En Sıcak Konular

Hızır acil Türkiye

5 Mayıs 2014 08:30 tsi
Hızır acil Türkiye
Türkiye, 2013'te de yardım elini dünyanın dört bir yanına uzattı.

Kalkınma yardımında yüzde 29.7'lik artış, Avrupa'da liderlik getirdi... Zordaki ülkelere 2013 itibariyla 3 milyar 276 milyar dolarlık destek sağlayan Türkiye, acil yardımlarda da dünyada başı çekiyor.

Türkiye, 2013'te de yardım elini dünyanın dört bir yanına uzattı. Rakamlara göre; 2002'de 86 milyon dolar olarak belirlenen yardım miktarı, 2013 sonu itibariyla 3 milyar 276 milyar dolara ulaştı. Geçen yıla oranla yüzde 29.7'lik bir artış gerçekleşti. Bu oran, Türkiye'ye 'artış miktarı' bakımından dünya ikinciliği ve Avrupa birinciliği getirdi. Türkiye, OECD üyeleri arasında Japonya’nın ardından ikinci sıraya yerleşti.

EN ÇOK ORTADOĞU'YA

Tutar olarak en yüksek yardımı 31 milyar 545 milyon dolarla ABD yaptı. TİKA’nın son verilerine göre kalkınma yardımlarının yüzde 46.6’sı Ortadoğu’ya, yüzde 31’i Afrika’ya, yüzde 18’i Güney ve Orta Asya’ya ve yüzde 3’ü Balkanlar ile Doğu Avrupa ülkelerine yapıldı.

DRAMLARA HEMEN MÜDAHELE

Türkiye’nin resmi kalkınma yardımlarından en çok yararlanan ülkeler de büyük dramların yaşandığı Suriye, Mısır ve Afganistan oldu.

EMPERYALİST DÜŞÜNCE YOK

Türkiye'nin yardımlarını tamamıyla insani amaçlarla gerçekleştirdiğinin altını çizen Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Emrullah İşler, "TİKA aracılığıyla yaptığımız kalkınma yardımları, herhangi bir emperyalist düşünceyle ulaştırılmıyor. Biz nerede bir mazlum varsa, nerede bir gariban varsa ona yardım elini uzatma gayreti içindeyiz" ifadesini kullandı. Prof. Dr. İşler, "AK Parti iktidarı ve Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğindeki Türkiye artık alan değil veren el haline geldi" diye konuştu.  

10 YILDA 30 KAT ARTIŞ

Acil yardımda dünya 4'üncüsüyüz... Dünya genelinde acil insani yardım yapan ülkelerin katkıları günden güne azalırken, Türkiye'nin yıllık acil insani yardım miktarı 1.1 milyar doları buldu. Son 10 yılda yardım miktarını 30 kat artıran Türkiye, tam 161 ülkeye kol kanat gerdi. Türkiye'nin acil insani yardımlar konusundaki en büyük kurumu AFAD ve Türk Kızılay'ı oldu.

11 BİN, 533 SURİYELİ ÇİFT, TÜRKİYE'DE BEBEK SAHİBİ OLDU

Suriyeli sığınmacılardan müjdeli haber... Türkiye’de 16 çadırkentte ve altı konteyner kentte misafir edilen 220 bin Suriyeliden 11 bin 533 çift çocuk sahibi oldu. Suriyeli mülteciler Türkiye’ye teşekkürlerini göstermek için erkek çocuklarına 'Tayyip', kızlarına ise 'Emine" adını veriyor. Türkiye’deki barınma merkezlerinde doğan çocuklara vatandaşlık hakkı tanınmıyor. Ancak bebek bakım yardımının yanı sıra, bebek bezi ve bebek maması gibi ekstra yardımlar yapılıyor.

Akşam



Bu haber 744 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,057 µs