En Sıcak Konular

'Suriye'de savaşanların pasaportu iptal edilsin'

9 Mayıs 2014 14:50 tsi
İngiliz milletvekilleri, vatandaşlarının yabancı ülkelerdeki çatışmalara katılmasını önlemek için bu ülkelere savaşmaya giden Britanyalıların pasaportlarının iptal edilmesini "hayati önem taşıyan" bir araç olarak nitelendirdi

 İngiltere Parlamentosu'nun İçişleri Komitesi, Suriye'ye savaşmaya giden İngiliz vatandaşlarının sayısının endişe verici boyutlara ulaştığını belirterek hükümete acil harekete geçme çağrısında bulundu.

İçişleri Komitesi tarafından hazırlanan "Terörle mücadele" raporunda, hem İngiltere hem de Batı'dan yabancı ülkelerdeki çatışmalara gidenlerin sayısının endişe verici seviyelere ulaştığı vurgulandı.

İngiliz milletvekilleri, vatandaşların yabancı ülkelere giderek, çatışmalara katılmasını önlemek amacıyla Suriye'ye savaşmaya giden Britanyalıların pasaportlarının iptal edilmesini, "hayati önem taşıyan" bir araç olarak nitelendirdi.

Komitenin raporunda şunlar kaydedildi:

"Batı ülkeleri ve Birleşik Krallık vatandaşlarından savaşmaya gitmek isteyenlerin caydırılması ve engellenmesi, Suriye'ye girenlerin durdurulmasında kilit olan ülkelere yardım edilmesi ve çatışmadan sonra İngiltere'ye dönenlerin ülke için tehlike oluşturmadığından emin olunması için acilen müdahale edilmesini istiyoruz.

Yüzlerce İngiliz vatandaşının Suriye'ye savaşmaya gitmiş olabileceği belirtilirken, pasaportları iptal etme yetkisinin Nisan 2013'ten beri sadece 14 defa kullanılmış olması bizi şaşırttı. Bu yetkinin, geçici bir önlem olarak değerlendirilmesi tavsiyesinde bulunuyoruz."

Raporda ayrıca İngiliz polisinin 2014 yılının sadece ilk iki haftasında 14 kişiyi Suriye ile bağlantılı olduğu gerekçesiyle gözaltına aldığına dikkati çekildi.

İngiliz siyasetçiler, Suriye'ye gidenlerin radikalleşmiş olabileceğine işaret ederek, "Hükümetin, çatışma bölgelerinden İngiltere'ye dönenler için açık bir stratejiye ihtiyacı var. Hükümete, ruh sağlığı uzmanları ve akademik çevreyle çalışması tavsiyesinde bulunduk" ifadesini kullandı.

Bu arada komitenin raporu, İngiltere'de bazı kesimler tarafından eleştirildi.

Merkezi İngiltere'de bulunan İslami İnsan Hakları Komisyonu (IHRC), komitenin tavsiyelerinin, "Suriye'deki iç savaşın yabancıları mıknatıs gibi çektiği ve El Kaide'nin bölünerek çoğaldığı" güvenlik değerlendirmesine dayandırıldığını belirterek, şunları kaydetti:

"Rapordaki en büyük endişe, Suriye'de veya başka yerlerde savaşmış Müslüman İngiliz vatandaşlarının İngiltere'ye geri dönerek sözde risk oluşturduğu. IHRC bunu orantısız, çelişkili ve ayrımcı buluyor. Hükümetin tahminlerine göre, Suriye'de savaşan Britanyalıların sayısı 50 ile 400 arasında ve şu ana kadar ülkeye geri dönen hiç kimse terör saldırısında bulunmadı."

İngiltere genelinde geçen ay başlayan kampanyayla özellikle Müslüman kadınlara ulaşılması ve Suriye'ye savaşmak için gitmeyi düşünen gençlere yardım edilmesi konusunda annelerin bilinçlendirilmesi ve bu düşünceye sahip gençlerin engellenmesi amaçlanıyor.

AA



Bu haber 459 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,787 µs