En Sıcak Konular

''Köstebek'' düzeneğiyle kaçakçılık

9 Mayıs 2014 11:46 tsi
Kaçakçılar, son dönemde sondaj makinesinden oluşturdukları ve "köstebek" adı verilen düzenekle Suriye'den getirdikleri mazotu ülke sınırlarına sokmaya çalışıyor.

Türkiye'nin, Suriye ile en uzun sınırının bulunduğu Hatay'da, yasa dışı yollarla ülkeye mazot geçirmeye çalışan kaçakçılar, buldukları ilginç yöntemlere rağmen hudut birliklerinin etkin mücadelesi sayesinde amaçlarına ulaşamıyor.
 
Bir zamanlar bidonlara doldurdukları mazotu, Asi Nehri'nden ve tel örgülere rağmen sınırdan geçirmeye çalışan kaçakçılar, son dönemde sondaj makinesine benzer "köstebek" adı verilen düzenekle Suriye'den getirdikleri mazotu ülke sınırlarına sokmaya çalışıyor.
 
Suriye'deki iç savaş nedeniyle artan kaçakçılık olaylarına karşı sınır hattında 7 gün 24 saat devriye görevi yürüten hudut birlikleri, haksız kazanç elde etmek isteyenlere göz açtırmıyor. Zaman zaman sınır birliklerine taşlı sopalı saldırıda bulunan kaçakçılar ise kolay para kazanabilmek için hemen her yola başvuruyor. Hatay sınırında kaçakçılıkla ilgili her gün ortalama 10-15 olaya müdahale ediliyor.
 
"Köstebek" ile 3 kilometrelik hat
 
Asi Nehri başta olmak üzere sınır hattındaki belli noktalardan bidonlarla mazot geçirmeye çalışan kaçakçılar, sınır birliklerinin etkin mücadelesiyle amaçlarına ulaşamayınca faklı yöntemlere yöneliyor.
 
Kaçakçılar, "köstebek" adı verdikleri bir çeşit yatay sondaj düzeneğiyle Suriye - Türkiye arasında boru hattı kuruyor. Sondaj makinesine benzer bir sistemle düzenek kuran kaçakçılar, uç uca ekledikleri birer metre uzunluktaki boruları, yatay şekilde toprağın altından ilerletiyor. Suriye tarafından yer yer 7 metre kadar toprağın altına ulaştırılan ve uzunlukları 100 metreden 3 kilometreye kadar çıkabilen borular, Türkiye sınırlarından yer üstüne çıkarılıyor.
 
Sınırın yaklaşık 200 metre Suriye tarafından yer altına indirilen boru hattını Türkiye tarafında bekleyen kaçakçı grubu da pompalanan mazotu alıyor.
 
Mayın tespit sistemiyle boru hatları bulunuyor
 
Kaçakçıların bulduğu hemen her yöntemi devre dışı bırakan sınır birlikleri, elle taşınabilir mayın tespit sistemiyle 7 gün 24 saat sınır hattında arama yapıyor. Şüphelenilen noktalarda mayın tespit sistemiyle tarama yapan ekipler, yerin altındaki boru hattını belirliyor. Sistem sayesinde tespit edilen boru hatları sökülerek imha ediliyor.
 
4 ayda 93 boru hattı
 
2. Hudut Alay Komutanlığı, sorumluluk sahasındaki sınır hattında geçen yıl 18 boru hattı tespit etti. Sınır birlikleri, bu yılın ilk 4 ayında da uzunluğu 3 kilometreyi bulan kimisi yerin 7 metre altındaki 93 boru hattını imha etti.
 
Birliklerin etkin mücadelesi sayesinde geçen yıl 1 milyon 600 bin litreden fazla mazot ele geçirilirken, bu yılın ilk 4 ayında 250 bin litre mazota el kondu.

aa

Bu haber 464 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,926 µs