En Sıcak Konular

Zafer Bayramı güç gösterisine döndü

9 Mayıs 2014 10:52 tsi
Zafer Bayramı güç gösterisine döndü Rusya'nın başkenti Moskova'daki tarihi Kızıl Meydan'da Nazi Almanyası'na karşı kazanılan 9 Mayıs Zafer Bayramı'nın 69. yıl dönümü kutlandı.

Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Başbakanı Dmitri Medvedev kutlamalara birlikte katıldı. Törene yarıca gaziler ve yakınları ve savaşta hayatını kaybedenlerin yakınları katıldı. Binlerce kişi askeri geçidi izlemek için sabahın erken saatlerinde Kızıl Meydan'ın etrafında toplandı.

Kutlamalarda 11 bin asker ve 151 askeri araç Kızıl Meydan'dan geçerken, toplamda 69 adet helikopter ve çeşitli savaş ve stratejik uçaklar Kızıl Meydan üzerinden uçuş gerçekleştirdi.

Geçitte T-90A tanklarının yanısıra BTR-82A silahlı personel taşıyıcıları, Tayfun ve Tiger zırhlı araçları da yer aldı. Taktik füze sistemlerinden ise İskender-M, hareketli balistik füze Topol-M'ler, füze sistemi Pantsir S-1'ler, Buk-M2, S-400 Triumph SAM ve Hrizantema-S füzeleri sergilendi. Hava saldırılarına karşı savunma sistemlerinden Tor-M2U ve Buk-M2 füze sistemleri geçite katılırken, hava savunma güçleri gösterisinde ise Su-34, Su-27 ve MiG29'lar dahil 69 uçak ve helikopter Kremlin'in üzerinden uçtu.

Rusya'nın bir çok kentinde farklı etkinliklerle Zafer Bayram'ı kutlamaları sürerken, akşam saatlerinde başkent Moskova'nın bir çok noktasında havai fişek gösterileri yapılacak.

9 Mayıs 1945'te Nazi Almanyası'nın SSCB'ye teslim olması vesilesiyle ilk kez 24 Haziran'da Kızıl Meydan'da askeri geçit düzenlenmişti. Daha sonra geçit tarihi 9 Mayıs tarihine alındı. SSCB döneminde Sovyet yönetimi, askeri geçiti Batı'ya göz dağı vermek için kullanmış ve törenlerde çeşitli askeri teknolojiler sunulmuştu.

İkinci Dünya Savaşı'nda Sovyetler Birliği'nin sivil ve askeri kaybı 26,6 milyon olduğu ifade ediliyor.

cihan

Bu haber 682 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,603 µs