En Sıcak Konular

Öcalan barışta ısrarlı

8 Mayıs 2014 08:39 tsi
Öcalan barışta ısrarlı HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, Abdullah Öcalan'la İmralı'da yaptıkları görüşmenin detaylarını anlattı.

Pervin Buldan, barış sürecinin seyri konusunda olumlu bir havaya girildiğini söyledi. "Öcalan'la devlet arasındaki görüşmede muhtemelen bir konsensus sağlandı" diyen Buldan, çözüme ulaşılacağına dair umutlu olduklarını ifade etti.

HDP Grup Başkanvekili Buldan, Abdullah Öcalan'la İmralı'da yaptıkları görüşmenin detaylarını Akşam'a anlattı. Öcalan'ın süreçte çok ısrarlı olduğunu söyleyen Buldan'ın değerlendirmeleri şöyle:  

DEVLETLE GÖRÜŞME OLUMLU

- Sürecin devam etmesi konusunda Öcalan çok kararlı. Son yaptığımız görüşme en olumlu ve en moralli yapılan toplantıydı. Bunu da şuna bağlıyoruz; Öcalan bir sefer değil, yerel seçimlerden sonra devlet heyeti ile iki kez görüştü. Muhtemelen taleplere ilişkin, olması gerekenlere ilişkin Öcalan ve devlet heyeti aralarında bir konsensüs sağladılar. Ben Öcalan'ın moralinden ve süreç konusundaki ısrarından bu izlenimi aldım. Her zaman olduğu gibi adımların acil atılması konusunda bir beklenti var ama Öcalan biraz daha umutlu. Devlet yetkilileriyle yaptığı görüşme de olumlu geçmiş görünüyor.

İKİ YASADA MUTABAKAT

- (Mutabakata mı varılmış?) Evet, evet, iki yasa çıkarılması konusunda Öcalan çok ısrarlı. Daha önce de yasalar öneriyordu, müzakere çerçeve yasası diyordu, Hakikatleri Araştırma Komisyonu'nun kurulması yönünde çok yoğun çaba gösteriyordu. 'Mutlaka çıkması gerekir' diyordu ama bu görüşmede iki tane yasadan bahsetti. 'Bu iki yasa çıkarsa Kürt sorunu bu çerçevede çözüme kavuşacak' dedi. Gözlemlerimiz konusunda şunu söyleyebilirim ki; bu konuda olumlu bir hava var. O yüzden ben de mutluyum. Sürecin sorunsuz bir şekilde çözüme kavuşacağına dair umudum var.

3 BAKANLA GÖRÜŞME TALEBİ

- Sadece Adalet Bakanı ile değil, İçişleri Bakanı Efkan Ala ve Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay'ın birlikte katıldığı, bizim de heyet olarak gidebileceğimiz bir toplantı teklif ettik. Önerimize "Ayarlamaya çalışacağız" yanıtı verildi. Onlar da yoğunlar, biliyoruz ama bu ertelenemez bir durum Adadaki izlenimimizi, Öcalan'ın beklentilerini, hepimizin beklentilerini tartışıp bir yol haritası belki çizebiliriz.

6 AYRI MEKTUP YAZDI

Öcalan; Kandil, KCK, BDP, HDP, Demokratik İslam Konferansı'na ve Şakran Cezaevi'nde yatan Nesrin Akgün'e mektup yazdı. Mektubu alınca Şakran'a götürüp ben teslim edeceğim. Genel Kurul'da (5 Mayıs) Adalet Bakanı'na sordum. "Bir iki gün içerisinde mektuplar gelir" dedi. Gelirse öncelikli olarak Kandil'e gideceğiz, mektubu götüreceğiz. Aynı zamanda KCK yetkilileriyle süreç değerlendirmesi yapacağız. Kandil de bir değerlendirme yapıp, bir süre sonra İmralı'ya gönderilmek üzere bir mektup kaleme alır.



Bu haber 969 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,686 µs