iyibilgi Ankara " /> iyibilgi Ankara "/>

En Sıcak Konular

Vampir-ısıran

6 Mayıs 2014 12:36 tsi
Vampir-ısıran "Yeni KAN" haberleri ne demek istiyor? iyibilgi Ankara

iyibilgi romanya

Günün en önemli/değerli değil belki ama en ilgi çekici haberi herhalde, ABD'li bilim insanlarının bilim kurgu filmlerini aratmayan 3 deneyi, gençlere ait kanın yaşlılar için 'gençlik iksiri' olabileceğini ortaya koyarak, vampir efsanelerini haklı çıkartması olsa gerek.

"Stanford Üniversitesi'ndeki ilk deneyde, yaşlı ve genç farelerin dolaşım sistemleri birbirine bağlandı. Ayrıca yaşlı farelere düzenli olarak genç farelerin kanı enjekte edildi.

Nature dergisinde yayınlanan deney sonucunda, kan nakli yapılan yaşlı farelerin beynin aktiviteleri ve hafızaları güçlendiği, yaş nedeniyle zayıflayan koku alma yetileri de eski keskinliğine kavuştu. Harvard Üniversitesi'nde yapılan diğer iki deneyde ise yine genç farelerden alınan kan enjekte edilen yaşlı farelerin kas gücü ikiye katlandı. Uzmanlar, sonuçların gelecekte Alzheimer tedavisinde önemli olabileceği kanısındalar."  (Hürriyet, 06/04)

KAN-SIZ'LIK!

"Yeni" kan'ın insanları hastalıktan ve yaşlılıktan koruduğuna ilişkin ilk bilgiler/denemeler 2500 yıldan fazla geriye gider. Elbette "kan, gençlik" ifadeleri açık biçimde "ölümsüzlük ve vampirizm"e gönderme yapar. Yalnız bu haberde-ki insanlık tarihi içinde asla yeni bilgi sayılamaz-"aracı" var! Yani Vampir emer, işlem biter. Sivrisinek emer, biter. Burada aracı ve aktarım var. Yani "aynı temel" üzerinde yükselen binanın bir başka katıdır söz konusu olan.

"Neden tereddüt ediyorsunuz, neden hareketsiz kalıyorsunuz?
Kılıçlarınızı çekin ve onun yaşlanmış kanını akıtın;
Siz, avuçlarınızda, babanızın yaşını ve yaşamını taşıyorsunuz…
Babanıza yardım edin, silahınızın gücüyle yaşlılığını uzaklaştırınız;
Göğsüne demiri sokup, çürümüş kanını akıtın…" (Ovidius, Metamorfozlar)

Bir başka örnek; "Papa VIII. İnnocentius'un gücü süratle kaybolmaktaydı; hep uyku halinde olan bu yüce insanın bazı günler öldüğü sanılırdı. Sonunda İsrailli bir hekim genç bir insanın kanının nakledilmesini önerdi; ve gençten yaşlıya kan aktarıldı; üç genç adamdan alınan kanın aktarımı üç gün boyunca sürdürüldü ama sonuç alınamadı ve Papa 25 Nisan 1492'de öldü:" (Sismondi.)

"Damar içi uygulamalar"ın ya da daha açık ifadeyle kan akıtma, damar içine bir başka madde verme veya kan aktarmanın altın dönemi 17. Yüzyıl. Akla kanla ilgili gelen hemen her şey yapılıyor. Kan aktarma uygulanıyor ama kan akıtma, kandan kurtulma da var. Yaygın uygulanıyor. Bu dönemde "kan"la ilgili din adamları da konuşmaya başlıyor ve işte "gençleştirme, iyileştirme" için kan nakli de baş konulardan biri.

Tabii ilk hayvanlarla başlanıyor ve ilginç nokta şu; sadece hastalık, yaşlılık iyileştirmek için değil, "huy düzeltmek, değiştirmek" için de kan nakli yapılıyor. İnsana ilk kan nakli 1667. Hayvandan insana yapılıyor.

Gerçekleştiren kişinin (Jean Denis) kaleminden okumak ister misiniz; "İlk deney 15 yaşında bir çocuğa uygulandı. Ateşli hastalık sonucu bir türlü kendine gelememiş, çok kez kanı akıtılmıştır. Saat beş sularında dirseğine yakın bir damar açılarak 90 gr. kan alınmıştır, siyah ve yoğundu. Çocuğa vakit kaybetmeden 240 gr. kuzu kanı aktarılmıştır. Uykuya dalan çocuğun burnundan saat dört sularında birkaç damla kan gelmiştir. Üç gün uyuyan hasta, daha sonra tamamen iyileşmiştir."

Bu fikrin nereden doktorların aklına geldiği iyi bir soru: anneden! Karnındaki bebeği nasıl, hangi yoldan besliyorsa o dönemde kan aktarımı fikri buradan doğmuş, ardından da "sadece insandan insana" tezi ortaya çıkmış. Akıllıca ama sebebi öyle değil, "ya hastanın boynuzları çıkarsa" delili de var işin arkasında. Sonra kan aktarmacılar ile hayırcıların çekişmesi, daha 17.yy bitmeden, işlem yasaklanır.Tam 150 yıl boyunca da öyle kalır. 19.yy'da fikir geri gelir ve günümüze ulaşır.

Kan dökme, kan emme, kan aktarma vs. tüm bu işlemler özellikle "tazelik ve gençlik" bağlamında ele alındığında, başta da söyledik aleni olarak "vampirizm ve ölümsüzlük"le rabıtalanır. İsimleri global efsanelere dönüşmüş üniversitelerin yaptığı "kan" araştırmaları, son 5 yıldır "vampirizm, kan(cılık), vb." dizi, kitap, popüler kültür ürünleri ile haşır neşir kuşakların üzerine boca edildiğinde, ortaya çıkacak tablo daha da "garip" kuşaklar yaratabilir. Meseleye "farklı açı"dan bakmak gerekiyor...

Bu "tıp"la ilgili bir tartışma değil! "Ruh"la ilgili bir tartışma. "Kan, ölümsüzleştirir" fikri, öznesizdir! Kimi?..

www.iyibilgi.com



Bu haber 3,394 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,348 µs