En Sıcak Konular

'Türkiye'yi dahil etmeye çalışacağız'

6 Mayıs 2014 17:49 tsi
'Türkiye'yi dahil etmeye çalışacağız' "(AB ile STA görüşmeleri) Türkiye kesinlikle bütün görüşmelerden haberdar olacak. Türkiye'yi bu görüşmelere dahil etmeye çalışacağız"

ABD Ticaret Bakan Yardımcısı Arun Kumar, AB ile yürütülecek Serbest Ticaret Anlaşması görüşmelerinden Türkiye'nin haberdar edileceğini, bu görüşmelere Türkiye'nin de dahil edilmesine çalışacaklarını belirtti.

ABD'den ağırlıklı olarak sağlık sektöründe faaliyet gösteren 17 firma, 4 günlük Türkiye programı kapsamında İzmir'e geldi. Program kapsamında Bakan Yardımcısı Kumar ve ABD'in Ankara Büyükelçiliği Ticaret Müşaviri Micheal Lilly, İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş'ı ziyaret etti.

Ziyarette Demirtaş'ın ABD ile Avrupa Birliği arasında gelecek aylarda imzalanması beklenen Serbest Ticaret Antlaşmasına (STA) dikkat çekmesi ve Türkiye’nin bu süreçte dışarıda bırakılmaması gerektiğini belirtmesi üzerine Kumar, görüşmelere Türkiye'nin de dahil edilmesi yönünde çaba göstereceklerini ifade etti.

Kumar, "Türkiye kesinlikle bütün yapılan görüşmelerden haberdar olacak. Türkiye'yi bu görüşmelere dahil etmeye çalışacağız. Türkiye bu konunun dışında tutulmayacak" dedi.

Gelecek hafta iki ülke bakanlarının katılımıyla Washington'da, Türkiye-ABD stratejik ortaklığını konu alan bir toplantı yapılacağını kaydeden Kumar, iki ülkenin de ihracatını artırmak istediğini vurguladı.

Kumar, şöyle konuştu:

"Başkanımız ihracatımızı arttırmamız için bize baskı yapıyor. Tabii ki bu ihracat artışında Türkiye’nin çok önemli bir yeri olacak. ABD’li firmaların Türkiye ile kuracakları işbirliği çevre ülkelerin pazarlarından da pay almasını sağlayacaktır. Önümüzdeki hafta Afrika’ya gidiyoruz. Bu kıtada da Türkiye ile işbirliğini çok yararlı görüyoruz.” 

Oda Başkanı Demirtaş ise 20 yıl önce İzmir’de ABD Konsolosluğu bulunduğu fakat daha sonra bunun kaldırıldığını belirterek İZTO'nun yeni binasında konsolosluk ve ticaret müsteşarlığı için oda vermeye hazır olduklarını belirtti.

ABD ile İzmir arasındaki ticaretin 1.3 milyar doları bulduğunu kaydeden Demirtaş bu hacmin mutlaka arttırılması gerektiğine işaret etti.

Sağlık alanında İzmir’in marka kent olma iddiasını sürdürdüğünü ifade eden Demirtaş, İzmir’de bir kanser hastanesi açmak için Houston Üniversitesi ile fizibilite çalışması yaptıklarını, yakın dönemde iki ülkenin sağlık sektörlerinin üst düzey ilişki içine gireceğini dile getirdi.

İzmir'de firmalarla ikili görüşmelerde bulunan ABD'li 17 şirketin daha sonra İstanbul ve Ankara’ya geçeceğini, toplam 400 Türk firmasıyla görüşme yapılmasının öngörüldüğü kaydetti.

AA



Bu haber 881 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,489 µs