Karadeniz'in tüm kuzeyini eline geçirmiş olacak.

Rusya Devlet Başkanı Başkanı Vladimir Putin, yeni bir manevra alanı oluştarma amacıyla, 7 Mayıs’ta, Ukrayna'daki Rusya yanlısı ayrılıkçılara “referandumu erteleyin” çağrısında bulunmuş, ancak olumlu cevap alamamıştı.

Kiev yönetimi de yarın yapılacak oylamayı "anket" olarak niteleyerek, hiçbir şekilde kabul edilmeyeceğini duyurmuştu.

Ukrayna hükümetinin doğu kentlerinde yürüttüğü terörle mücadele operasyonunu özellikle yarın yoğunlaştıracağı, referandumun yapılmasını önleyeceği ileri sürülüyor.

Bu nedenle Rus ayrılıkçılar, şehir merkezlerinde oluşturdukları barikatları güçlendiriyor. Eli silah tutan tüm erkekleri, şehri savunmaya çağırıyor.

Kızılhaç görevlileri serbest

Öte yandan Donetsk'te referandum talep eden ayrılıkçılar tarafından alıkonulan 7 Kızılhaç görevlisi serbest bırakıldı.

Kızılhaç Ukrayna Ofisi görevlisi İrina Tsaryuk, basına yaptığı açıklamada, dün akşam alıkonulan Kızılhaç görevlilerinin serbest bırakıldığını, bir görevlinin ise darbedilmesi nedeniyle hastaneye kaldırıldığını söyledi.

Kızılhaç'ın Donetsk'teki ofisine dün akşam baskın yapan saldırganlar, ofiste bulunan tıbbi malzemelerle, aralarında bir Fransız vatandaşının da bulunduğu 7 Kızılhaç görevlisini yanlarında götürmüştü.

Kızılhaç görevlilerinin, ayrılıkçıların kontrolünde bulunan Donetsk Belediye binasında tutulduğu ifade edilmişti.

AA



Bu haber 711 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,155 µs