En Sıcak Konular

Babacan: Carı açığın anlamı...

6 Mayıs 2014 16:35 tsi
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, "Türkiye gibi birçok ülke, Hindistan, Brezilya ve Endonezya politikalarını düzeltmek noktasında yeni şartlara göre doğru adımları doğru yönde attı. Amerikan ekonomisindeki toparlanmayı iyi buluyorum" dedi.

OECD Bakanlar Konseyi toplantısında konuşan Babacan, küresel ekonomi için önemli olanın, 2007-2008'de yaşananlardan bu yana kötü günlerin geride kaldığını belirterek, "Özellikle gelişmiş ülkelerde bir toparlanma söz konusu. Birçok ülke büyüme konusunda umutsuzdu ancak bu büyüme nihayetinde gerçekleşmeye başlıyor" değerlendirmesini yaptı.

Gelişen ülkelerde büyümenin ne kadar sürdürülebilir olduğunu henüz bilmediklerine işaret eden Babacan, büyümeyle ilgili birçok alana bakmak gerektiğini ifade etti. Babacan, "Büyümenin finansal, sosyal, yapısal ve çevresel olarak sürdürülebilirliği, takip edilmesi ve gelecek için adımlar atılması gereken konular arasında. Gelişen ülkeler muhtemelen gelecek 10 yıl için geçmiş 10 yıla göre daha düşük büyüme rakamlarına sahip olacaklar. OECD'nin son raporuna baktığımız zaman bazı gelişen büyük ülkeler için büyüme rakamlarının düştüğünü görüyoruz. Diğer taraftan gelişen ülkeler için büyüme ortalamasına baktığımız zaman gelişen ülkelerden daha yüksek olduğunu görüyoruz. Küresel ekonomideki büyümenin ekseriyeti ve dinamizm, gelişen ülkelerden kaynaklanıyor" diye konuştu.

Babacan, 90'lı yıllara nazaran gelişen ülkelerin daha düşük kamu borçları bulunduğunun altını çizerek, bu ülkelerin artık daha güçlü ve dirençli bir bankacılık sistemlerine sahip olduklarını belirtti. Gelişen ülkelerin çoğunun esnek döviz kuru rejimini uyguladıklarını söyleyen Babacan, bu ülkelerin aynı zamanda daha yüksek seviyede döviz rezervine sahip olduklarına dikkati çekti.

Cari açıkla ilgili bir soruyu cevaplayan Babacan, gelişen ülkeler içinde yüksek cari açığa sahip ülkeler olduğuna işaret etti. Babacan, şunları kaydetti:

  "Geçen mayıs ayından beri gelişen ülkelerdeki dalgalanmalar diğer ülkelerden daha yüksek seviyede seyrediyor. Türkiye cari açığı yüksek olan ülkelerden birisi. Bu cari açık da finansal bazı gereksinimler olduğu anlamına geliyor. Türkiye gibi birçok ülke, Hindistan, Brezilya ve Endonezya politikalarını düzeltmek noktasında yeni şartlara göre doğru adımları doğru yönde attı. Amerikan ekonomisindeki toparlanmayı iyi buluyorum. Avro bölgesi yapısal ekonomik reformları, merkez üssü olarak değerlendirildi ancak artık bu durumdan bahsetmiyoruz. Avro bölgesi ülkeleri için temel olan şey yapısal reformların gerçekleştirilmesidir."

AA



Bu haber 518 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,910 µs