En Sıcak Konular

Füzeleri hazmedemiyorlar!

8 Mayıs 2014 11:27 tsi
Füzeleri hazmedemiyorlar! Ankara: "İşinize bakın!"

iyibilgi Ankara

Salı günü (06/05) Başbakan Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan Savunma Sanayii İcra Komitesi’nde, (Savunma Sanayii Müsteşarı İsmail Demir’in de ilk toplantısıydı.) Çin’in CPMIEC firmasıyla görüşmeleri devam eden uzun menzilli bölge hava ve füze savunma sistemi projesi kapsamında yürütülen görüşmelerin geldiği aşama hakkında kapsamlı “brifingler” sunuldu.

Bu toplantı basına daha çok siparişleri verilen ve 2018 yılına kadar Türkiye’ye teslim edilecek F-35 savaş uçakları için verilen siparişler üzerinden yansıdı. Bu da elbette çok önemli bir proje ve Hava Kuvvetleri’nin gücünü artıracak bir hamle. Ancak, dünyanın en yakından takip ve merak ettiği konu olan, “Çin füzeleri”nde gelinen nokta hayli önemliydi. Zaten önemi ertesi gün, hatta eş zamanlı olarak “küresel piyasaya” sürülen bir haber ile ortaya çıktı!

Ruslar döndü!

Ankara’nın hemen fark ettiği ve “arkasını gördüğü” bu haberin duyurdukları şunlar; 1. Ruslar füze ihalesine döndü ve yeni teklifte bulundu. 2. Çinliler şartları yerine getiremiyor ve henüz anlaşma sağlanamadı. 3. Haberin sahibi Reuters.

Bilindiği gibi Türkiye’nin füze alım ihalesinde ikinci sıradaki Fransa-İtalya ortaklığı ve üçüncü sıradaki Patriot üreticisi ABD’li Lockheed Martin şirketinin tekliflerinin geçerlilik süresi iki ay daha uzatılmış durumda. Amerika ve NATO’nun da bu füzelerin alınmasına kendilerine “teknik” nedenlerle itiraz ettikleri de biliniyor. Reuters’in “bir Türk yetkiliye” dayandırdığı haber, “Rusya, mektup yazarak yeni teklif sundu. İhale sürecinde kalmak istiyorlar” dedi. Bir başka yetkili ise Rusya’nın sunduğu fiyatın hâlâ Türkiye’nin beklentisinin üzerinde olduğunu belirtti.”

"Manidar Zamanlama"

Çin füzelerine, NATO sistemine uymayacağı mazereti ile itiraz edenlerin asıl söylemek istediklerinin, “Batı füzesi değil” olduğu görülüyor. Rus füzeleri ise Yunanistan’da, NATO sisteminden bağımsız kullanılıyor ve problem yaratmıyor. Yani Türkiye, Rus füzelerine dönerse-ki şu an için böyle bir durum olmadığı gibi, teklif bile şüpheli-Yunanistan örneği ortada duruyor. Fakat asıl mesele daha başka; “Türkiye’nin Rusya’dan füze sistemi almasının, Ukrayna krizi nedeniyle Rusya’yı ‘düşman’ ilan eden NATO’nun tepkisini çekeceği düşünülebilir. (Kaldı ki, Rusya Türkiye’nin “ortak üretim” ve “bilgi paylaşımı” şartını karşılamıyor.)

Ankara’nın cevabı: İşinize bakın!

Bugün Yeni Şafak Gazetesi’nde yayınlanan, “Füze’de Çinli firma ile yola devam” (08/05) başlıklı haberin söyledikleri; “Çinli firmanın şartname hükümlerini yerine getirip getirmediği yönündeki iddiaların ise tamamen spekülasyon olduğu ortaya çıktı. Savunma Sanayii Müsteşarlığı yetkilileri, ihalenin tamamlandığına dikkat çekerek, Rusların uzun menzilli füze projesine teklif vermesinin mümkün olamayacağını belirttiler. ‘Şu an için’ Rus firma biz de girmek istiyoruz dese de artık yeni bir ihale yapılmadan imkânsız' tespiti yaptılar.”

Anlaşılıyor ki, Türkiye’nin füzeleri isimleri tek tek listelendirilebilecek özellikle Batı’da ama Doğu’da da bulunan bir kısım ülkeyi ciddi biçimde huzursuz etmeyi sürdürüyor. Huzursuzluk Ankara tarafından da biliniyor ve bunu aşmanın tek yolu olduğu da görülüyor; “herkesin işine bakması”!

www.iyibilgi.com



Bu haber 2,553 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,587 µs