En Sıcak Konular

Bakandan 'çığlık atın' eleştirilerine yanıt!

8 Mayıs 2014 15:19 tsi
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, “Çocuklara çığlık atmayı öğretmeliyiz” açıklamasına yönelik eleştirilere yanıt verdi.

ADANA'da küçük Gizem'in ölümünün ardından çocuk cinayetleri ve istismarına ilişkin açıklama yapan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam eleştirilerin hedefi olmuştu.

"Çocuklarınıza çığlık atmayı öğretin" diye aileleri uyaran İslam, NTV'de katıldığı canlı yayında eleştirilere ilk kez yanıt verdi.

"Çocuklar çığlık atsın bu iş biter diyen bir insanı bakan yapmazlar zaten. Öğretmek gerekir konusunda ısrarlıyım, bu bir tedbir yöntemi. Bağırmaktan korkmamalıdır, bu bir metot."

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam'ın açıklamalarının satırbaşları şöyle:

Bakan Ayşenur İslam'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle;Hazırlanan tasarı tamamen bu konuyla alakalı diyebiliriz. Aslına bakarsanız evveliyatı bir hayli eskiye dayanan bir kanun. TBMM'de geçen dönem tartışılmış. Değerli arkadaşım Ali Dedegil'e çok teşekkür etmek lazım çünkü onun önderliğinde girişilmiş bir kanun taslağı. Bizler milletvekili olduktan sonra bu dönemde arkadaşla beraber tekrar ele aldık. Adalet Bakanlığı bunu bir tasarıya çevirmeye karar verdi. Gündeme bu kadar yükselmemişken, biz Adalet Bakanımızla oturup bu konuyu konuşmaya başlamıştık. Kendi doğal akışında kanun tasarılaştırılıyor ve Meclis’e gelecek.

CEZALAR ARTIYOR

Bir cezalar artırılıyor, iki infaz yasasında düzenleme yapılıyor. Cinsel suçlarda 4’te 3 oranına geliyor. Bütün kanunu kapsayacak. İnfaz değiştirilmiş ve artırılmış durumda. Yıllar konusunda şu anda bir şey söylemiyoruz.

Muhalefete bir davetimiz olacak. Önümüzdeki haftadan sonra grup başkanvekillerini davet edeceğiz. Yasayı anlatacağız. Kendilerinden destek isteyeceğiz. Meclis tatile girmeden yasalaşmasını ümit ediyoruz, bu yönde çalışacağız.

Kapsamlı politikalar konusu bakanlığımızı ilgilendiriyor. Aile, çocuk, kadını ilgilendiren konular hiçbir zaman tek bakanlığın, hükümetin ya da devletin altından kalkacağı şeyler değildir. Birden fazla bakanlığın ortak çalışması, STK’larla çalışılması, bilim adamlarıyla çalışılması gerekir. Topyekün bir seferberlik ruhuyla hareket etmek lazım. Bizim basından çok beklentimiz var.

MEDYA NASIL GÖRÜYOR?

Olay olmadan önce önleyici tedbirler almamız halde, hiç istemediğimiz halde olay olduktan sonra tedbirler almamız lazım. Medyanın bunu tartışması lazım.

Medyadaki konuyla ilgili dilin tartışılmasını istiyoruz. Nasıl yansıtılıyor, nasıl haberleştiriliyor, halka nasıl sunuluyor. Bir otokontrol gerekir mi, sizlerin bunu tartışması gerekir. Biz bu konuda çok ciddi bir revizyona gidilmesini düşünüyoruz.

Şunu şöyle yapın, bunu böyle yapın diyecek değiliz. Bunu tartışmanızı istiyoruz.

ÇOCUK GELİNLERİN DURUMU

Çocuk gelinlerle ilgili cezalar 1 ila 3 yıldan daha yüksek. Son derece yanlış, toplumsal sorunlar doğurabilecektir. Oluşmaması, vuku bulmaması gerekir. Vuku bulursa da şiddetle cezalandırılması gerektiğini düşünüyorum.

İDAM DÜŞÜNCESİNİN ARKASINDAYIM

İdam cezası düşüncesinin halen arkasındayım. İdamla yargılanması gerektiğini düşünüyorum. Bunun tartışmaya açılabileceğini düşünüyorum. Kişilere karşı içlenen suçlarda kısas vardır.

ELEŞTİRİLMEKTEN KORKUM YOK

Eleştirilmekten hiçbir korkum yok. Eleştirinin ahlaki düzeyde olması lazım. Tam 55 dakikalık basın toplantısında çok şey söyledim. Çocuklara çığlık attırmayı öğretmek lazım cümlesi üç saniye sürüyor. Belki de bu iyi bir pr çalışmasıymış, farkına varamadım. Çocuklar çığlık atsın bu iş biter diyen bir insanı bakan yapmazlar zaten. Öğretmek gerekir konusunda ısrarlıyım, bu bir tedbir yöntemi. Bağırmaktan korkmamalıdır, bu bir metot. Pek çok ülkede çığlık atılması öğretiliyor. Ailelerden rica ediyorum. Çocuklarınıza önce yabancı mesafesini öğretin. İstenmedik bir durumda derhal etrafını haberdar etmelidir.

HADIM TEKLİFİMİZ YOK

Yasada kısırlaştırma yok, tedavi var. Çok gerekli bir konu. Tecavüzle sonuçlanmamışsa, mağdura zarar vermemişse, dışarı çıkacaksa tedavi devam etmeli. Hadım etme teklifimiz yok.

Devlet korumasındaki çocukların her birinin durumunu biliyoruz. Evlerimize kayıtlı olduğu halde evlat verdiğimiz çocuklar var. Sistemimiz içinde kayıtlı ama nerede olduğunu biliyoruz. Sorunun halının altına süpürülmesini istemem. Sayı bu kadar korkunç değil.

Otokontrol mekanizmasının kurulmasını gerektiğini söylüyorum. Programa çıkacak insanların araştırılması gerekir.

Yasada çocuk, büyük ayrımı var ama yasada her ikisini almış durumdayız.

Eminiyetin çalışması, biz gazetede gördük. Spekülü edildiği bir çalışma olmaz. Sıcak su, internet bağlanması gibi bir çalışma olmaz. Eşleri evden uzaklaştırıyoruz, belli bir süre kendi haline bırakıyoruz, adalet tarafı bakıyor. Rehabilite edecekse incelenebilir.

Adli sistemin birtakım talepleri var. Biz çocukların ve annenin durumunu düşünürüz. Anne teklifimizi reddetti. Gündüzlü bakıma almayı teklif ettik, ama bize teklif gelmedi diyor. Böyle bir teklifimiz var.

MECLİS'İN YARISI KADIN OLMALI

Kadınların Meclis’te yeterli şekilde temsil edildiğini düşünmüyorum. Meclis’in yarısının kadın olması gerekir.

Kadının iş hayatına kazandırılması, daha fazla entegre olabilmesi için çalışma yapıyoruz. İşveren olması için de çalışıyoruz. Destekler almak isteyen kadınlar web sitemizden takip edebilirler.

Biz yaptığımız bütün çalışmalarda bütün dünyanın tecrübelerini bilmeyi arzu eden bir kurumuz. Dünyanın bütün tecrübelerini çalışırız.

Sosyologların kamuda istihdamıyla ilgili düzenlemeyi bu yılın sonuna kadar yapacağız. Alacağım sosyologları hangi il ve hangi ilçede çalışacağız, onlara hangi eğitimleri vereceğiz. Bu kişiler 500 kişi civarında. 2050 kadromuz var. Soruların tespit edip, çözmeye çalışacaklar. 2014 içinde halledeceğiz."

Bu haber 705 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,125 µs