En Sıcak Konular

Gizli nükleer tesislerde patlama

8 Mayıs 2014 10:51 tsi
Gizli nükleer tesislerde patlama İran'da önceki gün yaşanan şüpheli patlamanın 311 kod adlı gizli bir nükleer santralde gerçekleştiği ileri sürüldü.

İran'ın Kazvin eyaletinde, salı akşamı büyük bir patlama gerçekleşti. Ülkenin resmi haber ajansı Fars, şiddetli sarsıntıya neden olan patlamanın akaryakıt deposunda gerçekleştiğini, olayda yaklaşık 50 yaralının olduğunu ve yangının kontrol altına alındığını duyurdu.

Ancak İranlı yetkililerin patlamanın yaşandığı yerin 2 kilometre çevresine giriş-çıkışları yasaklaması ve bölgede gizli bir nükleer santral olduğuna dair verilerin ortaya çıkması, resmi açıklamanın şüpheyle karşılanmasına neden oldu.

LAT: İRAN'IN GİZLİ NÜKLEER SANTRALİ VAR

Los Angeles Times gazetesi ise yurtdışı merkezli İranlı muhalif Halkın Mücahitleri Örgütü'nden (HMÖ) aldığı bilgilere dayandırdığı haberinde, patlamanın gizli bir nükleer santralde yaşandığını aktardı. HMÖ, Kazvin yakınlarındaki Aybek kasabasında bir nükleer tesis kurulduğunu iddia ediyor. Uluslararası bir örgüt olan Global Security (Küresel Güvenlik) de Kazvin'in 40 kilometre güneyinde, kod adı 311 olan bir nükleer tesis bulunduğunu, 3 farklı uydudan aldığı fotoğraflarla destekleyerek duyurmuştu.

FÜZELERLE KORUNUYOR

311 kod adlı merkeze dair en detaylı bilgileriyse ABD'de yaşayan İranlı Ortadoğu uzmanı Alirıza Caferzade vermişti. "İran'ın gizli nükleer programını dünyaya duyuran adam" olarak tanınan Caferzade, daha önce yaptığı açıklamalarda tesisin yapımına 2005'te başlandığını belirtmişti. İnşaatta çalışanlara "Proje açığa çıkarsa İran'ın uluslararası imajı yıkılır" gerekçesiyle gizlilik yemini ettirildiğini ve tesisin İran istihbaratı tarafından gözlendiğini ileri süren Caferzade'ye göre nükleer tesis ordu tarafından sıkı bir şekilde korunuyor ve çevresinde de füze kalkanları bulunuyor.

KAZA İLK DEĞİL

İran'ın en önmli nükleer santrallerinden Fordo'da, 2013 yılı başında bir patlamanın meydana geldiği iddia edilmişti. Özellikle İsrail basını yerin 90 metre altına inşa edilen Fordo santralindeki patlamada tüm çalışanların öldüğünü duyurmuştu. İranlı yetkililer bu iddiaları yalanlayan açıklamalar yapmıştı.

Ensonhaber.com



Bu haber 629 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,347 µs