En Sıcak Konular

Avrupa'nın enerji güvenliği 3 ülkeye teslim

6 Mayıs 2014 14:40 tsi
Avrupa'nın enerji güvenliği 3 ülkeye teslim "İşbirliğimizin sonucunda bu üç ülke bölgedeki enerji güvenliğini sağlayacaktır. Gelecekte bu üç ülke Avrupa’nın enerji güvenliğini sağlayacaktır. Bugün, burada konuşulan konular dünya ve Avrupa için büyük önem taşıyor"

Gürcistan Cumhurbaşkanı Giorgi Margvelaşvili, "Bu tarihi zirve, ülkelerimizin ekonomisini, refahını ve tüm bölgenin istikrarını olumlu yönde etkiliyor" dedi.

Margvelaşvili, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Türkiye-Gürcistan-Azerbaycan Üçlü Zirvesi Toplantısı’nın ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Margvelaşvili, Cumhurbaşkanı Gül, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Alieyev ve tüm katılımcıları ağırlamaktan memnuniyet duyduğunu ifade ederek, on milyonlarca insanın bu zirvenin meyvelerinden faylalanacağını söyledi.

Zirvenin temelini atan Gül'e ve bu fikre destek vererek zrivenin gerçekleşmesine katkıda bulunan Aliyev'e teşekkür eden Margvelaşvili, zirvede, ülkeler arasında kurululan işbirliği hakkında konuştuklarını söyledi. Margvelaşvili,"Bu tarihi zirve ülkelerimizin ekonomisini, refahını ve tüm bölgenin istikrarını olumlu yönde etkiliyor" dedi.

 Halen devam eden Hazar Denizi, Karadeniz ve Akdeniz'i birbirine bağlayacak önemli projeler hakkında da konuştuklarını belirten Margvelaşvili, bu işbirliğinin daha da geliştirilmesininin önemine dikkati çekti.

-Enerji güvenliği-

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ise "İşbirliğimizin sonucunda bu üç ülke bölgedeki enerji güvenliğini sağlayacaktır. Gelecekte bu üç ülke Avrupa’nın enerji güvenliğini sağlayacaktır. Bugün, burada konuşulan konular dünya ve Avrupa için büyük önem taşıyor" dedi.

Aliyev, üçlü zirvede ülkeler arasında karşılıklı işbrliklerinin görüşüldüğünü belirterek, "Ama bu toplantının esas neticesi, dostluk ve kardeşlik üzerine kurulu ilişkilerinin bir daha doğrulanmış olmasıdır" diye ekledi.

 Gaz ve enerji konularının da ele aldıklarını ifade eden Aliyev, zirvenin  dünya medyasında büyük bir merak doğurduğunu ve uluslararası sonuçları olan bir zirve olduğunu söyledi. Aliyev, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Geçen yıl Bakü’de Şahdeniz 2 Projesi'ne start verildi. Şahdeniz 2 Trans Anadolu ve Trans Adriyatik gaz hatlarının inşası, Avrupa’nın en önemli enerji projesidir. Bu projelerin en küçüğü 45 milyar dolar seviyesinde olacaktır ve bu projeyle Avrupa’nın enerji güvenliğini sağlamış olacaktır. Bu projelerle yeni istihdam ve yatırım alanları doğacaktır. Ülkelerimizin her birine yabancı yatırım düzeyi artacaktır.

Bizim bütün girişimlerimizin temelinde halklarımızın temel iradesi ve güçlü bir siyasi irade bulunur. Bu temel üzerine bu ilişkileri kurarız ve bu projelerle işbirliğimizi zenginleştiririz. Bugün burada sergilenen birlik dünya medyasında evrensel bir anlam taşımaktadır."

AA



Bu haber 1,037 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,451 µs