En Sıcak Konular

Clinton'a Boko Haram suçlaması

9 Mayıs 2014 09:25 tsi
ABD basınında, eski dışişleri bakanı Hillary Clinton'ın, Boko Haram'ın terör örgütü listesine alınmasını engellediği yönünde haberler çıktı. ABD yönetiminden ise yalanlama geldi.

Son olarak Nijerya'da 200'ün üzerinde kız öğrenciyi kaçırmasıyla gündeme gelen Boko Haram terör örgütü, ABD'nin de gündeminde.

Medya tarafından ortaya atılan iddia, önceki dışişleri bakanı Hillary Clinton döneminde Boko Haram'ın terör listesine alınmasının önüne geçildiği yönünde.

2012 yılında örgütün üç liderini listeye alan ABD Dışişleri Bakanlığı, Boko Haram'ı örgüt olarak 2013 yılında yabancı terör örgütü listesine almıştı.

Medyada, 2011 ve 2012 yıllarında bu örgütün ABD'nin yabancı terör örgütü listesine alınması yönünde istihbarat kurumlarından gelen talepleri Clinton ve ekibinin dikkate almadığı ve önüne geçtiği ileri sürüldü.

Bakanlığın, bu grubu 2011 yılından itibaren terör listesine almamasının ise bu örgütün faaliyetlerinin daha önceden takip edilebilmesini geciktirdiği yorumları yapıldı.

FoxNews'a konuşan Kongre üyesi Patrick Meehan da Boko Haram'ın yabancı terör örgütü olarak tanınmasının gecikmesi, bunların iki yıl boyuncaki liderliği ve faaliyetlerini takip etmemizi geciktirdi" eleştirisinde bulundu.

Ancak, The Daily Beast'in haberine göre, bir bakanlık yetkilisi, onları listeye almanın bu örgüte kredibilite verip, daha fazla üye toplaması kaygısıyla, o dönem listeye almadıklarını söyledi.

"Terörle mücadele işbirliğinde birçok adımlar bulunuyor" Konu, ABD Dışişleri Bakanlığının günlük basın toplantısında da gündeme geldi.

BAKANLIKTAN AÇIKLAMA


Basında yer alan iddialar, günlük basın toplantısında Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki'ye soruldu.

Psaki de, "Kurumun iç tartışmalarına girmeyeceğim ama Boko Haram'ın üç liderinin 2012 yılında, Clinton'ın bakanlığı döneminde teröristler listesine alındığını hatırlatırım. Bu önemli bir adımdı. Terör örgütü olarak tanımlama kararında uzun bir süreç oluyor. Bunun yanında, şunu hatırlatırım ki, terör listesine alma, terörle mücadelede sadece araçlardan biri, terörle mücadele işbirliğinde birçok adımlar bulunuyor" şeklinde konuştu.

ntvmsnbc

Bu haber 376 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,973 µs