En Sıcak Konular

AK Parti B planı için Abdullah Gül'e sarıldı!

7 Mayıs 2014 14:51 tsi
Erdoğan'ı Köşk'e çıkarmaya hazırlanan AK Parti'de Cumhurbaşkanlığı seçimleri sonrası hangi senaryolar masada? Radikal yazarından çarpıcı kulis...

Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi AK Parti'deki Köşk ve Başkanlık Sistemi hesaplarını köşesine taşıyan Radikal gazetesi Ankara Temsilcisi Ömer Şahin hükümetin B planını ve masadaki diğer senaryoları yazdı.

Erdoğan'ın Köşk'e çıkması durumunda AK Parti'nin gücünü koruyabilmesi için Abdullah Gül'e ihtiyacı olduğu yönünde bir eğilimin parti içinde giderek güç kazandığını kaydeden Ömer Şahin "AK Parti yönetimi, Erdoğan Çankaya'ya çıktığında Gül'süz bir parti liderliğinin tabanda ve seçimde sıkıntılar doğuracağını düşünüyor." dedi.

İşte Ömer Şahin'e göre AK Parti'deki Köşk senaryoları:

KASIMA KADAR BÜLENT ABİ:

Başbakan Erdoğan 10 ya da 24 Ağustos’ta ‘köşk’e çıkar. Başbakanlıktan istifa etmek zorunda olacağı için hükümet düşer. Cumhurbaşkanı Erdoğan, hükümeti kurma görevini Bülent Arınç’a verir.

GÜL KONGREYE GİDER:

Erdoğan ‘köşk’e çıkarsa AK Parti Genel Başkanlığı da boşalıyor. AK Parti’yi kongreye Erdoğan’ın partideki vekili Mehmet Ali Şahin götürür. Kongrenin 45 gün içerisinde yapılması gerekiyor. Eylül ayında yapılacak kongrede parti yeni genel başkanını seçmek zorunda. Gül, kongreye tek aday olarak girer ve partinin yeni lideri olur.

KASIMDA ERKEN SEÇİM:

Gül’ün başbakanlığına tek engel milletvekili olmaması. Gül’ün önünde iki seçenek bulunuyor. Ya ‘Bayburt modeli’ ya da erken seçim. Gül’ün normal seçimle Kayseri milletvekili olarak Meclis’e girmek isteyeceği tahmin ediliyor. Bu durumda kasım ayında erken seçime gidilir. Sandığa zamanından niye erken gidildiği halka izah edilir. Seçim otobüsünün üzerine Gül çıkar ve beklendiği gibi sandıktan zaferle çıkılırsa Gül yeni dönemde hükümeti kurar.

GÜL 3 DÖNEMİ KALDIRIR:

Birçoğu partinin yıldız ismi 73 kişiyi kapsayan ‘3 dönem kuralı’nın kaldırılmayacağı açıklanmıştı. Başbakan Erdoğan, “Benim dönemimde kalkmayacak” diyerek sözünü tutmuş oldu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan sonrasında ise şartlar değişmiş oluyor. Eylül ayındaki kongre ya da MKYK’da bu sınırlama kalkar. Yeni lider Abdullah Gül’ün bu isimlerden bazılarıyla yoluna devam etmek istediği bilindiği için partideki üç dönem kuralının değişeceğine kesin gözüyle bakılıyor.

VEKİLLİK SÜRESİ 5 YILA ÇIKAR:

Başbakan Erdoğan, milletvekilliği süresini 5 yıldan 4 yıla indirmekle hata yaptıklarını itiraf etmişti. Erdoğan sonrasında sürenin yeniden 5 yıla çıkarılması planlanıyor. Bu durumda mevcut milletvekillerinin ‘hak kaybı’ itirazlarının azalacağı ve erken seçim kararına daha rahat oy vereceği hesaplanıyor.

Bu haber 483 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,477 µs