En Sıcak Konular

Hannes Swoboda: Düşman değiliz, demokrat bir Türkiye istiyoruz

9 Mayıs 2014 14:35 tsi
Türk hükümetinin ‘iç işlerimize karışmayın’ eleştirisini değerlendiren Hannes Swoboda, “Biz düşman değiliz, daha demokratik bir Türkiye’ye AB içinde ihtiyacımız var" dedi.

Marmara Üniversitesi, Birleşmiş Miletler, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Avrupa Parlamentosu, Avrupa Birliği, Dünya Bankası temsilcileri, Harvard, NewYork ve Yale gibi uluslararası saygın üniversitelerden hukukçuların katıldığı ‘Adalet ve Hukuk Devleti Uluslararası Sempozyumu’nun ilk gününde açış konuşmaları gündeme damgasını vurdu.

Avrupa Parlamentosu (AP) Sosyalistler ve Demokratlar Birliği Başkanı Hannes Swoboda, MİT Kanunu değişikliği ve yolsuzluk soruşturmaları sonrası gelişmeleri eleştirdi. Swoboda, “Tabii ki hepimiz seçim sonuçlarını kabul ediyoruz. Ama bir kez siz hükümete seçilmişseniz mutlak özgür değilsiniz. Türkiye’de yolsuzlukla ilgili suçlamalar var. Hükümetin Gülen hareketinin yargı camiasına sızdığını söylemesi yeterli değil. Bunu hükümetin açıklaması lazım. Bağımsız yargı var mı? Eğer yürütme erki ‘yok’ diyorsa, yabancı uzmanlar getirip onların görüşünü almalı.” diye konuştu.

Swoboda şöyle devam etti: “Biz Türkiye’den Ermeni, Kıbrıs ve Kürt konularında düzeltme istiyoruz. Ve nihayet krizlerin yönetilmesini. Tayyip Erdoğan, iyi adımlar atıyor ama niye geri adım atıyor? Türkiye hükümetinin pozisyonuna karşı bizim tavrımız düşmanlık değil. Güçlü bir müttefik demokrat, ülke istiyoruz. Bu tür tartışmalar Türkiye’nin önünü AB’de açacak. Biz düşman değiliz, hayır, demokratik bir ülkeye AB içinde ihtiyacımız var.”

AB Türkiye büyükelçisi Stefano Manservisi, yolsuzluk ve rüşvet iddialarını içeren 17 Aralık sürecinin başından beri takipçisi olduklarını aktardı. Türkiye’de kararların istişare yapılmadan hızlı alındığını ve bu durumun polis ve savcıları olumsuz etkilediğini belirtti. Türkiye’deki kutuplaşmanın yargı ve HSYK’yı sekteye uğrattığını ifade eden Manservisi, görevden almalar ve internet yasaklarının acilen çözümlenmesi gereken sorunlar olduğuna işaret etti. Demokratik toplum değerlerinin ‘hukukun üstünlüğü’ ile ölçülebileceğine dikkat çeken ABD Konsolosu Charles F. Hunter ise mahkemelerin özgür olmadığı algısının adalet sistemini etkileyeceği ve yargıya olan güveni zedeleyeceğini bildirdi.

Harvard Hukuk Fakültesi’nden Prof. Dr. Richard Fallon da, hukuk devleti için gerekli olan en önemli şartlardan birinin ‘kültürel koşullar’ olduğunu kaydetti. Bu durumun anayasal kurumların yerleşmesinden daha önemli olduğuna değinen Fallon, “Türkiye’deki sorun yazılı anayasa ile değil, kültürel konularla ilgili. Anayasanın yazılı haline baktığımızda gelişmiş ülkelerle aynı görünüyor. Önemli olan, insanların anayasanın lafzını değil ruhunu yansıtmasıdır.” değerlendirmesini yaptı. (Kaynak: Zaman)

Bu haber 514 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,551 µs