En Sıcak Konular

Kırgızistan'ın gözü Avrasya Gümrük Birliği'nde

8 Mayıs 2014 09:44 tsi
Kırgızistan'ın gözü Avrasya Gümrük Birliği'nde Kırgızistan Başbakanı Coomart Otorbayev, ülkesinin Rusya, Belarus ve Kazakistan'ın oluşturduğu Avrasya Gümrük Birliği'ne üye olması gerektiğini söyledi. Öte yandan ülke ekonomisinin can damarı Dordoy Pazarı Sendikası yetkilileri de birliğe acil üye olunma

Moskova ve Astana'daki çalışma ziyaretinin adından Bişkek'te basın toplantısı düzenleyen Başbakan Coomart Otorbayev, Kırgızistan'ın Rusya ve Kazakistan ile ticaret hacminin birer milyar doları aştığını hatırlatarak, halkın refahını yükseltmek, ekonomiyi kalkındırmak ve Gümrük Birliği üyesi ülkelerle ticaret hacmini yükseltmek için Gümrük Birliği'ne üye olunmasının şart olduğuna işaret etti.

Hükümet olarak ülkeyi Gümrük Birliği'ne götürecek yol haritası üzerinde çalıştıklarını kaydeden Otorbayev, yol haritasını mayıs ayı sonunda Gümrük Birliği üye ülkeleri tarafından kabul görmesi halinde meclisin onayına sunacaklarını ifade etti. Otorbayev, birliğe üyelik süreci ile ilgili olarak, halkın ve meclisin yol haritasının kabul edilmesi durumunda bir yıl sonra birliğin resmi üyesi olabileceklerini kaydetti.

Birliğin siyasi olmadığını ifade eden Otorbayev, Kırgızistan ekonomisinin büyüdüğünü ve bu nedenle sınırlarında ciddi sorunlarla karşılaştıklarını belirtirken, "İşadamlarımız, Çin'den Gümrük Birliği'ne mal sokmak için iki defa gümrük vergisi ödüyor. Biri Kırgız-Çin sınırında, ikincisi Kırgız-Kazak sınırında. Önceden sadece Kırgız-Çin sınırında vergi ödeniyordu" dedi.

Bu arada, Bişkek'teki en büyük açık pazarlardan olan Dordoy Pazarı Sendikası yetkilileri, düzenledikleri basın toplantıda, Kazakistan'ın mallarını kabul etmediğini, bu nedenle binlerce iş sahibinin iflasın eşiğinde olduğunu bildirerek, hükümetten birliğe acil girmesini istedi. Sendika yetkilileri, aksi taktirde gösteriye çıkacakları uyarısı yaptı.

Kazakistan'ın güneyindeki Almatı ve Jambul eyaletlerinde yaşayan vatandaşlar özellikle, kırtasiye, otomobil parçaları, tamirat, inşaat malzemeleri ve ürünleri, kıyafet ve temel gıda ürünlerin ucuzluğu nedeniyle bugüne kadar Kırgızistan'daki pazarları tercih ediyordu. Ancak son iki yıldır Kazakistan'ın gümrük kapılarında yolcu ve mal geçişlerinin kontrolleri ağırlaştırılması üzerine iki gümrük kapısında Çin'den gelen ve Kırgızistan'da üretildiği ifade edilen malların az miktarda olsa dahi Kazakistan'a sokulmasına izin verilmiyor.

Rusya'nın Sesi



Bu haber 824 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,742 µs