En Sıcak Konular

Vatikan'daki çocuk istismarları mercek altında

5 Mayıs 2014 16:20 tsi
BM İşkenceye Karşı Komite, Vatikan'daki çocuk istismarları dahil, insanlık dışı muameleyle ilgili pekçok konuyu periyodik incelemede ele alıyor

Birleşmiş Milletler (BM) İşkenceye Karşı Komite, Vatikan'daki çocuk istismarları dahil, insanlık dışı muameleyle ilgili pekçok konuyu Vatikan'ın periyodik inceleme toplantısında ele alıyor.

Komite, Vatikan'ın İşkenceye Karşı BM Sözleşmesi'ni imzaladığı 2002'den bugüne kadar ilk kez bu ülkedeki durumu inceliyor. Toplantı sırasında Vatikan heyetine, Vatikan'da yaşanan çocuk istismarları hakkında ifade vermek isteyenlerin Kilise otoritereleri tarafından cezalandırılmayacaklarının garanti edilip edilmeyeceği, kaç Vatikan vatandaşının benzer suçlardan yargılandığı veya yargılanmakta olduğu, benzer olayların bundan sonra da yaşanmaması için alınan önlemler ve istatistiki bilgiler soruldu.

Toplantıda konuşan Vatikan'ın BM Cenevre Ofisi nezdindeki Büyükelçisi Silvano Tomassi, sözleşmenin sadece Vatikan devleti sınırları dahilinde hüküm doğurduğunu belirterek, Vatikan'la ilgili küresel çocuk istismarı skandallarıyla ilgili eleştirilerden kaçınmaya çalıştı.

Heyetin, yöneltilen soruları yarın da devam edecek toplantıda yanıtlaması bekleniyor. İşkence'ye Karşı Komite'nin incelemeye ilişkin raporunu 23 Mayıs'ta kamuoyu ile paylaşması öngörülüyor.

Bununla birlikte, Birleşmiş Milletler (BM) Çocuk Hakları Komitesi de ocak ayında Vatikan'la ilgili hazırladığı raporunda, Vatikan'ın aldığı kararlarla son 10 yılda papazlara, onbinlerce çocuğa tecavüz ve tacizde bulunma ortamı sağladığını belirtmişti.

Raporda, çocuk istismarında bulunmakla suçlanan bütün rahiplerin Vatikan tarafından derhal görevden uzaklaştırılması gerektiği ifade edilmişti.

Yüzölçüm olarak dünyanın en küçük devleti konumundaki Vatikan'da binden daha az kişi yaşıyor.

AA



Bu haber 567 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,231 µs