En Sıcak Konular

İnternet düzenlemesiyle ilgili CHP'den çarpıcı soru

9 Mayıs 2014 10:34 tsi
İnternet sitelerini Basın Kanunu kapsamına alan tasarıya CHP şerh düştü. Düzenlemenin sansürün önünü açacağı belirtilerek “Yetkili mercii’ şeklindeki ifadeyle TİB mi, MİT mi kastediliyor” denildi.

İn­ter­net si­te­le­ri­ni Ba­sın Ka­nu­nu kap­sa­mı­na alan an­cak TİB Baş­ka­nı­’nı yet­ki­len­dir­di­ği için tar­tış­ma­ya ne­den olan ta­sa­rı, Mec­lis Ada­let Alt Ko­mis­yo­nu­’n­da ka­bul edil­di.

CHP, Ba­sın Ka­nu­nu­’n­da de­ği­şik­lik ya­pan ta­sa­rı­ya iliş­kin mu­ha­le­fet şer­hi­ni ta­mam­la­dı. CHP Uşak Mil­let­ve­ki­li Di­lek Aka­gün Yıl­maz ve CHP Mer­sin Mil­let­ve­ki­li Ali Rı­za Öz­tür­k’­ün im­za­sı­nı ta­şı­yan şer­hde, Ba­sın Ka­nu­nu­’nda ga­ze­te­ci­nin ha­ber kay­nağını açık­la­ma­ya zor­la­na­ma­ya­ca­ğı anım­sa­tı­ldı.

Ta­sa­rıyla içe­rik, yer ve eri­şim sağ­la­yı­cı­nın Tİ­B’­e ta­lep et­ti­ği bil­gi­le­ri, ta­lep edi­len şe­kil­de ver­me yü­küm­lü­lü­ğünün de­vam ede­ceği vurgulandı.

Bu yükümlülük nedeniyle ga­ze­te­ci­nin ha­ber kay­na­ğı da da­hil bil­gi­le­ri Tİ­B’­e ver­mek zo­run­da kal­abileceği belirtilerek, “Bu ba­sın öz­gür­lü­ğü ile as­la bağ­daş­ma­ya­cak­tı­r” de­nil­di.

NE­DEN İP­TAL EDİ­Lİ­YOR?

Ya­zı­lı ba­sın­da ya­sa­ya ay­kı­rı­lık tes­pit edil­di­ği tak­dir­de, ga­ze­te­ci­nin ba­sın kar­tı­nın ip­ta­l edilmediği hatırlatıldı.Benzer durumda in­ter­net med­ya­sın­da ça­lı­şan ga­ze­te­ci­nin ba­sın kar­tı­nın neden iptal edildiği soruldu.  İn­ter­net ha­ber si­te­le­ri­ne, içe­rik­le­ri 6 ay mu­ha­fa­za ve istenildiğinde içerikleri teslim etme  zorunluluğu getirildiği kaydedildi.İçerik teslim kurumunun ya­zı­lı ba­sın için Cum­hu­ri­yet Baş­sav­cı­lı­ğı olduğu belirtilerek in­ter­net ha­ber si­te­si ‘yet­ki­li mer­ci­i’ de­ni­le­rek bu ko­nunun muğ­lak bı­ra­kıl­dığı aktarıldı.  

YET­Kİ­Lİ TİB Mİ?

“Kim­dir bu yet­ki­li mer­ci­i? TİB mi, MİT mi” sorusu dik­kat çek­ti.

BASINA TiB BASKISI OLACAK

De­ği­şik­lik­ler ile Tİ­B’­in tek ba­şı­na eri­şi­min en­gel­len­me­si­ne ka­rar ve­re­bil­di­ği anım­sa­tı­la­rak, “Bu, in­ter­net ha­ber si­te­le­ri­nin Ba­sın Ya­sa­sı çer­çe­ve­sin­de ko­run­ma­sı ge­re­ken öz­gür­lü­ğü­nü en­gel­le­ye­bi­le­cek, san­sür ya da oto san­sü­re yol aça­bi­le­cek­ti­r” de­nil­di.

Mu­ha­le­fet şer­hin­de, ta­sa­rıy­la in­ter­net ha­ber­ci­li­ği­nin üze­rin­de cid­di bas­kı­la­rın uy­gu­lan­mak is­ten­di­ği, res­mi ilan ve rek­lam­lar yo­luy­la eko­no­mik ola­rak des­tek­le­nen yan­daş bir in­ter­net med­ya oluş­tu­rul­mak is­ten­di­ği­nin açık ol­du­ğu be­lir­til­di.

Mu­ha­lif olan in­ter­net med­ya­sı­nın ba­sın kar­tı­nın ip­ta­li, res­mi ilan ve rek­lam­lar­dan mah­rum bı­ra­kıl­ma, TİB ta­ra­fın­dan ha­ber kay­nak­la­rı­nı açık­la­ma­ya zor­la­ma­ya ka­dar çok cid­di bas­kı­lar al­tın­da ka­la­bi­le­ce­ği vur­gu­lan­dı.

Bu haber 369 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,065 µs