En Sıcak Konular

Türkiye saç telinde yürüyor!

9 Mayıs 2014 12:42 tsi
Türkiye saç telinde yürüyor! Daha Dışişleri'nin adresini bile bulamazlar!

iyibilgi Ankara

Herhalde Ukrayna'nın bizzat kendisi hariç, ABD ile Rusya arasındaki gerilimden "en çok sayıda" nedenden etkilenen ülkelerin başında Türkiye geliyor. Evet, Avrupa'nın birçok ülkesi bu krizden açık biçimde çekiniyor ve enerji bağımlılığı yüzünden stres altında ama "yoğun"luk ile "sayı" başka şeyler.

Kiev denklemi yüzünden neredeyse soğuk savaşı başlatmak üzere olan-ki birçok uzmana göre de çoktan başladı-ABD ve Rusya arasında en çok kalan ülke hangisi diye sorulsa Türkiye çok muhtemelen ilk üçte yer alabileceği gibi ilk sırayı da zorlayabilir!

1. Daha cümlenin başında zikredilen "soğuk savaş" kavramının bile ana oyuncularından biriydi Türkiye ve bu kavram döner dönmez yönüne ilk bakılacak yerlerden biri Ankara olacak!
2. Enerji konusu Ukrayna krizi yüzünden herkesi huzursuz ediyor ama "bu ülkeye gelecek gaz kesilirse Türkiye de etkilenir" lafı bunun en zayıf ifadesi.
3. Çünkü Avrupa'nın gazsız kalması bizi etkiledi gibi, Ruslar gazı keserse başka ne yapılabilir sorusunun hemen tüm yanıtları, "Türkiye üzerinden geçiyor".
4. Ukrayna krizi Balkan meselesini de bağlıyor. Romanya, Bulgaristan bir yüzleri ile Avrupa'ya (Rusya-ABD) diğer yüzleri ile Türkiye'ye bakan iki ülke.
5. Karadeniz başlı başına bir dert. NATO, yani ABD uzun süredir bir yolunu bulup buraya girmek istiyor. Ama kimse sokmak istemiyor. Karadeniz'in kendine özgü bir stratejik değeri var ve bu da şimdi oyunda.
6. Montrö: Bu kriz yüzünden tüm taraflar boğazlara yükleniyor. Pervanesi kırılan (!) ABD savaş gemisi yüzünden Ruslar bu konuda belki ilk kez Ankara'ya sıkıntılarını hissettirdiler ve doğrusunu söylemek gerekirse Ankara bu iki arada bir derede kalma işinden hazzetmiyor.
7. Bitmedi; Ukrayna krizinin bir hattı var. Gürcistan, Kafkaslar, Azerbaycan, Türkiye Cumhuriyetler ve Hazar'a ulaşıyor. Hepsi de bizim ilgi alanımızda ve bizi etkileyebilecek bağlantılara sahipler.
8. Orada bitse iyi Ermenistan ve İran denklemleri de oyuna katılıyor ki ayrı ama bağlantılı bir mevzu.
9. Ve tabii Kırım. Krizin alevlenmesinden bu yana Kırım konusu Ankara tarafından çok iyi idare edildi. Ruslarla bir denge kuruldu ve Kırım Türkleri'nin arkasında olduğumuz da gösterildi. Ancak bu konu o kadar kaygan zemine basıyor ki, her an her saniye yol bozulabilir. Bu da ayrı bir dert.
10. Geri dönersek; Avrupa zaten büyük bir kriz içinde ve uluslararası kurumların değerlendirilmelerine bakılacak olursa, bu sene durgunluk da yaşanabilir. Yani en son ihtiyaç duyulacak şey bunun üzerine gelebilecek büyümüş bir Ukrayna krizi. Türkiye ise hâlâ Avrupa ekonomisine önemli ölçüde bağlı bir ülke. Ne olursa olsun Türkiye'ye yansıyacak.
11. Aşağıda bir de Akdeniz duruyor. Karadeniz üzerinden de bağlı, müzakereleri süren Kıbrıs üzerinden de ve tabii Suriye üzerinden de. Bu maddelerin hepsinde hem ABD hem Rusya var.
12. Yetti diyorsanız da fark etmez çünkü hayat devam ediyor ve bir de içeriyle uğraşmak zorundayız çünkü iki seçim birden var.
13.  Rahatlıkla çoğaltılabilecek bu maddelerin hepsiyle Türkiye aynı anda ve aynı hassasiyetle uğraşıyor. İç-dış tüm muhalefette diyor ki, dış politika çökmüş durumda ve hiç yönetilemiyor. Ne denir? Adresi bulabilirler mi?

www.iyibilgi.com



Bu haber 2,996 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,089 µs