En Sıcak Konular

Güney Sudan'da güvenlik koridoru anlaşması

5 Mayıs 2014 23:07 tsi
Güney Sudan Hükumeti ve muhalifler, insani yardımların ulaştırılması için güvenlik koridorları açılması konusunda anlaştı.

 Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da imzalanan anlaşmaya göre, ülkedeki çatışmalardan en çok zarar gören bölgelere insani yardım ulaştırılması için güvenlik koridorları açılacak.

Hükumetler Arası Kalkınma Otoritesi (IGAD) ara buluculuğunda varılan anlaşmayı, müzakere heyeti başkanları Neyal Ding Güney Sudan Hükumeti, Taban Ding de muhalifler adına imzaladı.

Anlaşmanın uygulanması ve insani yardımların ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması konusunda gerekli işbirliğini yerine getirecekleri taahhüdünde bulunan Neyal Ding, geri kalan anlaşmaların da bir an önce imzalanması için büyük çaba sarf ettiklerini dile getirdi.

Muhalifler adına anlaşmayı imzalayan Taban Ding ise anlaşmanın uygulanması konusundaki kararlılıklarını ifade ederken, hükumetten de bu durumu sekteye uğratacak adımlardan kaçınmalarını istedi.

Güney Sudan'da tarafların vardığı bu anlaşmanın Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un ülkeye yapacağı ziyaretten bir gün önce yapılması dikkati çekti.

Güney Sudan Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit'in, 16 Aralık 2013'te görevden aldığı yardımcısı Riek Machar'ı darbe girişiminde bulunmakla suçlamasının ardından ordu ile Machar yanlıları arasında çatışmalar başlamıştı.

Krize çözüm bulunması amacıyla hükumet yetkilileri ile Machar'a bağlı heyetler arasında Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da 3 Ocak'ta başlayan ve IGAD'a bağlı ara bulucu heyetin gözetiminde yürütülen müzakerelerin ilk turu kapsamında, 23 Ocak'ta çatışmalara son verilmesini öngören anlaşma imzalanmış ancak kağıt üzerinde kalmıştı. Taraflar ise bu konuda birbirlerini suçlamıştı. 

AA



Bu haber 526 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,881 µs