iyibilgi Ankara" /> iyibilgi Ankara"/>

En Sıcak Konular

Buluşan üç, izleyen 20+ ülke!

6 Mayıs 2014 11:20 tsi
Buluşan üç, izleyen 20+ ülke! ‘Günlük’ basın, magazin haberleri ile bakan savunmalarından yıkılıyor ama ‘önemli haber’ ilk bakışta sıradan bir ajans haberi gibi duran bir başka başlıkta… iyibilgi Ankara

“Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye-Gürcistan-Azerbaycan Üçlü Zirvesi'ne katılmak ve Gürcistan'da resmi temaslarda bulunmak üzere dün Tiflis'e gitti.” Neden önemli sorusunu yanıtlarını maddelendirelim;

1. Gürcistan, Avrupa merkezindeki gerilimin, Ukrayna krizinin doğu yakasındaki eşiğini oluşturuyor. Doğu yakasında daha içeride bir kriz patlarsa da, Batı yakasındaki çıkışını.
2.  Bakü-Tiflis- Ceyhan Petrol ve Bakü-Tiflis- Erzurum Doğalgaz Boru Hatları ile Bakü-Tiflis- Kars Demiryolu ve Trans Anadolu Doğalgaz Hattı gibi stratejik öneme sahip projelerin göbeğinde duruyor.
3.  Gürcistan, Rusya’nın “sinir uçlarından biri” olan Güney Kafkasya kadar Kuzey Kafkasya’yı da etkiliyor.
4. Bu toplantı Azerbaycan’ın “yeni” jeo-politik durumunun izlendiği zamanlama ile de ilgili. Bakü, sadece Rusya’nın değil şu sıralar Batı’nın ABD’nin de gözdesi ve gönlünü kırmamaya herkes özen gösteriyor.
5. Bu hat aynı zamanda Ermenistan demek. Türkiye’nin yeni Ermenistan açılımı da da bu dosyaya dahil. Ancak Erivan bir yandan da Rusya ve İran demek!
6. Ermenistan konusu da toplantıda-resmen söylenmese bile-gündeme gelecek. Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin açılımı, Rusya ve ABD için ne ifade ediyor sorusu önemli.
7. Azerbaycan-Ermenistan ilişkilerinin hal yoluna konulması da bu zincirin halkalarından biri. Olumlu-olumsuz halleri yukarıdaki her halkayı etkiliyor.

Cumhurbaşkanı Gül’ün resmi açıklamaları, “Güney Kafkasya'da barış, istikrar ve refahı pekiştirmeyi amaçlandığını” gösteriyor ki, bu doğru. Ama şu söz de not edilmeli; “Ayrıca güncel bazı bölgesel ve küresel konuları ele almayı planlıyoruz".

www.iyibilgi.com



Bu haber 1,969 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,688 µs