En Sıcak Konular

Doğu Karadeniz'den yapılan ihracatta artış

5 Mayıs 2014 14:07 tsi
DKİB Başkanı Gürdoğan: "Bu yılın ocak ve nisan aylarında gerçekleştirilen ihracatta geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8,4 artış yaşandı"

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, bu yılın dört aylık döneminde gerçekleştirilen ihracatta geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8,4 artış yaşandığını bildirdi.

Gürdoğan, yaptığı yazılı açıklamada, yetki alanlarında bulunan Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane'den bu yılın ocak-nisan ayları arasında 520,5 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini belirtti.

Geçen yılın aynı dönemine göre ihracatta yüzde 8,4 artış yaşandığını ifade eden Gürdoğan, ihraç edilen ürün sıralamasında 244 milyon 278 bin dolar ile fındık ve mamullerinin birinci, 118 milyon 633 bin dolarla yaş meyve sebze ürünlerinin ikinci, 73 milyon 119 bin dolarla madencilik ürünlerinin üçüncü sırayı aldığını vurguladı.

Gürdoğan, bölgeden söz konusu dönemde 93 ülkeye ihracat gerçekleştirildiğini, en fazla ihracat yapılan ilk beş ülkenin sırasıyla Rusya Federasyonu, Gürcistan, Almanya, İtalya ve Çin Halk Cumhuriyeti olduğunu kaydetti.

Bölge ihracatını aylar bazında değerlendiren Gürdoğan, şöyle devam etti:

"Ocak ayında düşüşle başlayan ihracatımız, şubat, mart ve nisan aylarında bir önceki yıla oranla yükseliş trendine girdi ve artış göstermeye devam etti. En çok ihracat yaptığımız ülkelerden Rusya Federasyonu'na yönelik ihracatımızda yüzde 21, Gürcistan'a yönelik ihracatımızda yüzde 13 ve Almanya'ya yönelik ihracatımızda da yüzde 8 oranında artış yaşandı."

- İhracatçı bürokrasinin iyileştirilmesini bekliyor

Gürdoğan, bölge ihracatının yakaladığı artış trendinin devam edebilmesi için bazı sorunların bir an önce çözüme kavuşturulması gerektiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Özellikle tarımsal ürün ağırlıklı profile sahip bölge ihracatında, ihracatçıların yoğun sorun yaşadığı bürokrasi kademelerindeki sorunlar çözülmeli. Bölgemize yeterli miktarda Rusya Federasyonu'na geçiş belgesi tahsis edilmemesinden kaynaklanan sorunların ivedilikle çözülmesi gerekmektedir. Bürokrasinin, geçmiş yıllarda yaşanan küresel ölçekteki krizin etkilerinin hızlı düzelmeye başladığı, dünyanın önde gelen ülke pazarlarından yeterli payı alabilmesi için ihracatçımızın önünü açacak, ihracatçıyı teşvik edecek tedbirleri alması gerekir. İhracatın gelişmesi çağın gerektirdiği teknolojik imkanlar ölçeğinde ihracatçıya hizmet vermelerine bağlıdır."

-Rekabet için destek

Yurt dışı piyasalarda rakip ülke ihracatçıları ile Türk ihracatçılarının boy ölçüşebilmesi için bürokrasi mekanizmasında da aynı eşdeğerde hizmet almaları gerektiğine işaret eden Gürdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İhracatı teşvik etmede en maliyetsiz, yani sıfır maliyetli teşvik enstrümanı olan bürokrasinin iyileştirilmesi, ihracatçımızın en çok serzenişte bulunduğu sorunların başında yer almaktadır. Bundan dolayı özellikle tarımsal ürün ihracatı aşamalarında yaşanan bürokratik prosedürlerin günümüz teknolojik imkanları eşdeğerinde iyileştirilmesi siyasilerden en öncelikli beklentimizdir."

Gürdoğan, Türkiye'den en kısa sürede kara yolu ile Rusya Federasyonu'na ulaşımı sağlayan Kazbegi-Verhni-Lars kapısından  ihracatçıların sevkıyata başlayabilmeleri için hala bölgeye yeterli ve sürekli geçiş belgesi tahsis edilmediğine dikkati çekti. Birlik olarak ihracatçıların Rusya Federasyonu'na geçiş belgesiz giriş yapabilmesini sağlayacak öneride bulunduklarını dile getiren Gürdoğan, konunun Rus makamları ile müzakere edilmesini beklediklerini kaydetti.

AA



Bu haber 547 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,057 µs